PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki sposób na bezpieczne usunięnie napisów z tylnej klapy..

wydma8
05-04-08, 00:32
Witam, strasznie podobaja mi sie hanie ktore maja czysta tylna klape i w sumie nic nie stoi na przeszkodzie zebym wykonal operacje usuniecia znaczkow z tlnej klapy.

Mam pytanko, czy na 100% one sa na tasmie dwustronnej??

I jakim sposobem najbezpieczniej bez uszkodzenia lakieru je sciagnac??

Pozdrawiam

Xploid
05-04-08, 00:35
o spoko że jest ten temat
Ja tak samo cchę zdrapać napis noblesse i civic ls. Jest na to łatwy sposób??

wydma8
05-04-08, 00:40
Pomyslalem ze moze podgrzac suszarka i delikatnie zaczac je odginac, chyba ze znacie lepszy sposob??

Probowalem nicia dentystyczna<lol>ale sie urywa:/

Jarek104
05-04-08, 07:55
Ja mojej poprzednie auto zostawiłem latem na dwie godziny dupą do słońca, napisy prawie że same spłynęły :D

A w H nie jestem pewny, czy część tych emblematów na jest na bolcach. Moje zrywał lakiernik przy okazji malowania auta, więc powiem szczerze że nawet nie wiem

ukman
05-04-08, 20:55
Wiem że naklejki takie jak 1.6LS itp są przyklejone, ale jeśli chodzi o znaczek H na tylnej klapie to trzyma się on na dwóch bolcach, więc zostaną ci twie dziury w klapie. (wiem bo mi odleciał i musialem przyklejac)

A z drugiej strony też chętnie bym zlikwidowal napis 1.6LS z tylu mojej Qp. Ale tez nie bardzo wiem jak.

krugger
05-04-08, 21:01
Ja jak usuwalem swoje znaczki "city edition" i "civic" najpierw podgrzalem suszarka tak zeby az blacha parzyla i zeskrobywalem skrobaczka do szyb :d zostal klej ktory zmylem benzyna ekstrakcyjna i jest elegancko ani sladu nie ma. A co do emblematu H to sa one przyklejone tasma dwustronna i i na dodatek jeszcze sa dwa bolce wiec jesli go zdejmiesz bedziesz miec dwie ladne dziury :p

wydma8
05-04-08, 22:39
Akurat znaczek H chce zostawic, chce odlepic znaczek honda, znaczek civic i znaczek z pojemnoscia silnika:)

Moe jutro sie za to wezme:)

Pzdr

Homer
08-04-08, 23:17
Rowniez polecam motyw z odwroceniem samochodu dupą na słońce. Niech troche postoi a potem mozna skrobac :) Sam probowalem i działało :)
Pozdro :d

grimripper
09-04-08, 01:07
Podobno najlepiej odciąć. Postawić w słońcu lub podgrzać suszarką a później cienką żyłka lub nitką przesuwając góra, dół ciągnąc lekko do siebie odcinać. Klej wyczyścić benzyną ekstrakcyjną a miejsce przepolerować tempo.

neo6969
31-05-08, 12:34
Podobno najlepiej odciąć. Postawić w słońcu lub podgrzać suszarką a później cienką żyłka lub nitką przesuwając góra, dół ciągnąc lekko do siebie odcinać. Klej wyczyścić benzyną ekstrakcyjną a miejsce przepolerować tempo.

czy pasta TEMPO jest konieczna przy tym zabiegu ??

Jarek104
31-05-08, 17:52
jak nie chcesz mieć sladu po resztkach kleju i odbarwienia lakieru to tak, jest konieczna minimum tempo

kpopis1
01-06-08, 12:37
Ja uzywam do takich celow gumowej nakladki na wietarke. Zbiera klej itd nie uszkadzajac lakieru.

slaslu
04-06-08, 00:04
jest taki spray labeloff ktory wlasnie jest do naklejek itp., mysle ze bezproblemu nim zejdzie

mizer
04-06-08, 21:49
Jesli chodzi o znaczki fabryczne,wypukle plastiki - sa przytwierdzane wiec zdrapywanie nic nie pomoze.
Jesli chodzi o nalepki - ja posmarowalem zwykla benzyna, pozniej delikatnie drewniana, tempa wykalaczka, reszti starlem znowu benzyna i bylo ok.
Znaczek Honda jest z gory i z dolu przyklejony paskiem tasmy i na srodku ma 2 bolce ktore wchodza w karoserie.
usuwanie naklejek nie zostawia w sumie sladu, natomiast po usunieciu fabrycznych znaczkow trzeba zaszpachlowac te dziurki od bolcow i pomalowac.

Xploid
04-06-08, 23:50
panowie najłatwiejsze zdjęcie naklejek z lakieru to tak jak ja zrobiłem,
Na wysokości naklejek postawiłem farelkę i chwilę tak nagrzewało i podczas nagrzewania drewienkiem o płaskiej krawędzi spychać/zdrapywać. Schodzi bezproblemowo, a pozniej ewentualne slady kleju zetrzeć szmatką nasączoną benzynką ekstrakcyjną.
I wsio :)

neo6969
04-06-08, 23:54
Na wysokości naklejek postawiłem farelkę i chwilę tak nagrzewało i podczas nagrzewania drewienkiem o płaskiej krawędzi spychać/zdrapywać. Schodzi bezproblemowo, a pozniej ewentualne slady kleju zetrzeć szmatką nasączoną benzynką ekstrakcyjną.
I wsio :)

no to identyczny sposób jak na zmycie naklejki rejestracyjnej z przedniej szyby, choc farelki się tam nie włozy :aloha:

drypaul
05-06-08, 09:36
Ja właśnie ostatnio zrywałem starą, porwana naklejkę "civic lsi". Podgrzałem suszarką i odkleiłem normalnie ręcami :-)
Później przeczyściłem zmywaczem do paznokci. Trochę śladów zostało, ale że przyklejałem w to miejsce nową naklejkę, więc nie było konieczności dokładnego czyszczenia...

bialy06
24-08-08, 20:07
Odgrzewam i mam pytanie. Chcę usunąć znaczek pojemności ze zderzaka i mam mały problem, ponieważ zderzak kilka miechów temu był u lakiernika i wiadomo, że musiał ten znaczek ściągnąć do malowania. Natomiast po skończonej robocie obsmarował cały znaczek kropelką czy czymś w tym stylu i przykleił:( Trzyma się to jak diabli. I teraz takie pytanko czym go usunąć żeby mi z lakierem nie odlazł? :confused:

krugger
24-08-08, 22:42
Sprobuj najpierw benzyna ekstrakcyjna jak nic sie nie ruszy to jest taki specjalny srodek do usuwania klejow typu super glue ktos o tym cos pisal kiedys na tym forum. Gorzej jak ten twoj lakiernik w ogole nie odklejal znaczka tylko maznal wokol niego ;p

pirat
25-08-08, 17:46
potwierdzam, jest taki, nazywa sie "zelowy zmywacz kleju" "remover" produkcji super glue

bialy06
25-08-08, 22:58
Tylko żeby nie okazał się również "zmywaczem lakieru";)

Dissnej
14-06-09, 20:12
Ja usunąłem wszelkie naklejki sposobem z nitką w roli głównej, potem szmatka z benzyną ekstrakcyjną i pozostały tylko niewielkie ślady obrysu naklejek. Na to już nic nie pomogło:( Macie może jakiś sposób aby i te ślady usunąć skutecznie???

smsh
14-06-09, 22:15
Ja do usuwania tych ostatnich śladów i różnic (wyblakłości) lakiero polecam pastę polerską - jak delikatnie potrzemy to się nic nie stanie.

Dissnej
15-06-09, 10:30
Ja do usuwania tych ostatnich śladów i różnic (wyblakłości) lakiero polecam pastę polerską - jak delikatnie potrzemy to się nic nie stanie.
Próbowałem TEMPO i T-CUT COLOR FAST ale niestety nie pomaga:(

Pati
17-06-09, 13:40
tez mam ten problem. trzeba sie bedzie lepiej przyłożyć...

bkrawczy
17-06-09, 14:37
A to sie da wogole usunąc? Bo mi sie wydaje ze pod naklejką może być ciemniejszy lakier poprostu gdyż nie miał stycznoiści ze słońcem i nie jest wypłowiały.

augustflacha
28-09-09, 16:40
chciałem odgrzać temat bo nie chcę zaśmiecać forum zakładaniem nowego...otóż usunąłem napisy : honda , civic, 1,4i i pozostały po nich obrysy a po civic to już straszny:mad:mam pytanie...czy da się to usunąć na wciąż???ten obrys jest wypukły, mam czarną Hanię a obrys jest biały i nie wiem czy to już widać podkład czy to jeszcze pozostałości czegoś tam...jechałem to troszkę jakąś pastą polerską lekko ścierną i teraz nie wiem czy zabrać się za jakąś mocno ścierną czy odpuścić i oddać do fachowca(w sensie lakiernika)...zastanawiałem się czy nie spytać o radę lakiernika ale podejrzewam, że odpowie mi, że trzeba malować bo to nie zejdzie - w sumie dałbym mu robotę za którą bym zapłacił więcej niż za poradę...czekam na odpowiedź ....kto miał podobny problem???

tomson1192
28-09-09, 23:54
ja mam ten sam problem, tez zostaly obrysy napisu civic i honda, ktore sa lekkimi odpryskami do podkladu i nie mam pojecia co z tym robic, najprawdopodobniej udam sie do lakiernika po rade wtedy zoabczymy

augustflacha
29-09-09, 00:11
ja wybieram się jutro do szpeca...jak się dowiesz coś to napisz...pzdr...

luzik
29-09-09, 07:41
Tu pomoże tylko polerka mechaniczna u lakiernika.tyle,że wtedy może byc spora różnica w odcieniach lakieru zwłaszcza jeżeli autko ma swoje latka :p

augustflacha
29-09-09, 22:56
próbowałem usunąć te obrysy napisów papierkiem 2000 i się okazało że ten obrys to podkład i kicha...oddaję do malowania klapy:mad: