PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o układ zasilania b16a2

darius_bizi
11-01-14, 17:23
Witam , w moim b16a2 po remoncie ostatnio silnik pracował i nagle zgasł ...sprawdziłem rozrząd , wszystko ok , nic nie przeskoczyło itd. Zakręciłem "ręcznie" i nic . Zauważełem , że przewód od listwy wtryskowej jest zamontowany krzywo tzn nie leje paliwa w ten otwór co tam jest . Poprawiłem i silnik pracuje normalnie , nic nie stuka itd. Czy ten przewód mógł być przyczyną, że silnik zgasł ?

lozek
11-01-14, 17:25
Tak mówi logika:

brakuje paliwa -> silnik gaśnie

tak więc jest taka szansa

darius_bizi
11-01-14, 17:57
Czyli jest taka opcja ... ok a powiedzcie mi czy pompę oleju lub wody słychać lekko poprzez tak jakby "szumienie " jak się zegniemy w okolice koła pasowego ? Bo mam takie wrażenie , że jakby lekko coś szumi od strony rozrządu . Ale to nie jest skrzypienie jak przy zbyt ciasno skręconych panewkach tylko właśnie "szumienie" Czy możliwe , że dźwięk od pompy się tak roznosi ? Dodam , że wcześniej nigdy się nie przysłuchiwałem w ten sposób silnikowi ale wiadomo , że po remoncie wszystko człowiek sprawdza i jest" przewrażliwiony " . Proszę o jakąś odpowiedź od mądrzejszych ode mnie ; )

falek84
11-01-14, 18:32
szumić to moze wwszystko np. alternator, pompa wody, napinacz rozrządu, pompa wspomagania, napinacz paska klimatyzacji, sprężarka klimatyzacji. pompa oleju raczej szumić nie powinna

darius_bizi
11-01-14, 18:40
W zasadzie wszystko co wymieniłeś jest po stronie rozrzadu więc może jestem przewrażliwiony ... klimatyzacji nie mam ale to może pasek od alternatora /wspomagania szumi ,albo dźwięk pracy pompy wody "niesie" się po bloku ... ja np. jak skladalem silnik na stole to myslałem ,że mi trze panewka na 1 cylindrze , a to się okazało że to pompa oleju wydaje taki dźwięk . Dlatego pomyślałem ,że podczas normalnej pracy po zbliżeniu się do jej okolic może być słyszalna .

falek84
11-01-14, 20:17
a może pasek rozrzadu za mocno naciagniety

darius_bizi
11-01-14, 20:56
Pasek rozrzadu naciągniety w normie , nie za mocno ani nie za słabo (wg. manuala). Mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć ?