PDA

Zobacz pełną wersję : [All Vgen] Jak wypiąć piny z wtyczki

xman
11-01-14, 19:11
Witam. Pytanie może i proste aczkolwiek siedzę już kilka godzin i próbuję igłą wyśturać kabel. Chodzi mi o wtyczkę, która idzie np do przycisku ogrzewania tylnej szyby lub do panelu z nawiewem. Wtyczka kolor zielony.

Poniżej przykładowe foto jak ta wtyczka wygląda.

Czym podważyć żeby mi pin wyszedł? Zgłupiałem całkowicie.

foto:

http://img87.imageshack.us/img87/4885/25914999.jpg

PlushaQ
11-01-14, 19:34
Jak ją wyjmiesz z przycisku, to obejrzyj ją dokładnie. Od strony kabli zauważysz taką jakby "zapadkę" odginasz i wyskakuje (odpowiada ona za dociskanie kabli i zabezpieczenie właśnie przed wysunięciem). Później bierzesz igłę, albo coś w podobie cienkiego odwracasz wtyczkę "luźnym końcem" w swoim kierunku i podważasz blokadę w środku - każda żyła ma swoją zapadkę, więc wyjmiesz tylko ten, który jest Ci potrzebny. I tyle… voila! Lepiej tego opisac nie potrafię*:] Aha - no i jak już będziesz podważał zapadkę od luźnego końca, to musisz delikatnie drugą ręką wyciągać kabel, bo on sam z siebie nie wyskoczy ;]

xman
12-01-14, 14:16
Dzięki za odpowiedź ale to już wiem... Tylko za chiny ludowe ten kabel nie chce wyjść... a mam ich kilka do wyjęcia. podważam, podważam i nic. Zabezpieczenie z tyłu odpięte. Zapomniałem o tym w poście napisać ;)

krystof1994
12-01-14, 14:48
Musisz wbić igłę w to zabezpieczenie(od strony wpinania kostki), podważyć do góry i pociągnąć za kabel który odbezpieczasz w kostce- nic więcej. Musi wyjść.

Gorliś
12-01-14, 14:48
Ja zawsze uzywam do tego drobnego srubokreta precyzyjnego. No i trzeba pamietac ze musiasz w tym samym czasie trzymac wtyczke, podwazac zapadke i ciagnac za wybrany kabelek;)

xman
12-01-14, 16:01
w tym samym czasie trzymac wtyczke, podwazac zapadke i ciagnac za wybrany kabelek

japońska myśl techniczna... "łokieć łamany w pięciu miejscach i obrotowy nadgarstek"

Ok próbuję dalej. Czyli mój sposób jest idento jak wasz... Może się uda ;)

Chipsy2
13-01-14, 08:54
na moment samego podważania dociskaj kabel pinem w stronę wtyczki potem po podważeniu odciągasz i powinno wyskoczyć

Sheiva
13-01-14, 14:10
Pewnie już uwaliłeś "klik" lub nawet sam pin tym grzebaniem we wtyczce i się zdeformował przez co jest odgięty i się blokuje. Po wyjęciu zapewne nie będzie się już trzymał i będzie luźny.

xman
13-01-14, 16:18
Temat ogarnięty więc można zamknąć ;)

P.s. Dzięki wszystkim, którym chciało się chociaż udzielić w temacie i spróbować pomóc :)

Pozdrawiam, Grzesiek.