Zobacz pełną wersję : Afr lpg
Witam czy ktoś sprawdzał czy wie jakie jest afr na gazie?
Mi gaziarze ustawili żeby było tak jak w książce pisze xP jak dobrze pamiętam to chyba granice 15 :-) ale będę jechał niedługo na regulację to mogę Ci napisać Ci i jak gdy wrócę
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Pb 14,7
LPG 15,5
Methanol 6,4
Ethanol 9,0
CNG 17,2
Diesel 14,6
oczywiscie sa to wartosci nie dla W O T
Zalezy jakiego uzywasz sprzetu do pomiaru itp.
Np. w LogWorks mozesz zmienic sobie na jakim paliwie jestes i odpowiednio ustawic. ( Dane Spisane wlasnie z konfiguracji LogWorks )
Diesel 14,6
Skąd taka bzdura się wzięła?
Skąd taka bzdura się wzięła?
Z manuala LM2, punkt 6.1
http://www.innovatemotorsports.com/support/manual/LM2_Manual_1.3.pdf
zwykły wolnossący diesel cały czas pobiera tyle samo powietrza a ilość paliwa się zmienia więc i afr będzie miał zmienne.
A jak wyglada wtedy spalanie lpg? Bedzie na poziomie PB czy jak? Bo podaja ze sekwencja 15% wiecej od PB ale wiekszosc na stroi po AFR (w Poznaniu nikt)
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
zwykły wolnossący diesel cały czas pobiera tyle samo powietrza a ilość paliwa się zmienia więc i afr będzie miał zmienne.
Oczywiście że tak... W silniku diesla lambda zawsze jest powyżej 1 i zawsze się zmienia w zależności od obciążenia...
LPG ma mniejszą kaloryczność więc przy takim samym wspułczynniku lambda silnik musi palić trochę więcej gazu
LPG ma mniejszą kaloryczność więc przy takim samym wspułczynniku lambda silnik musi palić trochę więcej gazu
Zgadza się, z tym, że powinno się użyć pojęcia wartość opałowa [kJ/kg], bo kaloryczność to jakoś bardziej w produktach żywienia, poza tym nie odnosi się do jednostki masy...
Jeśli nie przełączamy inwertera z pb na lpg to wskazanie ma być na 14,7 tak jak na pb.
jeśli kontroler lambdy ustawisz na bp to dla benzyny stechiometryczna to 14.7 a gazu 15.7 a gdy przestawisz kontroler na lpg to stechiometryczna dla gazu to 14.7 a dla benzyny 13.7 jeśli dobrze mi sie wydaje
Sonda nie wie co to AFR, wie co to lambda λ , czyli stan w którym mieszanka zostaje całkowicie spalona (powiedzmy). Kiedy mamy mieszankę bogatą, pozostaje nam nadmiar powietrza, sonda porównuje z ilość powietrza z otoczeniem i na tej podstawie przedstawia liczbę λ. Sundę nie interesuje co spalamy, ma to się porostu całkowicie spalić.