PDA

Zobacz pełną wersję : "Strzelająca sprężyna" - odgłosy z przodu samochodu

Thonr
09-01-14, 22:13
Hej, wracając dziś do domu przy nierówności oraz przy jednym ze skrętów usłyszałem głośny dźwięk jakby sprężyny z przodu samochodu i odczułem w nogach wibracje, cóż to może być? Nie dzieje się to na każdej nierówności czy zakręcie.. poprostu od czasu do czasu ;/

CRX1
09-01-14, 22:31
Może być pęknięty zwój sprężyny , ale dopóki nie podniesiesz auta i nie sprawdzisz stanu , to będzie gdybanie i wróżenie z fusów.

Jedras
09-01-14, 23:13
Stanę się już nudny i każdy powie ze znam tylko jedna usterkę, no ale sprawdz sobie przeguby bo u mnie było to samo, też takie strzelania, czasem telepnęło :-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

probestic
10-01-14, 08:28
Stanę się już nudny i każdy powie ze znam tylko jedna usterkę, no ale sprawdz sobie przeguby bo u mnie było to samo, też takie strzelania, czasem telepnęło :-)

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Hah :D

Dokładnie.
Skoro tak Ci się dzieje przy skręcaniu + odczuwanie wibracji, to zdecydowanie sprawdź sobie przeguby, tak jak napisał Jedras
Można się zdziwić.

Sprężyna nawet jeśli byłaby pęknięta, to albo poszłoby Ci auto delikatnie w dół po tej stronie (centymetrem możesz nawet zmierzyć obie strony)
Albo podnieść, zdjąć koło i patrzeć po zwojach/jakaś breszka i sprawdzasz sobie czy nie strzelona gdzieś.

Bodzio 5D
12-01-14, 00:08
Hej, wracając dziś do domu przy nierówności oraz przy jednym ze skrętów usłyszałem głośny dźwięk jakby sprężyny z przodu samochodu i odczułem w nogach wibracje, cóż to może być? Nie dzieje się to na każdej nierówności czy zakręcie.. po prostu od czasu do czasu ;/

Ten głośny dźwięk to normalne w 5D zwłaszcza jak jest mokro... ale te wibracje to różnie może być - nie zdziwiłbym się gdyby winowajcą był przegub, ale dopóki nie podniesiesz auta i nie sprawdzisz stanu , to będzie gdybanie i wróżenie z fusów.

lukwycz
13-01-14, 20:29
...poszłoby Ci auto delikatnie w dół po tej stronie (centymetrem możesz nawet zmierzyć obie strony)...

Zdziwił by się jakby zmierzył wysokość civica po obu stronach. Norma to 1cm różnicy, albo więcej (lewa strona zawsze jest niżej).

Camellia Racing
13-01-14, 20:51
Ten głośny dźwięk to normalne w 5D zwłaszcza jak jest mokro...
Ch*ja prawda. Napraw swoje auto.

Bodzio 5D
13-01-14, 21:29
Ch*ja prawda. Napraw swoje auto.

Po co tak agresywnie?

Już było na tym forum setki razy o tym więc nie będę się powtarzał (jeden z kolegów założył nawet wąż ogrodowy na początek sprężyny, bo myślał, że to ona tak uderza w nadkole - Ci, którzy nie znają problemu, proszę się nie śmiać ;)) Niektóre modele tak mają - coś nie halo (prawdopodobnie ze sprężynami OEM) jest zwłaszcza jak jest mokro.

"Napraw swoje auto" - niestety życie uczy, że nie wszystkie usterki można tak po prostu usunąć...
Auto już miałem na kanale u kumpla diagnosty - chyba z godzinę sprawdzał wszystko - co ma mi powiedzieć jeśli sprężyny wyglądają na idealne, a jednak czasami coś tam z ich okolić słychać?

Żeby ocenić tą usterkę musiałbyś się przejechać i usłyszeć - ja po kilku próbach się poddałem i uznałem, że ten typ tak ma...

mafia35
13-01-14, 21:30
Jesli to sa typowe pongi sprezyn to faktycznie ten typ tak ma. Choc mi ostatnio - od pazdziernika - zanikly po wymianie felg na alu i zalozeniu zimowek. Tak, wiem - co ma piernik do wiatraka... No ale cisza jest 😊

Wysłane z mojego GT-I9505

Camellia Racing
13-01-14, 21:45
Już było na tym forum setki razy o tym więc nie będę się powtarzał (jeden z kolegów założył nawet wąż ogrodowy na początek sprężyny, bo myślał, że to ona tak uderza w nadkole - Ci, którzy nie znają problemu, proszę się nie śmiać ) Niektóre modele tak mają - coś nie halo (prawdopodobnie ze sprężynami OEM) jest zwłaszcza jak jest mokro.

"Napraw swoje auto" - niestety życie uczy, że nie wszystkie usterki można tak po prostu usunąć...
Auto już miałem na kanale u kumpla diagnosty - chyba z godzinę sprawdzał wszystko - co ma mi powiedzieć jeśli sprężyny wyglądają na idealne, a jednak czasami coś tam z ich okolić słychać?

Żeby ocenić tą usterkę musiałbyś się przejechać i usłyszeć - ja po kilku próbach się poddałem i uznałem, że ten typ tak ma...
Zaden typ tak nie ma naturalnie. Coś jest spieprzone i należy to naprawić.
Nie jestem mechanikiem ale sam naprawiam swoje auto i nie mam z nim najmniejszych problemów.

Nagraj te swoje dzwięki.

Ja po roku zimą miałem problem że mi z tyłu stukało, strzelało itd... na początku nic nie znalazłem, totalne nic... później rozkręciłem, złożyłem zawias z tyłu i nagle cisza. Sprawdź u siebie bo możliwe, że było to skręcane na podniesionym aucie i są minimalne luzy. Dokręć śrubę amorka i sprawdź śruby gniazda sprężyn. Później sprawdź półoś.

mafia35
14-01-14, 11:27
Nie jestem mechanikiem ...

Jeśli są to pongi to ten typ tak ma. Ty nie masz to się ciesz.

To jest wina sprężyn w 5D, które w pewnych warunkach obracają się w swoich kielichach. Dzieje się to przeważnie po deszczu, kiedy syf z drogi zalega właśnie na nich. Najlepiej wtedy umyć auto i po sprawie.
Jedynym rozwiązaniem jest wymiana sprężyn na takie, które nie są "gołe" lub nawinąć coś na pierwsze zwoje (nie wytrzyma to długo)...

Bodzio 5D
14-01-14, 14:56

To jest wina sprężyn w 5D, które w pewnych warunkach obracają się w swoich kielichach. Dzieje się to przeważnie po deszczu, kiedy syf z drogi zalega właśnie na nich. Najlepiej wtedy umyć auto i po sprawie.
Jedynym rozwiązaniem jest wymiana sprężyn na takie, które nie są "gołe" lub nawinąć coś na pierwsze zwoje (nie wytrzyma to długo)...

Dziękuję Ci bardzo Kolego mafia35, ponieważ potwierdziłeś, że to częsta przypadłość naszego modelu.
Po stwierdzeniu : "Ch*ja prawda. Napraw swoje auto. " - poczułem się, no nazwijmy to nieswojo...

Camellia Racing
14-01-14, 17:22
Nie ma, nie powinien mieć. Trzeba to poprawić bez kondomów.
Ludzie proszę was, nie opowiadajcie historii, że te auta tak mają bo to nie jest normalne i nie powinno mieć miejsca w ogóle.

probestic
14-01-14, 17:28
Wiele osób miało tą przypadłość na tyle. Zdarzyło i mi się kilka razy, że "pągnęło".
Po wymianie amortyzatorów i sprężyn( sprężyny nowe OEM ) - nigdy więcej tego nie słyszałem.

Nakładanie węża ogrodowego, czy czego tam jeszcze, może to jest jakiś patent, jeśli komuś to "działa", to przecież jego sprawa - natomiast gość na YT co pracował dla Hondy w Aso, na wielu filmikach pokazanych na swoim kanale, smaruje czapke sprężyny od wewnątrz pastą silikonową.

Krawiec
14-01-14, 17:28
Niedawno jechałem z bracikiem (posiadacz Renault Clio) swoją Hondą. Jechaliśmy 50 km - w kompletnej ciszy, tylko radio delikatnie grało. na punkcie ciszy w samochodzie mam obsesję. Nie trawię samochodów gdzie wszystko trzeszczy, stuka, piszczy i "to jest w tym modelu normalne" (np. wspomniane Clio). U mnie małe trzeszczenie plastiku musi być szybko zdiagnozowane i zlikwidowane, nie mówiąc już o stukach w zawieszeniu itp. Więc jedziemy w ciszy, delektuję się wręcz jazdą i nagle własnie przy skręcaniu, dosłownie 100 metrów od domu słychać "pong" sprężyny. Po stwierdzeniu bracika "w tej Twojej Hondzie ciągle coś" resztę drogi do domu pokonał na piechotę.
Ale tak, macie rację, czasem spręzyna lubi wydać głośniejszy dźwięk, i tu się zgodzę: "ten typ tak ma" :) Nie dzieje się to jednak zbyt często.

Camellia Racing
14-01-14, 17:39
Mów do słupa a słup du**. Ten typ tak nie ma!
Jestem po zmianie zawieszenia przód/tył. Zrobiłem z nowym zawiasem już 2000 km i było wszystko dobrze. Dziś pojechałem w miasto i mi stuka a niby było wszystko ok... no ale zawias się ułożył, trzeba dokręcić. Dokręcone i nic nie drgnie. Vu a la.

Piciek
14-01-14, 17:47
U mnie też co jakiś strzał wustępuje ale tylko w lewy przód i tył z prawej cisza.

xeN
14-01-14, 17:52
Też mam podobne odgłosy czasem z przodu, czasem z tyłu. Najczęściej jak popada i zaraz po uruchomieniu silnika gdy wyjeżdżam z nierównego terenu - mimo iż wymieniłem amortyzatory.

Thonr
14-01-14, 20:22
ten "pong" bardzo rzadko słyszę a w wakacje miałem cichutko :P Niedługo będę jechał do mechanika na wymianę amortyzatorów z tyłu (tak juz z innej beczki.. KAYABA jest ok? :D ) to sprawdzi co tam się dzieje jak podniesie auto:) Mam cichą nadzieję że nic się poważnego nie stało bo Hania mnie jeszcze nie zawiodła :P

probestic
14-01-14, 20:40
ten "pong" bardzo rzadko słyszę a w wakacje miałem cichutko :P Niedługo będę jechał do mechanika na wymianę amortyzatorów z tyłu (tak juz z innej beczki.. KAYABA jest ok? :D ) to sprawdzi co tam się dzieje jak podniesie auto:) Mam cichą nadzieję że nic się poważnego nie stało bo Hania mnie jeszcze nie zawiodła :P

Kayaba OK, ale weź dołóż kase i włóż sobie nowe sprężyny. Ceny zaczynają się od 70 zł na allegro, 100 Lesjofors, za 115 widziałem KYB RD1092 sprężynę. http://allegro.pl/sprezyny-przod-honda-civic-iv-v-kayaba-i3807371069.html
Aaaa, sorry, pomyłka, podałem Ci przód :)

mafia35
14-01-14, 22:50
Mów do słupa a słup du**. Ten typ tak nie ma!
Jestem po zmianie zawieszenia przód/tył. Zrobiłem z nowym zawiasem już 2000 km i było wszystko dobrze. Dziś pojechałem w miasto i mi stuka a niby było wszystko ok... no ale zawias się ułożył, trzeba dokręcić. Dokręcone i nic nie drgnie. Vu a la.

Ile miales mb w swojej karierze, zeby stwierdzic ze ten typ tak nie ma? Niech zgadne... 1? Jak widac na forum temat znany. Ludzie maja pongi. Co nie oznacza, ze cos jest zepsute, bo luzow nie ma i amortyzatory w normie... Rownie dobrze mozna stwierdzic, ze w civicu nie leca nadkola czy progi bo MI nie rdzewieja, a reszta osob ma bite samochody...
Serwisy znaja ten problem, uzytkownicy o ty mowia a ty chcesz na sile nas przekonac ze mamy "popsute" samochody. Ehh...

Camellia Racing
14-01-14, 23:05
Coś w tym stylu mafia :D
Nadkola nie lecą jak się o nie dba tak jak ze wszystkim... :|

zenekqa89
15-01-14, 07:00
Serwisy znaja ten problem dokładnie słyszałem rozmowe Pana z ASO w ktorej mowił, że Civic tak ze spreżynami ma i coś mówił zeby filc nasączony olejem podłożyć pod te zwoje... u siebie miałem to samo, ale smaru troche i poki co po sprawie było, ale teraz tył sie odzywa lewy...

Camellia Racing
15-01-14, 09:32
W ASO także pracują matoły które kół dokręcić nie potrafią itp.
eh... róbta co chceta, spadam.

mafia35
15-01-14, 09:48
Po twoim stwierdzeniu w pierwszym poście, iż nie jesteś mechanikiem nie rozumiem dlaczego mówisz na nich matoły.
Jeżdżę do zakładu w Lublinie, który od 20 lat robi tylko Hondy. Znają wszystkie modele od podszewki i również mówią, że ten typ tak ma i po paru latach pojawiają się pongi w sprężynach, że rdzewieją tylne nadkola i progi, że pompy wody się nie wymienia tylko sprawdza co 100k km itd.
We wszystkim mają odmienne zdanie od Ciebie... Są matołami? A może nie mają doświadczenia..? Wątpię, bo przynajmniej znają treść serwisówki Hondy. Ty raczej nie.
Dlatego też wmawianie ludziom, że ten typ tak nie ma jest lekkim nieporozumieniem.

Camellia Racing
15-01-14, 10:57
Lekkim nieporozumieniem jest podejście "ten typ tak ma".

Arturvf500
15-01-14, 11:57
Lekkim nieporozumieniem jest podejście "ten typ tak ma".

nie, nie jest nieporozumieniem; niektóre usterki jak ta, typu nazwijmy to estetycznego wynikają z wad konstrukcyjnych i ich eliminowanie sprawdza się na krótka metę; najzwyczajniej ciągłe wymiany sprężyn nie mają żadnego uzasadnienia finansowego; do wyboru mamy "pąąąąg" (świetnie ktoś to nazwał - idealnie oddaje dźwięk) lub wymiana czapek sprężyny co kilkadziesiąt kkm; zgadzam się że jest to bardzo irytujące i niezdiagnozowane powoduje pewne obawy przed użytkowaniem auta w takim stanie, ale po poznaniu przyczyny problemu można odetchnąć z ulgą - albo kupić zestaw koni za 2kzl;)

mafia35
15-01-14, 12:17
Piwo dla Ciebie :)

lukwycz
15-01-14, 16:01
albo kupić zestaw koni za 2kzl

Mam koni sport (żółte) i sprężyny H&R i na deszczu w tyłu też jest "pąg" albo "dąąą" :)
Czyli nie tylko seria...

xeN
15-01-14, 17:48
pompy wody się nie wymienia tylko sprawdza co 100k km itd.
Wczoraj wymieniłem, mam 150kk km, mechanik powiedział że była OEM'owa ale średnio chodziła. Niepotrzebnie?

probestic
15-01-14, 18:07
mechanik powiedział że była OEM'owa ale średnio chodziła. Niepotrzebnie?

Żartujesz sobie, prawda :rolleyes: ?

A co do pongów, to były, są i będą.
Amen :p

jaro467
15-01-14, 20:12
No kurde ja odpukać w swojej nie słyszałem ani raz jeszcze, a jeżdże już nią 5 lat :) także myślę że ten typ tak nie ma, chyba że się kiedyś odezwą to zmienię zdanie. A wiem jaki to dźwięk bo w Unie mam to średnio co 6-10 prawo lub lewoskrętów.

Bodzio 5D
15-01-14, 21:44
Koledzy widzę, że ciężki temat się trafił.
Od siebie chciałem tylko podziękować Kolegom:
- Arturvf500
- mafia35
- probestic
nie dlatego, że przyznają, że jest to przypadłość tego modelu (może wada konstrukcyjna) ale, że potrafią zrozumieć temat i się nie nerwują :p
Forum jest po to żeby wymieniać informacje i sobie pomagać...
Ps: Mam nadzieję, że Kolega Camellia Racing poprzez stwierdzenie " W ASO także pracują matoły" nie miał na myśli - Nas, czyli nieszczęśników, którym od czasu do czasu coś zrobi pong...

bartek1706
15-01-14, 21:58
Dobrze, że mam najtanszy gwint TA i nie mam żadnych pingpongów :D

mafia35
15-01-14, 22:58
Wczoraj wymieniłem, mam 150kk km, mechanik powiedział że była OEM'owa ale średnio chodziła. Niepotrzebnie?

Jesli mechanik tak stwierdzil to potrzebnie. Manual mowi o sprawdzeniu a nie wymianie co 100k km. Jesli wiec zostala sprawdzona i chodzila srednio to ok.

Dobrze, że mam najtanszy gwint TA i nie mam żadnych pingpongów :D

Ja po zmianie felg na alu z duzym odsadzeniem tez juz nie mam. Widocznie inne naprezenie idzie na sprezyny i jest spokoj. Na stali mialem pongi prawie po kazdym deszczu. Po myjni przechodzilo jak reka odjal.

Camellia Racing
15-01-14, 23:52
Ja po zmianie felg na alu z duzym odsadzeniem tez juz nie mam. Widocznie inne naprezenie idzie na sprezyny i jest spokoj. Na stali mialem pongi prawie po kazdym deszczu. Po myjni przechodzilo jak reka odjal.
No proszę... czyli jednak jest jakieś banalne rozwiązanie problemu ;>
Śmigam tylko na alu i w życiu nie słyszałem pongów ani w EJ1 ani w moim MC2. Jedyne pongi jakie miałem były faktycznie po deszczu ewentualnie jak postał przez noc po ruszeniu w zimie ale wynikały z różnicy w dokręceniu amorka co zlikwidowałem poprzez banalne jego dokręcenie.

MikeFoto
16-01-14, 08:12
Osobiście od czasu jak jeżdżę niżej niż seryjnie "pongi" ustały. Zarówno na poprzednich sprężynach, jak i teraz na gwincie MTSa.

Arturvf500
16-01-14, 09:59
Śmigam tylko na alu i w życiu nie słyszałem pongów ani w EJ1 ani w moim MC2.
Ja też alu i co jakiś czas "brzdęęęęk", co ciekawe wczoraj jechałem autem klienta i po kilkuset metrach "brzdęęęęk"; nie ma reguły;) ale to w MB2, w solu czy innych nie przytrafiło mi się, no może poza dzwoniącymi eibachami, ale im się to zdarza jak zaczyna schodzić powłoka

Piciek
20-01-14, 19:36
Osobiście od czasu jak jeżdżę niżej niż seryjnie "pongi" ustały. Zarówno na poprzednich sprężynach, jak i teraz na gwincie MTSa.

Wystarczy założyć -40 i te "pongi" ustają? Niech się ktoś wypowie kto ma założone jakieś niższe springi. A z mojej strony moge powiedzieć że u mnie od 2 dni jak nie 3 jest mokro bądź cały dzień pada (dolnyśląsk) i "pongi" są często i też jest jakaś prawda w tym że na ori 14" stali są czesciej niż na alu też 14". Ciekawy jestem czy ET felgi zmienia geometrie zawieszenia że ten dźwięk ustaje?

minidet
20-01-14, 20:04
Ja 'pongi' zlikwidowałem podczas wymiany amorów, nawinąłem ciasną koszulkę PCV na pierwszy górny zwój i po problemie.....kilka miesięcy. Teraz znowu strzały na mokrym :)

probestic
20-01-14, 20:25
też jest jakaś prawda w tym że na ori 14" stali są czesciej niż na alu też 14".

Tej prawdy jest raczej tyle, że na alu jeździmy latem, wilgoć nie siedzi ciągle w górnych gniazdach amortyzatorów ...
Zimą, niestety wygląda to zgoła odmiennie ...
Mi przód teraz też ponga przy obecnej ciapie, o tyle jak wspomniałem wcześniej, na tyle nastała cisza po wymianie sprężyn na nowe Oem.

Piciek
20-01-14, 21:56
Tylko pytanie jak długo będzie cisza?

probestic
20-01-14, 22:09
Tylko pytanie jak długo będzie cisza?

U mnie po wymianie oem, a chyba już 3 rok bedzie szedł na wiosnę. I na tyle wciąż cisza.