Zobacz pełną wersję : Jaki sposób na bezpieczne usunięnie napisów z tylnej klapy..
Witam, strasznie podobaja mi sie hanie ktore maja czysta tylna klape i w sumie nic nie stoi na przeszkodzie zebym wykonal operacje usuniecia znaczkow z tlnej klapy.
Mam pytanko, czy na 100% one sa na tasmie dwustronnej??
I jakim sposobem najbezpieczniej bez uszkodzenia lakieru je sciagnac??
Pozdrawiam
o spoko że jest ten temat
Ja tak samo cchę zdrapać napis noblesse i civic ls. Jest na to łatwy sposób??
Pomyslalem ze moze podgrzac suszarka i delikatnie zaczac je odginac, chyba ze znacie lepszy sposob??
Probowalem nicia dentystyczna<lol>ale sie urywa:/
Ja mojej poprzednie auto zostawiłem latem na dwie godziny dupą do słońca, napisy prawie że same spłynęły :D
A w H nie jestem pewny, czy część tych emblematów na jest na bolcach. Moje zrywał lakiernik przy okazji malowania auta, więc powiem szczerze że nawet nie wiem
Wiem że naklejki takie jak 1.6LS itp są przyklejone, ale jeśli chodzi o znaczek H na tylnej klapie to trzyma się on na dwóch bolcach, więc zostaną ci twie dziury w klapie. (wiem bo mi odleciał i musialem przyklejac)
A z drugiej strony też chętnie bym zlikwidowal napis 1.6LS z tylu mojej Qp. Ale tez nie bardzo wiem jak.
Ja jak usuwalem swoje znaczki "city edition" i "civic" najpierw podgrzalem suszarka tak zeby az blacha parzyla i zeskrobywalem skrobaczka do szyb :d zostal klej ktory zmylem benzyna ekstrakcyjna i jest elegancko ani sladu nie ma. A co do emblematu H to sa one przyklejone tasma dwustronna i i na dodatek jeszcze sa dwa bolce wiec jesli go zdejmiesz bedziesz miec dwie ladne dziury :p
Akurat znaczek H chce zostawic, chce odlepic znaczek honda, znaczek civic i znaczek z pojemnoscia silnika:)
Moe jutro sie za to wezme:)
Pzdr
Rowniez polecam motyw z odwroceniem samochodu dupą na słońce. Niech troche postoi a potem mozna skrobac :) Sam probowalem i działało :)
Pozdro :d
grimripper
09-04-08, 01:07
Podobno najlepiej odciąć. Postawić w słońcu lub podgrzać suszarką a później cienką żyłka lub nitką przesuwając góra, dół ciągnąc lekko do siebie odcinać. Klej wyczyścić benzyną ekstrakcyjną a miejsce przepolerować tempo.
Podobno najlepiej odciąć. Postawić w słońcu lub podgrzać suszarką a później cienką żyłka lub nitką przesuwając góra, dół ciągnąc lekko do siebie odcinać. Klej wyczyścić benzyną ekstrakcyjną a miejsce przepolerować tempo.
czy pasta TEMPO jest konieczna przy tym zabiegu ??
jak nie chcesz mieć sladu po resztkach kleju i odbarwienia lakieru to tak, jest konieczna minimum tempo
Ja uzywam do takich celow gumowej nakladki na wietarke. Zbiera klej itd nie uszkadzajac lakieru.
jest taki spray labeloff ktory wlasnie jest do naklejek itp., mysle ze bezproblemu nim zejdzie
Jesli chodzi o znaczki fabryczne,wypukle plastiki - sa przytwierdzane wiec zdrapywanie nic nie pomoze.
Jesli chodzi o nalepki - ja posmarowalem zwykla benzyna, pozniej delikatnie drewniana, tempa wykalaczka, reszti starlem znowu benzyna i bylo ok.
Znaczek Honda jest z gory i z dolu przyklejony paskiem tasmy i na srodku ma 2 bolce ktore wchodza w karoserie.
usuwanie naklejek nie zostawia w sumie sladu, natomiast po usunieciu fabrycznych znaczkow trzeba zaszpachlowac te dziurki od bolcow i pomalowac.
panowie najłatwiejsze zdjęcie naklejek z lakieru to tak jak ja zrobiłem,
Na wysokości naklejek postawiłem farelkę i chwilę tak nagrzewało i podczas nagrzewania drewienkiem o płaskiej krawędzi spychać/zdrapywać. Schodzi bezproblemowo, a pozniej ewentualne slady kleju zetrzeć szmatką nasączoną benzynką ekstrakcyjną.
I wsio :)
Na wysokości naklejek postawiłem farelkę i chwilę tak nagrzewało i podczas nagrzewania drewienkiem o płaskiej krawędzi spychać/zdrapywać. Schodzi bezproblemowo, a pozniej ewentualne slady kleju zetrzeć szmatką nasączoną benzynką ekstrakcyjną.
I wsio :)
no to identyczny sposób jak na zmycie naklejki rejestracyjnej z przedniej szyby, choc farelki się tam nie włozy :aloha:
Ja właśnie ostatnio zrywałem starą, porwana naklejkę "civic lsi". Podgrzałem suszarką i odkleiłem normalnie ręcami :-)
Później przeczyściłem zmywaczem do paznokci. Trochę śladów zostało, ale że przyklejałem w to miejsce nową naklejkę, więc nie było konieczności dokładnego czyszczenia...
Odgrzewam i mam pytanie. Chcę usunąć znaczek pojemności ze zderzaka i mam mały problem, ponieważ zderzak kilka miechów temu był u lakiernika i wiadomo, że musiał ten znaczek ściągnąć do malowania. Natomiast po skończonej robocie obsmarował cały znaczek kropelką czy czymś w tym stylu i przykleił:( Trzyma się to jak diabli. I teraz takie pytanko czym go usunąć żeby mi z lakierem nie odlazł? :confused:
Sprobuj najpierw benzyna ekstrakcyjna jak nic sie nie ruszy to jest taki specjalny srodek do usuwania klejow typu super glue ktos o tym cos pisal kiedys na tym forum. Gorzej jak ten twoj lakiernik w ogole nie odklejal znaczka tylko maznal wokol niego ;p
potwierdzam, jest taki, nazywa sie "zelowy zmywacz kleju" "remover" produkcji super glue
Tylko żeby nie okazał się również "zmywaczem lakieru";)
Ja usunąłem wszelkie naklejki sposobem z nitką w roli głównej, potem szmatka z benzyną ekstrakcyjną i pozostały tylko niewielkie ślady obrysu naklejek. Na to już nic nie pomogło:( Macie może jakiś sposób aby i te ślady usunąć skutecznie???
Ja do usuwania tych ostatnich śladów i różnic (wyblakłości) lakiero polecam pastę polerską - jak delikatnie potrzemy to się nic nie stanie.
Ja do usuwania tych ostatnich śladów i różnic (wyblakłości) lakiero polecam pastę polerską - jak delikatnie potrzemy to się nic nie stanie.
Próbowałem TEMPO i T-CUT COLOR FAST ale niestety nie pomaga:(
tez mam ten problem. trzeba sie bedzie lepiej przyłożyć...
A to sie da wogole usunąc? Bo mi sie wydaje ze pod naklejką może być ciemniejszy lakier poprostu gdyż nie miał stycznoiści ze słońcem i nie jest wypłowiały.
augustflacha
28-09-09, 16:40
chciałem odgrzać temat bo nie chcę zaśmiecać forum zakładaniem nowego...otóż usunąłem napisy : honda , civic, 1,4i i pozostały po nich obrysy a po civic to już straszny:mad:mam pytanie...czy da się to usunąć na wciąż???ten obrys jest wypukły, mam czarną Hanię a obrys jest biały i nie wiem czy to już widać podkład czy to jeszcze pozostałości czegoś tam...jechałem to troszkę jakąś pastą polerską lekko ścierną i teraz nie wiem czy zabrać się za jakąś mocno ścierną czy odpuścić i oddać do fachowca(w sensie lakiernika)...zastanawiałem się czy nie spytać o radę lakiernika ale podejrzewam, że odpowie mi, że trzeba malować bo to nie zejdzie - w sumie dałbym mu robotę za którą bym zapłacił więcej niż za poradę...czekam na odpowiedź ....kto miał podobny problem???
tomson1192
28-09-09, 23:54
ja mam ten sam problem, tez zostaly obrysy napisu civic i honda, ktore sa lekkimi odpryskami do podkladu i nie mam pojecia co z tym robic, najprawdopodobniej udam sie do lakiernika po rade wtedy zoabczymy
augustflacha
29-09-09, 00:11
ja wybieram się jutro do szpeca...jak się dowiesz coś to napisz...pzdr...
Tu pomoże tylko polerka mechaniczna u lakiernika.tyle,że wtedy może byc spora różnica w odcieniach lakieru zwłaszcza jeżeli autko ma swoje latka :p
augustflacha
29-09-09, 22:56
próbowałem usunąć te obrysy napisów papierkiem 2000 i się okazało że ten obrys to podkład i kicha...oddaję do malowania klapy:mad: