Zobacz pełną wersję : UKP zanik napięcia
Hmm Panowie mam delikatnie drażniący problem...
otóż przy rozruchu cały czas mi zanika napięcie na UKP i mi go restartuje godzinę i taksometr :/
No zaczyna to byś strasznie drażniące, dodam że nie zawsze tak się dzieje, czasami odpali normalnie bez zaniku napięcia, UKP podłączone pod wtyczke z zegarka, 12V wziąłem nawet bezpośrednio z aku..
Z tego co wyczytałem to minimalne napięcie zasilania żeby podtrzymało pamięć w UKP to 9V, z tego co udałoo mi się zmierzyć, napięcie u mnie przy rozruchu spada do 8,4V (sic!)
Sprawdziłem czy coś prądu nie "chla" cały czas i pobór prądu jest cały czas na poziomie 0.09A
jakieś sugestie :> ?
jutro jeszcze pójdę punkty masowe dokładnie poczyszczę i sprawdzę
P.S Aku nowy dziś założony bo centra na gwarancję pojechała :/
ogólnie takie rzeczy to wlasnie przez aku są spowodowane, napięcie zawsze spada przy rozruchu, ale nie aż tyle.
Kolego aku jest nówka sztuka ja niegdys 18 letnie dziewczyny ;-)
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
to moze rozrusznik stawia zbyt duzy opor przy rozruchu :)
No a jak to sprawdzić :> ?
Jedź do elektryków, oni mają takie fajne urządzenia do analizy baterii, ja raz nawet dostałem wydruk fiskalny z całą masą parametrów. Jeśli napięcie Ci tak mocno spada, to coś jest uszkodzone, poniżej 9V to granica uszkodzenia aku...Więc to tu jest problem, a nie w UKP ;)
No właśnie Aku mam nowy... rozrusznik muszę sprawdzić, ostatnio było wszystko git aż tu nagle pach... i reset
Po powinno pomuc
"Przyczyną jest słaba bateria i problem miał rozwiązać kondensator wpięty na wejściu, niestety nie przemyślałem wszystkiego i rozrusznik "zabierał" napięcie nawet z kondensatora, dopiero Miro mnie oświecił że do "szczęścia" brakuje jeszcze diody ,która zatrzyma prąd w kondensatorze.Dziś już wszystko działa bez zarzutu"
Piotrze zaczynałem właśnie powoli myśleć nad takim rozwiązaniem, i to by było chyba najbardziej optymalne
Orientujesz się jakiej pojemności kondensator zastosować ?
I została mi dioda z wiązki od xenonów http://sklep.vega-tronik.eu/dioda-prostownicza-1n-5400-fci-p-4528.html
Nada to się?
Bo nie ukrywam że z elektroniką to ja miałem do czynienia dawno bo w technikum :)
zaraz wrzucę schemat jak ja to widze :D powiesz czy wszystko ok
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/577/4pre.jpg (https://imageshack.com/i/g14prej)
dobrze myślę, czy dioda odwrotnie ?
Dziękuję Ci bardzo kolego :-) jeszcze jak byś napisał jaki kondensator, znaczy się o jakiej pojemności włożyć to by było super
Muzyk-Grzes
19-01-14, 17:38
Widzę że Piotrek już przekopiował moje rozwiązanie ,ale do rzeczy ja założyłem 4700uF oczywiście z diodą. Niestety po pewnym czasie ,kiedy auto dłużej postoi i aku "osłabnie" problem powraca. Myślę że to wina UKP w wersji 2.5.x ( w moim przypadku 2.5.8) bo nikomu w poprzednich wersjach taki problem nie występował.
ps: Mam jeszcze pomysł podmienić diodę na 3A bo obecna jest 1A pewnie to nic nie zmieni ,ale warto sprawdzić.
No to postaram się złożyć na czasie u mnie wszystko w całość i sprawdzić .... a dłuższy postój to ile czasu masz na myśli xD bo jak mam po tygodniu postoju ustawić zegar to nie ma problemu, mnie najbardziej wqr... to że jak gdzieś z kims jadę, włączę sobie trip, zgasze na chwilę auto i jest zonk...
Dla mnie to jest dalej workaround a nie rozwiązanie problemu...No ale to tylko moje zdanie ;)
No ja wiem że to takie trochę mijanie się z celem i półśrodek :/ nie wiem sprawdzę jeszcze alternator i rozrusznik, bo jednym działa dobrze a jedni mają cyrki
Muzyk-Grzes
20-01-14, 04:44
Wiesz ,ale ja pisałem do wszystkich z tego tematu http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?143952-Uniwersalny-Komputer-Pok%B3adowy-w-EJ-EK i nikt nie miał dotychczas tego problemu.
No z tego co wiem to w MC2 ja mam taki problem i Dankan no a z reszty to chyba aby wy :/ ja mam przeczucie że rozrusznik za bardzo obciąża aku podczas startu
Muzyk-Grzes
20-01-14, 16:37
Tylko każdy kogo pytałem zakładał UKP w wersji 2.0.x (jakiś rok temu) a ja mam wersję 2.5.8 i możliwe że w tym tkwi problem.
Co jak co ale Mike ma napewno 2.5.8 to jego można zapytać na pw :-)
Mały up...
Wczoraj byłem w Kato na lotnisku i ani razu napięcie nie znikło przy odpalaniu po dłuższej trasie... Zobacze jak dzis będzie po mroźnym dniu...
Muzyk-Grzes
01-03-14, 20:14
Miałeś odpisać czy problem powrócił i cisza .Ja wymieniłem aku i problem zniknął ,ale nie na długo. Dwa miesiące po wymianie aku ,znowu się zaczęło. Zazwyczaj po przekręceniu kluczyka do pozycji zapłonu i dłuższej chwili nim odpalę UKP się resetuje. Dołozyłem drugi kondensator 6800 uf do tego co mam 4700 uf i kolejną diodę przed kondensatorem, tym razem 2 A. Jesli to nie pomoże to zaaplikuję jeszcze jedną diodę na przewodzie wzbudzającym UKP, bo może w trakcie odpalania pojawia się tam masa i "czyni te cuda".
Sora totalnie zapomniałem o temacie bo jakiś zabiegany jestem ostatnimi czasy.. nie bawiłem się w dokładanie kolejnych układów tylko napisałem do Supportu telwisa o całej sprawie, kazali podesłać komputer i przerobili procesor tak że restartuje się dopiero poniżej 6V.. jakiś dodatkowy kondensator czy tam większy dają w całym układzie... koszt imprezy za przesyłki w 2 strony 16zł, czas oczekiwania 3dni :)
Koleś pisał że to chyba taka przypadłość Civiców bo ja jestem kolejną osobą która to zgłaszała... a po mojemu to i tak winny jest rozrusznik ale nie mam kasy na regeneracje jak narazie :))
pozdro
Muzyk-Grzes
01-03-14, 20:26
Chyba zrobie to samo, bo już czasem mnie szlag trafia.
No najlepsze wyjście i spokój teraz mam totalny, jeszcze się nie zdarzyło ani razu że sie zresetował :)
Muzyk-Grzes
01-03-14, 21:06
Ja wydałem na nowe aku ,choć stare było jeszcze sprawne ,potem się natrudziłem z wlutowaniem kolejnych diod i kondensatorów i cały czas lipa. Zabawne że w starszych wersjach softu 2.0.x takich problemów nie było a w wersji 2.5.8 już są.
No ja z aku podobnie ale mój na gwarancję poleciał.... ja miałem praktycznie odrazu jak dobrze pamiętam 2.5 wer to nie mam odniesienia... a rozwiązanie naszych problemów było takie banalne... No ale najciemniej pod latarnią ;-)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Panowie, nie musicie trudzić się w wysyłanie komputerka itd, wystarczy że zaopatrzycie się w takie coś co nazywa się stabilizatorem napięcia.
Tutaj zdjęcie:
http://www.darel.elektroda.eu/index_pliki/PU1V2tyl.jpg
Dzięki takiemu stabilizatorowi możemy na nim ustawić stałe napięcie 12V, które zawsze będzie takie samo.
Podobne stabilizatory stosuje się w przypadku tzw Car PC, aby podczas rozruchu komputer się nie wyłączał.
Link do aukcji ze sprawdzonym stabilizatorem w min radiu, komputerze typu carpc itd:
http://allegro.pl/przetwornica-stabilizator-10v-12v-14v-1-5a-max-35v-i3980675675.html
Taniej będzie wysłać na serwis telwisa :-)
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka