Zobacz pełną wersję : Kąt wyprzedzenia zapłonu a wysokość nad poziomem morza.
Ostatnio regulowałem zapłon w swoim Civic'u i tak przyszło mi do głowy, czy ze wzrostem wysokości nad poziomem morza na której pracuje silnik powinno przyspieszać się zapłon? Jeśli tak to o ile? A może ma to znaczenie tylko na bardzo dużych wysokościach n.p.m. (mam na myśli znaczny spadek AFR)
Jak myślicie, czy kiedyś w samochodach będą czujniki które będą tym zarządzać? A może takie systemy już są? Czy może takie coś nie jest potrzebne, bo obecne czujniki załatwiają sprawę?
oczywiście, że ma znaczenia :D każdy nawet najprostszy samolot posiada takie urządzenia...
W Twoim rozważaniu istotnym jest, że czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym (w skrócie z angielskiego MAP), aby pokazał jakąkolwiek wartość musi mieć wartość, od której wartości będą odejmowane... Czyli czujnik mierzy najpierw wartość bezwzględną ciśnienia atm., a dopiero od wartości zmierzonej w kolektorze odejmowana jest wartość ciśnienia bezwzględnego... Stąd w zakresie ciśnień gdzie używa się samochód, czujnik MAP załatwia sprawę dawkowania i kąta wyprzedzenia zapłonu...
Bosko, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie jestem inżynierem, ani mechanikiem, ani nie kształciłem się na żadnego z nich. Cieszę się, że są na tym forum osoby takie jak Ty, które znają się na rzeczy i potrafią wszystko prosto wyjaśnić. Jeszcze raz dziękuję.