Zobacz pełną wersję : Faluje na cieplym silniku d13b2
Simka. Jestem nowy więc jeśli coś źle zrobie to od razu przepraszam.
Mam nastepujący problem z moją Hanią : na ssaniu chodzi dobrze ale gdy sie rozgrzeje to falują obroty na benzynie i nie moge wyregulować tych obrotów. Moge coś z tym zrobić ? Dodam że na gazie jest wszystko ok .
Wyczyść regulator obrotów oraz zbadaj sondę. Ewentualnie czujnik temp. A podczas jazdy?
Podczas jazdy jest spoko. Wyczyscilem zawor EACV i zrobilem reset kompa ale nic nie pomoglo. Pokaze filmik jak faluje : http://www.youtube.com/watch?v=uIRk07PdQGs&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=uIRk07PdQGs&feature=youtu.be tak faluje
dziwne to twoje falowanie... bardziej to wygląda jak by podniósł sobie obroty i tak się ich trzymał. może łapie ciepłe powietrze z silnika przez filtr albo jakies lewe :<
No nie wiem,jak dodaje gazu to przy filtrze powietrza cos syczy tylko nie wiem co,tak slychac jakby stozek byl.
Masz oryginalny filter? Ta puszke? Moze ten waz gruby co idze z tej czarnej puszki jest popekany ? i zasysa tam powietrze... Moze rozszczelnil sie gaznik...wez jakies WD lub samostart i psikaj, jak zacznie zmieniac obr. to masz lewe powietrze...
Tak mam oryginalny filtr tzn tą metalowa puche na gaźniku. jak gazuje to slychac jak powietrze syczy w filtrze w srodku.
Odłącz EACV (silniczek krokowy) i sprawdź, co będzie. Obstawiam, że to sonda daje zły sygnał o mieszance i EACV się do tego dostosowuje.
no dobra odlacze i zobacze.
Odlaczalem ale nic to nie daje.
Odlaczenie EACV nic nie dalo. Co teraz?
psikałes czyms? czy lewego nie ma?
Jutro bede psikal plakiem ale watpie ze to wina lewego powietrza.
hm...to ze odłączyłes i nic sie nie dzieje to zle...sprawdz sonde czy zyje, miernik w łapke czarny kabelek z miernika dopnij do sondy ( wcisnij sie w wtyczke , od sady idzie czarny przewod łaczy sie z białym w wtyczce i leci do takiej duzej wtyczki po lewej stronie koło kielicha , tam tez jest biały , wbij sie igla lub cos ) a czerwony kabelek z miernika do minusa a miernik na 2 volt...DC...nagrzewasz silnik, wkrecasz na 3tys. obr i ma oscylowac, zmieniac miedzy 0-1V jak nie to padnieta i wine juz masz...
Jak z spalaniem ?
Ale na odlaczonej sondzie tez jest to samo. Spalanie to nie wiem bo na gazie jezdze. Ale gaz jest ok.
W takim razie możliwe, że coś z elektryką. Nie ma zapłonu co jakiś czas i obroty spadają na chwilę. prycha z wydechu? Świece kiedy wymieniane?
ale na gazie mu idzie...wiec zapłon nie ma nic do tego...
No wlasnie na gazie jest super wiec zaplon nie ma tu nic do tego.
LPG spala się wolniej, więc być może po prostu wtedy tego efektu nie odczuwasz.
Wymienie swiece kopulke i palec. Na gazie czasami tez zgasnie. A moze to wina termostatu co ? Tez jest do wymiany bo wolno temp.osiaga i slabo grzeje.
To ja dla odmiany napiszę po raz enty że miałem to samo dawno temu i nikt z forum mi nie mógł pomóc poza zakładem "hondziarskim" na Prawcowej w Warszawie. Elektryk oglądał i powiedział po rozebraniu aparatu żeby kupić używkę bo tej jego części nie dostanę na sztuki. Szczegóły mogę ci napisać na PW długo by tłumaczyć, sprawdź mój temat sprzed x lat o aparacie, tam jest to trochę wytłumaczone. Żaden z tych elementów co koledzy wymienili powyżej nie był zepsuty, pojeździłem dłużej tak i jak silnik schodził ze ssania to już w ogóle sobie gasł w czasie jazdy na luzie. Moja rada podmień sam aparat od kogoś z okolicy albo nawet na szrocie powinni pozwolić na chwilę bez regulacji i sprawdź moja opinię ;)
To ja dla odmiany napiszę po raz enty że miałem to samo dawno temu i nikt z forum mi nie mógł pomóc poza zakładem "hondziarskim" na Prawcowej w Warszawie. Elektryk oglądał i powiedział po rozebraniu aparatu żeby kupić używkę bo tej jego części nie dostanę na sztuki. Szczegóły mogę ci napisać na PW długo by tłumaczyć, sprawdź mój temat sprzed x lat o aparacie, tam jest to trochę wytłumaczone. Żaden z tych elementów co koledzy wymienili powyżej nie był zepsuty, pojeździłem dłużej tak i jak silnik schodził ze ssania to już w ogóle sobie gasł w czasie jazdy na luzie. Moja rada podmień sam aparat od kogoś z okolicy albo nawet na szrocie powinni pozwolić na chwilę bez regulacji i sprawdź moja opinię ;)
Co było w tym aparacie uszkodzone?
Pewnie przeciwwagi i sprężynki ;)
Gdy auto chodzi na gazie i zlapie za puszke od filtra powietrza i silą to nasune w ktoras strone razem z gaznikiem to auto automatycznie gasnie. Na benzynie ma za niskie obroty i tez gasnie.