Zobacz pełną wersję : Łożyska skrzyni
Witam
Coś pechowo zakupiłem swoją Honde, nie minął miesiąc a odezwały się łozyska skrzyni- a jestem pewien ze na początku była cisza. Generalnie w tym poście prosiłbym o potwierdzenie mojej teori. Sprawa wygląda tak że słychać szum na wolnych obrotach, jak wcisnę sprzęgło to szum znika, więc podejrzewam łożysko/łożyska w skrzyni. Pytanie czy dobrze podejrzewam i czy szumienie to już poważny objaw czy jeszcze można na tym pojeździć? Czy lepiej robic z miejsca?
Auto ES4 2002 rok
Pozdrawiam
Tak to lozyska skrzyni, bylo juz multum tematow o nich, poczytaj troche.
Ja nie moge ( kurna jego nasza wasza mac) nie bede nawet klikal wstecz, bo jestem swiecie przekonany ze na pierwszej stronie w 2001-2005 jest conajmniej jeden temat o tych lozyskach, ale nie , po co przewinac kawalek, w koncu wysmarowanie nowego tematu jest szybszym rozwiazaniem anizeli znalezienie gotowego tematu -_-
Dopoki szumi mozna jezdzic , ale musisz sie liczyc z wymiana. Pytanie jaka to jest roznica w dzwieku ? Bo niewielka to bedzie zawsze w tych autach , nawet jak pol skrzyni wyremontujesz
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?33850-%B3o%BFyska-w-skrzyni-bieg%F3w
picasso2000
17-01-14, 15:37
Pytanie czy dobrze podejrzewam i czy szumienie to już poważny objaw czy jeszcze można na tym pojeździć? Czy lepiej robic z miejsca?
Wiesz, zależy jak bardzo szumi. Nieznaczny szum nie jest problemem.
U mnie od początku zakupu szumi tak samo, ale jest to lekki szum i słyszę go tylko ja, bo o nim wiem.
Gdy oglądałem inny samochód w Rzeszowie 2 lata temu, nie miałem jeszcze punktu odniesienia co do tego dźwięku, ale teraz wiem, że w tamtym aucie szum był znacznie większy, samochód miał jakieś 60tyś km więc podejrzewam, że nie zrobiono tego na gwarancji i gdybym kupił to spadłoby to na moje barki.
Tak więc jeśli chodzi o sam szum to nie ma się co stresować, gorzej gdyby ten dźwięk był odpowiednio głośny i mało przyjemny.
I tak jak iljash napisał, w tych samochodach szum będzie zawsze. Nieznaczny bo nieznaczny ale nawet po remoncie łożysk może być od razu lub po krótkim okresie czasu. To już taka cecha.
A co do tego, że nie słyszałeś podczas zakupu, wiesz w takim momencie zmysły są trochę zdezorientowane, dopiero po czasie zauważa się różne niuanse.