Zobacz pełną wersję : Tłumik końcowy Płuciennik
Ludziska co sądzicie o tłumikach polskiej firmy Płuciennik,nadaje sie na końcowy?
jak jest zrobiony z dobrej blachy to może być ;)
Zdecydowanie dobre tłumiki! Byle był to alu! Płuciennik kiedys robił ze zwykłej blachy i były to nie wypały... ale Płuciennik alu sa naprawde dobre i możesz spokojnie zakładac, mam je na sklepie w ofercie od lat i zadnych reklamacji, poza tym mają 2 lata gwarancji (tzn. u mnie 2 lata, zapytaj tam gdzie bedziesz kupował czy tez)
Zdecydowanie dobre tłumiki!
Chyba żartujesz :bicie: Nigdy nie poleciłbym Płuciennika, chyba że komuś kto sprzedaje auto i chce po taniości je naprawić :lol: Te tłumiki są puste jak bęben i są kiepsko wykonane.
marecki27, jeśli chcesz naprawdę dobry tłumik to poszukaj tłumika z firmy ASMET. Są może droższe, ale napewno nie będziesz żałował.
poza tym mają 2 lata gwarancji (tzn. u mnie 2 lata, zapytaj tam gdzie bedziesz kupował czy tez)
Gwarancja czy nie, zawsze masz 2 lata odpowiedzialności sprzedającego.
jak by bylo 2 lata rekojmi to by sklepy popadaly. pol roku max.
pluciennika bym nie polecil, natomiast firmy asmet ( jak juz wczesniej bylo wspomniane ) feroz lub bosal.
jak by bylo 2 lata rekojmi to by sklepy popadaly. pol roku max.
Po pierwsze to coś takiego jak rękojmia już nie istnieje (poza budownictwem). Po drugie o czym ty piszesz, jakie pół roku max. Firma odpowiada przez dwa lata z tytułu niezgodności towaru z umową a co więcej jeżeli wada wystąpi do pół roku to sprzedawca ma udowodnić Tobie że wystąpiła z Twojej winy a nie odwrotnie.
gwarancja na tlumiki pluciennika jest przez rok czasu u producenta.
a jezeli chodzi o to ze sprzdawca ma tobie udowodnic to jestes w bledzie bo to ma producent udowodnic.sprzedawca jest tylko posrednikiem miedzy klientem finalnym a producentem.
o jakiej niezgodnosci towaru z umowa piszesz ??
gwarancja na tlumiki pluciennika jest przez rok czasu u producenta.
a jezeli chodzi o to ze sprzdawca ma tobie udowodnic to jestes w bledzie bo to ma producent udowodnic.sprzedawca jest tylko posrednikiem miedzy klientem finalnym a producentem.
o jakiej niezgodnosci towaru z umowa piszesz ??
Producent nie ma tu nic do rzeczy bo nie jest stroną. Kupiłeś od sprzedawcy więc startujesz do sprzedawcy a co on z tym zrobi to już nie Twoja sprawa.
Mylisz pojęcia bo gwarancja, rękojmia i wspomniana ustawa to trzy różne rzeczy.
1. Rękojmia nie występuje.
2. Gwarancja - jest dobrowolna i daje ją producent. To tak jak klimatyzacja do nowego samochodu - dostajesz ją jako bonus i producent nie musi Ci jej dawać, ot jego dobra wola. To co należy zapamiętać to to, że gwarancja nie wyklucza, nie ogranicza i nie stoi nad ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej co oznacza, że jak w gwarancji jest napisane że reklamacja będzie rozpatrzona w ciągu trzech tygodni i to ty masz zadzwonić i zapytać, to wtedy sikasz na taką gwarancję i korzystasz z praw jakie daje Ci w/w ustawa.
3. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z 21 lipca 2002r. która mówi właśnie o zgodności towaru konsumpcyjnego z umową którą zawarłeś kupując buty, jagurt czy felgi do swojej hondy (sam fakt zakupu jest umową).
Tak więc, poczytaj Kodeks Cywilny bo niezanjomość prawa szkodzi.
no rzeczywiscie nie znam kodeksu cywilnego ( od tego mam zone ;) )
co nie zmienia faktu ze jak wysra ci sie tlumik po 1,5 roku to nie licz na to ze ktos ci go uzna na reklamacji.
i jak napisalem wczesniej producent daje gwarancje a nie sprzedawca i to on rozpatruje reklamacje.
to ze kupiles produkt w danym sklepie i u danego sprzedawcy to tylko tyle ze idziesz z tym do niego z dowodem zakupu.
no rzeczywiscie nie znam kodeksu cywilnego ( od tego mam zone ;) )
co nie zmienia faktu ze jak wysra ci sie tlumik po 1,5 roku to nie licz na to ze ktos ci go uzna na reklamacji.
Odzyskałem pieniądze za buty które się rozkleiły po półtora roku i były już schodzone. Oczywiście na początku próbowali mnie spławić że źlę konserwowane itp ale jak się człowiek nie da to da radę odzyskać pieniądze.
Podpisałem umowe z operatorem, po pewnym czasie telefon się zepsuł a w serwisie okazało się że było grzebane i lutowane w środku (oczywiście nie przeze mnie) - ostatecznie dostałem nowy telefon. Generalnie nie przegrałem jeszcze żadnej sprawy więc pewną wiedzę na ten temat mam.
Inna kwestią jest to że przepalony tłumik wcale nie musi oznaczać wady produktu (ulice sypane solą, instalacja gazowa = woda w tłumiku) więc jak sypnie się tłumik po poł roku może być ciężko udowodnić że wadę, tymbardziej że raczej standardów zużycia płumików nie ma.
i jak napisalem wczesniej producent daje gwarancje a nie sprzedawca i to on rozpatruje reklamacje.
Gwarancję daje producent a zgodność towaru z umową masz z ustawy i to z nim zawarłeś umowę a nie z producentem. Jak sprawa trafi do sądu to po jednej stronie usiądziesz Ty a po drugiej sprzedawca a nie producent.
to ze kupiles produkt w danym sklepie i u danego sprzedawcy to tylko tyle ze idziesz z tym do niego z dowodem zakupu.
Nie wiem co rozumiesz że tylko idę do sprzedawcy. Umowa jest między sprzedawcą i kupującym a to że naprawę przeprowadzi producent nie ma nic do rzeczy. Równie dobrze naprawę może przeprowadzić pan czesio z pod budki z piwem pod warunkiem że zrobi to dobrze.
Reasumując producent nie jest stroną w sporze i to sprzedawca odpowiada przed Tobą. [/b]
Żeby było jasne to gwarancja w większości przypadków jest ograniczeniem praw wynikających z ustawy i ludzie patrzą że na gwarancji jest napisane "rok gwarancji" nie próbują walczyć o kolejny rok. Ja z gwarancji nie korzystam bo w 99% jest mniej korzystna dla klienta.
Chyba panowie zboczyli z tematu, u mnie wygląda to tak ze tłumik ma 2 lata gwarancji, ostatnio reklamował u mnie gość tłumik Płuciennika do ducato, odesłaliśmy go do hurtowni w której sie zaopatruje a ze ta hurtownia akurat ma czlowieka ktory rozparza reklamacje uznali ja i wymienili tlumik na nowy... a było 1,5r po zakupie... dlatego pytaj tam gdzie bedziesz kupował tłumik...
Jako sprzedawca nie mogę sie niestety zgodzić z poprzednikami ze Płuciennik jest złej jakości... bo wyznacznikiem jakości w tym przepadku jest po prostu reklamacyjnosc która jest praktycznie zerowa, poza małymi wadami w niektórych modelach jak np. w wyżej wymienionym ducato... Jesli nie chcesz wydawać fortuny na tłumik (który i tak nie jest częścią drogą) to polecam Płuciennika..
sniper86, Możesz mieć relacje jeżeli chodzi o reklamacje ale powiedz coś o wykonaniu tych tłumików, wutłumieniu itd. Co z tego, że tłumik jest dośc tani i się nie rozleci jak nie spełnia podstawowych wymagan czyli np nie tłumi.
patyk_lks, sam montowałem kiedyś w fieście cały układ i wie widziałem różnicy w porównaniu z jeszcze całym oryginałem, ale nie będę porównywał bo i tak ktoś zaneguje...
Żaden z klientów nigdy nie narzekał na działanie tych tłumików... a ogromne ilości tego sprzedaje, klientów mam rożnych, mało wymagających, i mających wymogi jak w ASO... coś w tym musi być...
pluciennik po roku mi sie rozwarstwil :/
moze na taki trafilem
piotrek-mi
09-04-08, 19:11
Pracowałem trochę w przy sprzedaży i montażu tłumików. Płuciennik to TO SAMO co Marix (producenci są nawet na tej samej ulicy, tylko że po przeciwnej stronie ;) ). Nie jest to rewelacja, ale nie jest też zły, ja bym Płuciennika nie kupił... Jest według mnie troszkę lepszy od Marixa, natomiast gorszy od Ferroza i zdecydowanie od Asmetu. Bosala nie polecam bo ma CHORE ceny! (według mnie gra nie warta świeczki). Ja kupiłbym ASMET'a, jest trochę droższy (to zależy jeszcze do jakiego auta) a jest zdecydowanie lepszy, z grubszej blachy, ogólnie po wykonaniu widać potężna różnicę pomiędzy Asmet'em a Płuciennikiem czy Marix'em.
Jeśli chodzi o gwarancję to dawaliśmy 18 miesięcy na gazie (Ferroz tylko na 12) i 24 miesiące dla diesli i benzyny. Jak ktoś przyjechał z przeżartym przez rdze tłumikiem i WAŻNĄ gwarancją to wymienialiśmy mu bez żadnego ale... Dajcie spokój z cytatami z kodeksu itd. Trzeba się kierować renomą firmy a nie kodeksem. Kanciarz może Ci nawet nie rozpatrzyć gwarancji po miesiącu a porządna firma wymieni Ci tłumik na swój koszt po roku...
Proponuję Ci jeszcze nie bawić się w samodzielną wymianę (koszt wymiany końcowego to średnio 25-30zł). Jak wymieni Ci warsztat to później możesz jechać z każdą pierdołą. Mi zamontowali zły tłumik (od innego modelu-źle była poprowadzona rura), jeździłem 4 miesiące, później zaczęło coś stukać, pojechałem i założyli mi nówkę sztukę zupełnie za darmo :aloha: .
Proponuję:
1. Asmet
2. Dobry warsztat