Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat zapłonowy i zawór VTEC d16y8

MiodUs
14-01-14, 12:00
Witam,

jestem w trakcie swapu jednostki d16y8 do jajka i natrafiłem na następujący problem. Zakupiłem na allegro aparat zapłonowy td80u, czyli teoretycznie pasujący do d16y8. Przy próbie montażu okazało się, że rozstaw śrub mocujących się nie zgadza. Czy da się jakoś sprawdzić oznaczenie aparatu? Na samym sprzęcie nie znalazłem nic co pomogłoby w identyfikacji. Nie wiem teraz, czy sprzedawca wystawił nieodpowiedni aparat i zwrócić się do niego, czy może (sic!) mój silnik ma głowicę z innego modelu. Jak można to ewentualnie sprawdzić?

Oprócz tego pragnę się także spytać o zawór vtec, który muszę dokupić - jaki pasuje do d16y8? czy jest taki sam jak w d16z6 lub b16?

z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!

Ps. tak, szukałem na forum i każdy kto to robił wie, że roi się ono od sprzecznych nieraz informacji dlatego wolę je zweryfikować :rolleyes:

luchuma
14-01-14, 12:16
d16y8

glowica - p2j (oznaczenie po stronie kolektorow wydechowych powinno byc)

aparat - td80u

VTEC - d15z6, d16y8

wtryski - 240cc

regulator cisnienia paliwa d16y8, b16a2

pompa paliwa b18c4

MiodUs
15-01-14, 22:12
Dziękuję Ci dobry człowieku, okazało się, że moje d16y8 ma głowicę od z6...

Syszka
08-02-14, 13:31
Panowie podczepię się pod temat.
Mam pytanie czy uszkodzony aparat tzn cewka i jego czujniki gdy są uszkodzone to komputer nie dostaje sygnału.że auto kręci?

Muzyk-Grzes
08-02-14, 16:22
Jeśli auto kreci i nie odpala to komputer nie pokaże żadnego błędu. Jeśli jest to cewka to nie odpali ,przy uszkodzonym jednym z trzech czujników (zalezy jeszcze który) auto odpali i komp zapisze błąd czujnika. Skąd przypuszczenie że wszystkie czujniki są uszkodzone?
BTW w aparacie jest jeszcze moduł ,który tez lubi padać.

Syszka
08-02-14, 16:39
Cewka jest uszkodzona,brak iskry. Myślę ,że czujniki są uszkodzone,ponieważ komputer nie otrzymuje sygnału ,że silnik kręci i nie podaję masy na wtryski.Wtryski nie leją paliwa.Do listwy dochodzi paliwo,przekaźnik sprawny,pompa też.
Oczywiście mogę się mylić.

luchuma
08-02-14, 16:39
czujnik polozenia walu ?