Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : VTEC a zużyty olej

nanko
08-04-08, 10:10
Witam, mam takie pytanko czy zużyty olej ( 12 tyś) ma negatywne działanie na załączanie się vtec'a?

skolopendra
08-04-08, 14:47
jak będzie bardzo zabrudzony to zapewne wpływ może mieć

wymiana na pewno nie zaszkodzi ;)

!markos
08-04-08, 15:03
przepracowany olej ma negatywny wplyw na caly silnik. zalezy jak jezdzisz, ale w d16z6 zmienilbym olej po jakichs 15kkm, oczywiscie razem z filtrem.

ps.
patyk, jak juz sie tak czepiasz, to co to sa zawieszenia z poliuretanu? amortyzatory z poliuretanu? sprezyny z poliuretanu? czy moze raczej "tuleje zawieszenia z poliuretanu", lub "poliuretanowe tuleje zawieszenia"? :lol:

patyk_lks
08-04-08, 15:18
!markos, jeżeli tak chcesz wiedzieć dla uproszenia jest napisane Zawieszenia z poliuretanu. Ciebie się nie czepiam.

skolopendra
08-04-08, 18:05
przepracowany olej ma negatywny wplyw na caly silnik.

nic dodać nic ująć

sz3rsz3ń
08-04-08, 20:23
Cały system vtec bazuje na hydrodynamicznych mechanizmach napędzanych olejem silnikowym ...więc logiczne się wydaje, że zużyty olej, jeśli stracił swoje jakieś swoje właściwości fizyczne nie będzie w pełni spełniał przewidzianych zadań ... może trochę namóżdżyłem ....ale chodzi mniej więcej o to, że jeśli olej straci gęstość to ciśnienie potrzebne do poruszenia dźwigienek zaworowych po załączeniu vteca i otwarciu elektrozaworu sterującego nie zostanie uzyskane w sposób przewidziany. .... albo coś w tym stylu .... to tylko moja dywagacja .... oparta bardziej na kalkulacjach ni z na praktyce.

a kolega skolopendra, pare razy mi pomógł więc proszę mi tu bez takich :D