Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Montaż haka holowniczego

piotrlaz
04-04-08, 17:29
Zamierzam zamontować hak holowniczy do mojej EG8. Normalnie bym tego nie robił ale muszę coś dużego przewieźć z drugiego końca Polski i skalkulowałem, że nie opłaca mi się wynajmować transportu. A poza tym przy okazji rozwiążę problem przewożenia rowerów, bo na dachu to jest koszmar.

Chciałbym prosić tych kolegów, którzy mają zamontowany hak holowniczy w V gen. o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Chodzi mi nie tylko o to kto im hak montował ale również jak się samochód zachowuje podczas holowania przyczepy.

eVok
05-04-08, 00:19
ale również jak się samochód zachowuje podczas holowania przyczepy.
powiem tyle że to już zależy od przyczepki.mieliśmy jakąś produkcji NRD na niezależnym zawieszeniu,na sprężynach z amortyzatorami a nie na resorach i z hamulcem najazdowym.nie czuć było że coś jest za samochodem

piotrlaz
08-04-08, 08:40
Wykorzystuje ktoś z was hak holowniczy do przewożenia rowerów? Chodzi mi przede wszystkim o sedana. Jeśli tak, to czy wszystko jest O.K.?
Czy rowery nie zasłaniają świateł i widoku przez tylną szybę no i jak się do tego mają przepisy?

MacK
08-04-08, 10:43
piotrlaz, ja ma założony w EH9 oryginalny hondowski z demontowalnym zaczepem, kupiłem od ziomka który miał go w coupe i zdemontował, montaż polegał na odkręceniu zderzaka, wywierceniu 8 dziur w podłodze bagażnika, wsunięciu końcówek belki haka obok podłużnic pod podłogą bagażnika i skręceniu wszystkiego na 8 śrub M10 poprzez blachu nakładkowe umieszczone w bagażniku. Potem jeszcze delikatne podcięcie zderzaka i gotowe. Podpowiem jeszcze coś w sprawie elektryki, jest w bagażniku z prawej strony koło wiązki specjalna kostka w której są wszystkie potrzebne kabelki do podpięcia świateł, z niej możesz "wziąć" prądy bez cięcia wiązek tylnych świateł
a co do prowadzenie to wiadomo z przyczepę się raczej nie szaleje ale odradzałbym hamowanie w samym zakręcie z przyczepa bez hamulca najazdowego :aloha:
z co do przewozu rowerów to i tak na hak zakładasz specjalny stelaż do przewozu rowerów który ma zdublowane światła więc problem zasłaniania świateł odpada a co do zasłaniania przez rowery widoku w tył to już sie nie wypowiem bo nigdy tak nie jeździłem

piotrlaz
08-04-08, 15:27
Dzięki za cenne uwagi i rady!
Z tego co napisałeś wynika, że powinno się raczej montować oryginał haka do Hondy bo wtedy pewnie pasują wszystkie wymiary. Muszę gdzieś poszukać z demontażu bo w ASO to majątek stracę.
A powiedz co z homologacją i rejestracją haka w przypadku samodzielnego montażu?