Zobacz pełną wersję : wymiana kostki stacyjki, zwarcie - teraz nie odpala.
Cześć
Mam wielką prośbę o szybką i konkretną pomoc, mianowicie:
Wczoraj zabrałem się za wymianę kostki stacyjki ale popełniłem bardzo poważny błąd - nie odpiąłem akumulatora. Doszło do zwarcia i spaliło bezpiecznik ze skrzynki pod maską - 50A (moduł zapłonu). Kupiłem nowy ale auto już nie odpaliło.Naładowałem przez noc aku.. Wszystkie kontrolki się zapalają, auto kręci ale bardzo krótko, dosłownie jeden obrót wału i nic.
Ostatnio rozbierałem i czyściłem, bez odpinania aku ...kierwa, nawet nie wiedziałem że można sobie narobić problemów takich.
Sprawdzałeś całą resztę bezpieczników ?
Jesteś w stanie określić czy jest iskra ?
Aaa, masz immo ? Jak się zachowuje kontrolka immo z kluczykiem ? Tak jak zawsze, czy są jakieś anomalia ?
Można, jeżeli się dotknie stykami kabli przylutowanym do kostki do jakiejś masy... Sprawdziłem resztę bezpieczników pod maska i w aucie. Kontrolka od immo zachowuje się normalnie. Najdziwniejsze jest to że auto kręci ale bardzo krótko, dosłownie jeden obrót wału, tak jakby akumulator nie miał siły... No i nie działa również dmuchawa na żadnym biegu i ogrzewanie tylnej szyby. Wszystkie inne układy elektryczne są ok.
No i nie działa również dmuchawa na żadnym biegu i ogrzewanie tylnej szyby
To masz na przekaźnikach, więc może podmień, sprawdź ...
U kumpla kiedyś w Astrze I po dłubaniu przy grzejącej się stacyjce wywaliło jakiś przekaźnik, tak przekaźnik i póki go nie podmienił na prawidłowy, auto nie odpaliło - a pamiętam, że chodziło o jakiś postronny układ, niezwiązany jakby z zapłonem/paliwem itp.
Co do odpalania, coś musi go "blokować" elektrycznie, skoro tak cienko kręci. Pompę słychać, przekaźnik pompy pyka prawidłowo ?
poma pracuje przekaznik pompy tez
Problem rozwiązany. Winna była nowa kostka stacyjki. Po przeczyszczeniu styków i włożeniu starej samochód odpalił, działa także normalnie nawiew i ogrzewanie. Tak więc odradzam wszystkim zakup na allegro nowych zamienników kostek stacyjki. Lepiej poszukać z pewnego źródła używanego oryginału.
Pozdrawiam
Możesz podać linka do aukcji skąd kupowałes kostkę? Tak się składa, że muszę wymienić u siebie w ej6, bo czasami nie styka i kupiłem już nowy zamiennik stąd: http://allegro.pl/show_item.php?item=3872773173, lecz trochę zmartwiło mnie to co piszesz.
Jeszcze mam pytanie co do samej wymiany (choć nie wiem czy podobnie jest w ej6) - jak bardzo problematyczna jest? Bo widziałem na youtubie jak facet wymieniał cała stacyjkę to były tam sruby bez łbów które trzeba było odkręcać dłutem i młotkiem (oczywiscie po tej operacji są do wyrzucenia) - przy wymianie samej kostki też trzeba się tak babrać?
Przy wymianie samej kostki, nie potrzebujesz ściągać całej stacyjki, zatem - nie.