PDA

Zobacz pełną wersję : [Vgen] Problem z licznikiem

xman
18-01-14, 08:48
Witam. Zrobiłem sobie w miejsce chyba kontrolki od ABSu kontrolkę ECO (silnik mam taki, kabel sobie przy swapie podciągnąłem). Piktogram w studiu reklamy ogarnęli, przykleili i mam problem dalej.

Poskładałem to do kupy i chciałem z ciekawości sprawdzić jak to działa. przy mniejszej wtyczce miałem wolny pin, który idzie do kontrolki (u mnie zastosowałem kabel różowy). W dużej wtyczce red/blk to zasilanie. Mam trafo do stacjonarnego CB 220V -> 12v 2,5/3,5A. Na nim testowałem sobie na spokojnie Dimmera czy działa.

Więc tak samo podpiąlem to trafo i plusa podpiąlem do red/blk a minusa do pink i zaświeca mi się kontrolka od Eco ale w pakiecie idzie kontrolka od temperatury do góry. Czy mogłem coś źle podpiąć? Czy może za duży amperarz jest czy coś? W liczniku OEM żarówka, nie żadna gówniana dioda, bo tego nie uznaję.

Pytam czy tak ma być, bo nie chcę wiązki wsadzić do auta i wyjmować jej z powrotem.

toby86
19-01-14, 22:58
może to nie będzie miało znaczenia ale u mnie po wyjęciu liczników i założeniu indiglo też był taki motyw że wskazówka szła do góry od temp. Tylko u mnie problemem i za razem rozwiązaniem okazał się fakt że aby sprawdzić podświetlanie wpiąłem tylko jedną wtyczkę do liczników a drugiej nie bo nie było konieczne.Wtedy właśnie temp wędrowała do góry, dopiero po podpięciu drugiej problem znikł ;) Kierunki też nie działają jak będziesz miał odpięty przycisk awaryjnych tak że... ;)

xman
20-01-14, 08:35
U mnie zegary zostały w serii... Najwyżej się wyciągnie wiązkę od nowa z licznikiem i już... Chyba że jeszcze ktoś coś poradzi ;)

xman
28-01-14, 14:07
Zanim poskładam wszystko do kupy, może być za duże napięcie czy coś, że ta wskazówka do góry leci wraz z zapaleniem kontrolki eco? Bo widziałem, że niejeden dokłada lampki i kontrolki do licznika na OEM ścieżce licznika i działa mu to. Dlatego trochu się niepokoję dlaczego tak się u mnie dzieje?

piroman
28-01-14, 14:52
jeśli odkręcałeś moduł ze wskaźnikiem temperatury to za mocno przykreciles śrubki i pozrywałeś druciki od cewki

xman
28-01-14, 15:23
nie nie tykałem. tylko piktogram odpiąłem żeby wyczyścić pod kontrolkę i napis. dlatego mnie to dziwi. może być jakieś napięcie za wysokie czy coś?

Muzyk-Grzes
28-01-14, 16:02
Ja tez tak mam że po założeniu indiglo i złożeniu całości ,wszystko działa OK ,ale jak przy zapłonie (pozycja IG2) kiedy włączę światła pozycyjne (a z nimi ambery) wskażnik paliwa idzie do góry. Wystarczy odpalić , wrócić do IG1 lub wyłączyć pozycyjne i wszystko wraca do normy.

xman
28-01-14, 19:04
ja w sumie to tylko wpiąłem kabelek we wtyczkę, wsadziłem żarówkę i od frontu piktogram nakleiłem i tyle. Nie dotykałem właśnie nic... stąd nie wiem o co chodzi...

rosiniak99
28-01-14, 22:13
W licznikach nie bez powodu są zastosowane diody (półprzewodniki) żeby wszystko współgrało i prąd się nie cofał zamykając obwód tam gdzie nie trzeba.
Nie wiem co dokładnie dzieje się w waszych licznikach ale zastosowane przeróbki w jakiś sposób zamykają obwód np. poziomu paliwa.

xman o ile się nie mylę RED/BLK to podświetlenie zegarów a nie zasilanie. Generalnie kontrolki są wzbudzane plusami a nie minusami. Więc IMO powinieneś "sygnał" + eco podłączyć pod puste miejsce a masę pod budę.

piroman
28-01-14, 22:55
Generalnie kontrolki są wzbudzane plusami a nie minusami. nie wszystkie...

generalnie to podłącz w aucie i będziesz widział czy w ogóle jest problem a nie szukaj dziury w całym...

xman
28-01-14, 23:06
Czyli pod trafem problem może być a w aucie niekoniecznie :) sprawdzę to jak trochu śnieg stopnieje i dam znać

Sent by Tapatalk

xman
27-02-14, 16:13
Temat odkopuję. Dimmer podpięty tak jak powinien być... jednakże jest problem...

red/blk to +
blk to -
red to minus na urządzenia którymi ma dimmer sterować.

Podpięte urządzenia:

mgielne tył
ogrzewanie szyby tył
licznik

Czarnych kabli nie wyrzucałem z instalacji tylko wsadziłem swoją wiązkę bo taką do dimmera miałem.
Pospinałem to do kupy wszystko i jest problem.

Kontrolka ECO i check zapalają się jak przekręcę stacyjkę i gasną jak pompa dobije ciśnienie więc tutaj myślę, że wszystko jest ok. Później jak samochód zapalę to jest ok, wszystko działa, zero problemów. Jak włączę światła to jest ok dopóki nie zacznę ściemniać licznika. W połowie zaczyna drgać wskaźnik od obrotomierza a jak ściemnię całkiem to obrotomierz umiera (wskazuje 0) i pojawiają się kontrolki od kierunkowskazów i świateł drogowych.

Czerwony kabel od dimmera podpiąłem zamiast czarnego w liczniku. Licznik jest Kanada więc może powinienem masę podpiąć mu oryginalną a wpiąć się tam gdzie dimmer powinien być (jak dobrze mówię pin to B12 - skrajny)?

Zaznaczam iż to samo się dzieje na liczniku europejskim.

piroman
27-02-14, 17:20
musisz rozdzielić w liczniku masę od podświetlenia od masy głównej

HakerPL1
27-02-14, 21:27
tak jak piroman mówi, z resztą mówiłem ci to z miesiąc temu przez tel ;)