Zobacz pełną wersję : padnięty wtrysk ? prosze o pomoc D16Y8 civic QP
Witam
Problem polega na tym, ze jak zapalam Civica QP D16Y8 to na benzynie słychać tak jak by nie chodził jeden baniak, gdy przełączy się na gaz problem ustaje i wszystko chodzi ok. Jak myślicie, czy to wina wtrysku ? nie świeci mi się CHECK ENGINE, może kostka od wtrysku nie łączy albo coś ? hymm nie wiem proszę o pomoc.
Może być wina komputera LPG/emulatora czy cuś. Wtryski mogą być absolutnie sprawne :)
Wtrysk benzyny możesz podmienić z innym z listwy, możesz też sprawdzić na którym wtrysku masz brak napięcia, o ile jest brak :]
Prosta konstrukcja dwóch kabelków i żaróweczki daje tutaj radę bardzo dobrze ;)
Odpinasz po kolei wtyczkę z wtrysku i patrzysz czy jest różnica w zachowaniu silnika.
[QUOTE=probestic;2174413]Może być wina komputera LPG/emulatora czy cuś.
No ale na gazie chodzi lux , a na benzynie nie ;/ to by była wina kompa LPG ?
Tak :)
Przecież te dwa układy są ze sobą połączone "elektrycznie", że się tak wyrażę.
Miałem to u siebie, coś tam było pierdyknięte w Stagu 200; elektronik wziął 50zł i od roku spokój !
Czasami przechodziło, jak poruszałem komputerem mocniej - całą wiązkę sprawdzałem i ją wykluczyłem.
Wtryski benzynowe też sprawdzałem na wiele sposobów na początku ;)
BTW ! Problem u mnie występował latem, wiosną, ogólnie gdy było tak od +8 stopni w górę. Im cieplej, tym częściej to występowało. Latem udręka ...
Poniżej tego zazwyczaj usterka nie występowała.
no nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie ze wtryski od gazu sa osobne i od benzyny rownież
no nie wiem co o tym myśleć wydawało mi sie ze wtryski od gazu sa osobne i od benzyny rownież
No to dobrze myślisz, jeśli masz sekwencje i osobne wtryski od gazu, to wszystko się zgadza.
Ale weź sobie schemat Twojej instalacji, bo nie wiem jaką posiadasz na aucie, nic nie napisałeś na razie ...i powinno Ci się dość szybko rozjaśnić :)
mam sekwencje staga
Trochę mało konkretnie, ale dobre i tyle :)
http://www.ac.com.pl/pl/doc/346/programy-i-instrukcje-obslugi
Znajdź swoją instalację i pobierz sobie schemat/instrukcję obsługi.
Witam ! dzisiaj z rana zabrałem się za to . Okazało się że złamał się kabel przy wtyczce wtryskiwacza każdy mechanior twierdził że nie jest to rozbieralne wiec rozebrałem ;D
Wyciągnołem piny wlutowałem nowe przewody przylutowałem do instalacji zaizolowane zarobione i działa :) myślałem że coś poważnego:) dziekuje za pomoc !