PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc - obroty nisko spadają i wyskakuje błąd 72.

boro
05-04-08, 18:33
Witam!
Posiadam hanie z silnikiem D16W4. W czwartek byłem u mechanika ustawić zawory i zapłon. po tej wizycie auta zaczeło się dziwnie zachowywać. Przy dojeździe np. do skrzyżowania i wysprzęgleniu silnika obroty spadają bardzo nisko prawie do 0 i wracają do 800 ale falują. Od mechanika do domu mam 50 km i po dojechaniu na miejsce już było dobrze, ale po ponownym uruchomieniu sinika po około 1 godzinie problem wrócił. Byłem u niego w piątek, ale po dojechaniu do niego stwierdzono że wszystko jest dobrze, bo to znowu było 50 km. Wyczyszczono silnik krokowy i wróciłem do domu.
Dzisiaj po uruchomieniu silnika zaczął on pracować na 3 cylindrach :/ i ściągając fajki stwierdziłem że nie pracuje na 2 cylindrze.
Po przeprowadzeniu samodiagostyki wyskoczył błąd 72:
72 Cylinder 2 Misfire or a Random Misfire a condition is present that is creating a cylinder misfire
Ja niestety słabo znam angielski co to może oznaczać? :(
Pomocy!!!

Konrad84
05-04-08, 19:06
Ziom, odczekaj choć 2 godziny przed warsztatem bo to oni zwalili. Nie wiem co, ale nie odpala mieszanki w drugiej komorze. Skoro grzebał coś przy zapłonie to musiał coś zrobić źle. "Na wszelki wypadek zobacz jak wygląda świca na 2.

Generalnie oddałeś auto sprawne, a wziąłeś sprawne inaczej. Niech teraz warsztat się martwi.

boro
05-04-08, 22:38
No i właśnie o to chodzi a świece włożyłem dzisiaj nowe i nie ma zmiany.
Jestem ciekaw jak zareaguje warsztat na taką sytuacje bo w piątek stwierdzili, że oni zrobili wszystko dobrze tylko zastanawiam się czy mogli coś podmienić.

ciacho83
08-04-08, 11:32
Mi tez tak spadały obroty, okazało się że miałem delikatnie przestawiony zapłon. Może zamiast ustawić zapłon to go przestawili.

boro
08-04-08, 17:12
Okazało się, że łapie lewe powietrze przed 2 cylindrem. Prawdopodobnie jest walnięta uszczelka pod kolektorem ssącym. Zobaczymy co będzie po jej wymianie. Na razie Hania stoi i czeka na części.

Cairo
10-04-08, 13:17
Daj znać czy wszystko jest ok po wymianie uszczelki.