Zobacz pełną wersję : Znaczne ilosci pobieranego oleju d16y7
Witam, tak jak w temacie . wczoraj zrobilem trase 1200 km , przed wyjazdem zagladalem na stan oleju w silniku, bylo tyle ile trzeba, dzisiaj rano patrze a tam ledwo na bagnecie widac , mam 120 tys , jezdze na pelnym syntetyku. co doradzacie, aby sie upewnic czy uszczelniacze ok, rano odpalilem i nie widzialem zadnej niebieskiej chmurki, Pozdrawiam
120tys przebiegu? Posprawdzaj z kazdej strony czy niema wyciekow.
120tys przebiegu
Przyzwyczaj sie do tego ze auto moze miec 3x tyle.
Wskakuj pod auto i sprawdz gdzies nie leci olej.
3x tyle ??? zrobilem nim juz ponad 10 tys, wlasnie tys temu wymienilem olej, poprzednio po przejechaniu takiej trasy nie wiele ubylo, jakies plus minus 2 setki, natomiast teraz dolalem jakies 7 moze 8 setek, . jutro zajrze pod auto, dzisiaj juz pozno, ale normalne jest to zeby tyle wzielo ?? chyba przejde na polsyntetyk, Pozdrawiam
normalne jest to zeby tyle wzielo ??
Moglo by spalic sporo oleju ale to bys musial ta trase 1200km ostro przejechac.Pare miesiecy temu robilem trase przez Niemcy srednia predkosc 140-160 wzielo troche oleju ale nie 0,8l.
Przy takich sporych ubytkach pierwsze co szuka sie wycieku.
Co to przebiegu nie rozumiem dlaczego zdziwiony jestes, auto ma pwenie 15-16lat i myslisz ze ktos zrobil nim tylko 120tys. Nie rozumiem ludzi ktorzy nie chca w to uwierzyc i sobie wmawiaja "moj moze faktycznie ma oryginalny przebieg"
No wlasnie to jest zadziwiajace , bo wczesniej wracajac do pl, targalem ja 160-190-210 dalo sie wyciagnac, teraz jechalem spokkojnie do 160. przewaznie 130, co do przebiegu dawalem jej 220, bo naprawde tego syntetyku wczensiej ubywalo mniej, na 8 tys wziela 500-600 ml , gdzie ponad 2 tys km na autobanie . a nie ma bata samochod musi wziasc troche oleju, jutro zajrze, chodz wydaje mi sie ze powinna pozostac plama oleju pod autem . zobacze tez na odpalonym Pzdr
600ml oleju na 2tyś to brał mój stary y7 po przebiegu około 340tyś, więc sam sobie odpowiedz ile twój może mieć nalatane
dolalem wczoraj ten olej 7.8 setek , dzisiaj okazalo sie ze za duzo, bo jest na tej drugiej dziurce, czy cos sie z silnikiem stanie ?? chyba jednak mniej wzial, ale to i tak duzo jak na taki dystans . chyba zejde do polsyntetyka, moze nie bedzie tyle lykal, jaki olej polecacie ? mam zalany helix Pzdr
zrobilem nim juz ponad 10 tys, wlasnie tys temu wymienilem olej
To była Twoja pierwsza zmiana oleju w tym aucie?
Jeśli tak, to w starym oleju mógł być motodoktor i go tak dużo nie przepalało.
Handlarze celowo wlewają do aut świeży olej + kilka doktorów. Klientowi pokazują na bagnecie, że olej czyściuteńki i nie ma co zmieniać, by klient jak najdłużej pojeździł nim auto zacznie dymić i brać olej.
zaraz jak kupilem wymienilem olej, zrobilem 8 tys i nie brala go tyle wczesniej na te 8 tys dolalem tyle co przez ten tysiac km ,
dolalem wczoraj ten olej 7.8 setek , dzisiaj okazalo sie ze za duzo, bo jest na tej drugiej dziurce, czy cos sie z silnikiem stanie ?? chyba jednak mniej wzial, ale to i tak duzo jak na taki dystans . chyba zejde do polsyntetyka, moze nie bedzie tyle lykal, jaki olej polecacie ? mam zalany helix Pzdr
Tak powinno być.
To juz nie wiem kto ma racje, mechanik mowil ze ma byc pomiedzy dziurkami, bo za duzo to nie zdrowo d;la silnika,
I ma racje, tylko ze za duzo to jest powyzej gornej dziurki.
Skoro jest min i max, to po coś jest prawda? Gdyby miało być w połowie, to była by tylko jedna dziurka na bagnecie.
co byscie powiedzieli na zmiane silnika na taki, http://www.ebay.de/itm/KOMPLETTE-MOTOR-GETRIEBE-UND-ANBAUTEILE-SWAP-VTI-HONDA-B18C4-B16A2-S9B-Y21-VTEC-/111236459413?pt=DE_Autoteile&hash=item19e635ab95