Zobacz pełną wersję : VTEC a zużyty olej
Witam, mam takie pytanko czy zużyty olej ( 12 tyś) ma negatywne działanie na załączanie się vtec'a?
skolopendra
08-04-08, 14:47
jak będzie bardzo zabrudzony to zapewne wpływ może mieć
wymiana na pewno nie zaszkodzi ;)
przepracowany olej ma negatywny wplyw na caly silnik. zalezy jak jezdzisz, ale w d16z6 zmienilbym olej po jakichs 15kkm, oczywiscie razem z filtrem.
ps.
patyk, jak juz sie tak czepiasz, to co to sa zawieszenia z poliuretanu? amortyzatory z poliuretanu? sprezyny z poliuretanu? czy moze raczej "tuleje zawieszenia z poliuretanu", lub "poliuretanowe tuleje zawieszenia"? :lol:
!markos, jeżeli tak chcesz wiedzieć dla uproszenia jest napisane Zawieszenia z poliuretanu. Ciebie się nie czepiam.
skolopendra
08-04-08, 18:05
przepracowany olej ma negatywny wplyw na caly silnik.
nic dodać nic ująć
Cały system vtec bazuje na hydrodynamicznych mechanizmach napędzanych olejem silnikowym ...więc logiczne się wydaje, że zużyty olej, jeśli stracił swoje jakieś swoje właściwości fizyczne nie będzie w pełni spełniał przewidzianych zadań ... może trochę namóżdżyłem ....ale chodzi mniej więcej o to, że jeśli olej straci gęstość to ciśnienie potrzebne do poruszenia dźwigienek zaworowych po załączeniu vteca i otwarciu elektrozaworu sterującego nie zostanie uzyskane w sposób przewidziany. .... albo coś w tym stylu .... to tylko moja dywagacja .... oparta bardziej na kalkulacjach ni z na praktyce.
a kolega skolopendra, pare razy mi pomógł więc proszę mi tu bez takich :D