PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ręcznie sprawdzić/porównać amortyzatory?

adam11d
06-01-14, 10:51
Ktoś poradzi jak sprawdzić amorki wyciągnięte z auta? dokładnie chodzi mi o to żeby je porównać.
Mam 2 kpl używanych amorków OEM i chciałbym wybrać lepsze i je założyć ma ktoś jakiś patent jako porównać który lepszy? powiedzmy biorę amorek z jednego zestawu i z drugiego do ręki robię to tak i tak i widzę który lepszy...
powiedzmy większe opory lepszy amor czy jak to zrobić?

motomaniak1988
07-01-14, 08:46
Im większy opór przy wyciąganiu sztycy tym sprawniejszy amortyzator

Sheiva
07-01-14, 13:56
Nie tylko. Niektóre totalne trupy w dalszym ciągu stawiają mega opór przy wyciąganiu. Spowodowane jest to zasadą działania amortyzatora.
Do pełnej sprawności amora potrzeba jeszcze: dużej siły aby go wcisnąć, generalnie jeśli zrobisz to w rękach (nie zapierając się), to jest kibel. Oraz szybkość jego powrotu. Tłok sam powinien wracać w dodatku powinien zrobić to bez namysłu i w czasie do około 3 sekund.

Szczery
07-01-14, 14:04
A moje nowe (tanie delikatnie rzecz ujmując) amorki jak wcisnołem sztyce to wracała z 8-10sek.
Po założeniu auto zachowywało się poprawnie przez prawie 3m-ce.
Po tym czasie oba padły :p
nawet ich nie reklamowałem. Wpadły kyaby wtedy ale nie sprawdzałem czyba jak działały.
Mam gdzieś kyaby po przelocie jakiś 7kkm. Wieczorem jak nie zapomnę to sprawdze jak działają.

adam11d
07-01-14, 22:49
o sam muszę sprawdzić w jakim czasie wracają, czy ten szybciej wracający będzie sprawniejszy?

motomaniak1988
07-01-14, 23:05
Nie tylko. Niektóre totalne trupy w dalszym ciągu stawiają mega opór przy wyciąganiu. Spowodowane jest to zasadą działania amortyzatora.
Do pełnej sprawności amora potrzeba jeszcze: dużej siły aby go wcisnąć, generalnie jeśli zrobisz to w rękach (nie zapierając się), to jest kibel. Oraz szybkość jego powrotu. Tłok sam powinien wracać w dodatku powinien zrobić to bez namysłu i w czasie do około 3 sekund.

wciaganie i wyciaganie to wlasnie mialem na myśli :P

Szczery
09-01-14, 23:28
W koncu sie mi przypomnialo i sprawdzilem.
Oba amorki zachowuja sie bardzo podobnie.
Wcisnac jest ciezko i zajelo to ze 3sek jak sie przylozylem. Jak juz wcisnolem do oporu to sztyca samoczynnie wysuwa sie w ciagu okolo 7sek.

motomaniak1988
10-01-14, 21:22
no to chyba juz wszystko wiesz :)

probestic
10-01-14, 22:06
Na yt jest kilka bardzo dobrych filmików KYB jak diagnozować amorki. Jak ktoś chce, bez problemu znajdzie :)