Zobacz pełną wersję : D14Z2 nie trzyma ciśnienia. Silnik do wymiany. Proszę o porady.
Dzień dobry,
mój D14Z2 i jego wyniki pomiaru ciśnienia sprężania:
I - 7
II - 4
II - 5
IV - 3
Silnik nie odpala. Jak najlepiej przywrócić jego sprawność? Naprawa czy wymiana silnika. Problem w tym, że D14Z2 są dużo droższe a D14A4 kupię w rozsądnej cenie od kolegi z forum.
Czy będzie dużo dłubania przy przekładaniu gołego silnika na D14A4? Generalnie nie chcę sprzedawać auta bo mam fajną wersję. Rok 2000, klimatyzacja, elektryka, skórzana tapicerka i naprawdę się do niej przywiązałem :) A może jednak sprzedać w takim stanie?
BTW czy może być tak, że poprzedni właściciel zalał jakimś motodoktorem przed sprzedażą a ja przeleciałem w rok prawie 30k km i z dnia na dzień silnik padł?
Proszę o pomoc w wybrnięciu z tej sytuacji.
Tyle samo co przy przekladce golego D14Z2. :)
Wyciagasz stary silnik, przekladasz osprzet itp na nowy ( uzywany ) , wkladasz do komory i fruu.
Przy okazji wymieniajac wszystko eksploatacyjne ,plyny . Mozesz zobaczyc sprzeglo , wymienic rozrzad.
Tyle samo co przy przekladce golego D14Z2. :)
Wyciagasz stary silnik, przekladasz osprzet itp na nowy ( uzywany ) , wkladasz do komory i fruu.
Przy okazji wymieniajac wszystko eksploatacyjne ,plyny . Mozesz zobaczyc sprzeglo , wymienic rozrzad.
Na forum pojawiają się różnice, np tu: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?101723-swap-d14z2-na-d14a4&p=1262674&viewfull=1#post1262674 ale chyba nie wpływają na przekładkę? ;)
A gdybym chciał robić generalny remont silnika to co jest do wymiany i ile wyniesie jego orientacyjny koszt?
A gdybym chciał robić generalny remont silnika to co jest do wymiany i ile wyniesie jego orientacyjny koszt?
Nie opłacalne jest bo koszty dużo większe niż zakup innego słupka
poszukaj zdrowego D14Z2, prościej się nie da
mój D14Z2 i jego wyniki pomiaru ciśnienia sprężania:
I - 7
II - 4
II - 5
IV - 3
Silnik nie odpala.
z dnia na dzień silnik padł?
Mi to wygląda na strzelony rozrząd. Zdejmij obudowę i luknij na pasek.
motomaniak1988
07-01-14, 09:19
A ten silnik to tak nagle stracił kompresję czy działo się to stopniowo bo jak nagle to jak kolega wyżej pisze może faktycznie rozrząd strzelił.
A ten silnik to tak nagle stracił kompresję czy działo się to stopniowo bo jak nagle to jak kolega wyżej pisze może faktycznie rozrząd strzelił.
Tak, zgasł jak sie rozgrzał i już nie odpalił. Jutro idzie do innego mechanika na oględziny.
Generalnie jak kupie goły D14A4 to bez problemu przełożą?
motomaniak1988
07-01-14, 12:23
To najprawdopodobniej rozrząd nie słyszałeś jakiegoś dziwnego dźwięku ze coś w silniku strzeliło jakieś dziwne zachowanie ?jechałes autem coś szarpnelo itp ? czy stało na biegu jałowym.
Moto doktora można w sumie wykluczyć bo nie możliwe żeby tak od razu silnik padł.
Jutro wszystko powinno sie wyjaśnić. Myśle, ze rozrząd ok, bo pózniej jeszcze go odpaliłem na chwile i dojechałem na parking pod blok. Rano była wilgoć wiec myślałem, ze elektryka silnika :)