Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Darmowa Diagnostyka - Tempomat - 2.2 cdti - Rzeszów

muzzy123
07-01-14, 17:56
Witam,

Szukam chętnego, który posiada Civica takiego jak mój: 2.2 ctdi z działającym tempomatem do darmowej diagnostyki u elektromechanika (mściwujewski Rzeszów).

Otóż w mojej Hani, tempomat jest, żadnych błędów nie ma, czujniki są, tylko że tempomat dalej nie działa.
Elektromechanik zaproponował mi żebym znalazł kogoś w Rzeszowie z takim autkiem i z taką specyfikacją aby przez porównanie sprawdzić w czym tkwi problem.

Jeśli ktoś w Rzeszowie ma taką Hondę i chcę sobie za darmo zrobić diagnostykę to zapraszam.

ps. tematy z tempomatem przeglądałem, nic nie pomaga.

butler.gdansk
07-01-14, 17:59
A DPF masz? Jeśli był usuwany (źle) to stąd jest ten problem.

muzzy123
07-01-14, 18:29
Dpf jest, nie był usuwany.

siemaR
07-01-14, 18:59
Ciekawe podejście, ale jakby mi mechanik zaproponował, żebym szukał innego takiego samego samochodu, żeby znaleźć problem to zamiast szukać takiego samego auta szukałbym innego mechanika. On ma umieć to zdiagnozować i naprawić, a nie się uczyć na moim samochodzie i prosić o inne auto do testów. Tempomat to chyba nie jest jakieś rocket science ?

uniu1
07-01-14, 19:31
JAk naciskasz cruise na kierownicy to podświetla sie konrolka na zegarach?
Czy działają ci światła stop?

zpiotr
07-01-14, 23:01
Dpf jest, nie był usuwany.

A nie był czasem "na przelot" przerobiony?

butler.gdansk
07-01-14, 23:17
To może inaczej.
Masz auto od nowości? Może nie wiesz że DPF był usunięty.
Cz zauważasz czasem zwiększone chwilowe spalanie mimo iż jedziesz na biegu (bez dotykania gazu)?
Mając DPF taka sytuacja powinna się powtarzać co kilkaset kilometrów kiedy to komputer przygotowuje filtr do wypalenia.
Upieram się przy tym DPF-ie bo to on najczęściej powoduje problemy z Cruise Control.

muzzy123
09-01-14, 17:34
Elektromechanik chce podpiac sobie komp do sprawnego civica i porównać co jest nie tak, bo na komputerze zadnych bledow nie wywala.
Auta nie mam od nowosci, ale jest z Belgii i zaraz przy pierwszym przegladzie prosilem zeby mi sprawdzili czy DPF jest, twierdzili ze jest i nie byl usuwany. Tez sie nad tym zastanawialem, bo jeszcze ani razu (przejechane ponad 5k km) nie wlaczalo mi sie wypalanie DPF (wyzsze spalanie).

Kontrolka Cruise Control pierwsza się podświetla, ale tylko tyle, światła stop działają, już to sprawdzałem bo było to opisane w poprzednich tematach.

Co do przelotu, to za bardzo nie wiem co to jest. Najwyżej podjadę jeszcze do jakiegoś speca od DPF, żeby na pewno się upewnić czy jest on rzeczywiście usunięty.

Tempomatu nie jest mi jakoś do szczęścia potrzebny, ale jak już jest to chciałbym żeby działał. :)

butler.gdansk
09-01-14, 17:41
No więc myślę że to jest źródło problemu. Mając aktywny DPF na 100% być zauważył podwyższone chwilowe spalania (i byś się wnerwiał tak jak ja kiedyś)
Są dwie opcje.
1. Zmodyfikowany został tylko soft który dezaktywuje DPF, a sam filltr jest ciągle w wydechu i może się zapychać.
2. Soft zmodyfikowany + wytłuczony filtr w środku (zrobiony na przelot). Z zewnątrz "jest" cały.
Soft musi być poprawiony bo tempomat działać Ci nie będzie.

muzzy123
11-01-14, 12:08
To by

Soft musi być poprawiony bo tempomat działać Ci nie będzie.

To by tłumaczyło brak błędów na komputerze. No nic, będe miał czas to gdzieś znowu podjadę i sprawdzę, Dzięki za odzew!