Zobacz pełną wersję : Aparat zapłonowy do d13b2
Mam problem...zauwazyłem dzis ze nie mam tej gumowej uszczelki miedzy kopułką a aparatem zapłonowym...czy jej brak moze cos popsuc ?
Dodam iz: auto ma muła od 1tys do 3.5tys.(słabo sie wkreca) Pozniej smiga jak trzeba. Oraz ze na 1 cyl. iskra na swiecy jest słabsza niz reszta. Czyzby aparat sie konczy?
cewke mierzyłem i jest ok...
Brak uszczelki może spowodować dostanie się wilgoci do aparatu zapłonowego a w konsekwencji spalenie cewki. Słaba iskra na jednej świecy wynika raczej z niesprawności układu kopułka -> kabel zapłonowy -> świeca. Jak wymienisz wszystkie 3 rzeczy, powinno się poprawić.
Swice + kable nowa, palec tez...została kopułka trza zamowic chociaz nie widac by była zurzyta, ta uszczelke dostane do nowej kopułki?
Uszczelka chyba tylko używka.
A co reguluje wolne obroty? bo jak ustawie na 850 obr/min i włącze swiatla to spada do 500 :( jak ustawie na swiatłach to mam 850 tylko jak je wyłącze to mam 1000+ obr/min....
Albo tak, albo tak. Przy obciążeniu elektrycznym będą niższe i to normalne w tym silniku. Ustaw na 850/900 przy włączonych światłach.
Albo tak, albo tak. Przy obciążeniu elektrycznym będą niższe i to normalne w tym silniku. Ustaw na 850/900 przy włączonych światłach.
ok rozumiem dziekuje za odpowiedz :)
Jakby mi ktos jeszcze napisał za co odpowiada moduł zapłonowy (objawy) i czy da sie go sprawdzic ? Oraz czy jest tam jakis czujnik halla w tych aparatach?
Pytanie nr2 : gdy ustawiam zapłon na lampe, u strzelam w 3 kreske 22stopnie to podczas dodania gazu ( podniesienie obr ) kreski na kole pasowym ( tam gdzie strzelam ) to kat zapłony powinien sie przyspieszac czy opozniac? czyli oddalac sie od tych 3 kresek czy przyblizac do tych 2 ( tam gdzie tez punkt TDC )
Pytanie nr 3 : Na bolcu sa dwie sprezynki jedna zawdziana na bolec a druga jakas wysunieta po za bolec...czy to normalne?
http://sgimg.sky-games.pl/di/YSAL/DSC_0196.jpg
Przy zwiększaniu obrotów rośnie podciśnienie w kolektorze, mocniej zasysa "grzybek" przyśpieszacza, więc i kąt się zwiększa.
Sprężynki tak mają być.
Czyli aparat zapłonowy jest ok...temat wyczerpany...jeszcze kopułke wymieni i nie bedzie mozna sie do niego juz przyczepiac ...