PDA

Zobacz pełną wersję : problem z chłodzeniem

gandziri
05-01-14, 17:45
witam ostatnio zauważyłem że w chłodnicy grzeje mi sie płyn i wywala mi płyn ze zbiorniczka wyrównawczego więc wymieniłem włącznik wentylatora i termostat niby wszystko jest dobrze tylko pokazuje mi jedną temperaturę cały czas i często włącza się wentylator i znowu zapełnia się zbiorniczek wyrównawczy i włącza się wiatrak i woda schodzi do chłodnicy czy to jest normalne?silnik d13b2 film pokazuje jak to mniej więcej wygląda

http://www.youtube.com/watch?v=7CI-WM2ZBHg

Gr4b3Q
05-01-14, 18:40
Możliwe że poleciała Ci UPG. Sprawdź czy podczas pracy w chłodnicy się nie gotuje i czy nie ma oczek z oleju czy zapachu spalin.

gandziri
05-01-14, 18:45
no właśnie w chłodnicy po odkręceniu korka się gotuje ale oleju nie widać ani spalin na zdjęciach widać

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f18efa0cd834dd5.html

reaktor
05-01-14, 18:47
albo zapowietrzony układ albo UPG

gandziri
05-01-14, 18:50
odpowietrzałem układ tak samo

jeszcze jeden filmik

http://www.youtube.com/watch?v=hRNniOAQgyY

reaktor
05-01-14, 21:06
kiepkso to wyglada w płynie jest olej albo palwio

no i wyglada na uszkodzoną uszczelkę

p.s nigdy nie otwieraj korka" na żywo" może sie bardzo żle skończyć

piotreek23
05-01-14, 21:32
Ja wiem że to głupie ale nie masz czasem wlanego płynu od spryskiwaczy do chłodnicy?? Słyszałem o takich przypadkach..bo jak nie to wygląda na UPG.

gandziri
05-01-14, 21:41
ja to auto nie dawno kupiłem nie mam pojęcia co było wlane ale pieniło sie strasznie i zlałem to i wlałem płynu może coś tam tego płynu zostało ale to chyba nie ma znaczenia

piotreek23
05-01-14, 21:45
No to ciężko powiedzieć. Węże niby są miękkie..ale ta piana to strasznie wygląda..z tego co piszą na forum BMW (podobny przypadek) to jednak UPG.
Możesz jeszcze dla pewności zmierzyć kompresję na cylindrach powinno wyjść wtedy szydło z worka.

gandziri
05-01-14, 22:00
jeszcze jutro zleje wszystko z chłodnicy i wypłukam i zaleje żeby piany nie było

a pomiar kompresji jak będzie niski to czyli uszczelka??bo mocy autu nie brakuje bardzo dobrze się zbiera nie kopci i oleju nic nie bierze

piotreek23
05-01-14, 22:03
Powinna wyjść różnica w kompresji na cylindrach (duża) jeśli jest gdzieś przedmuch.

rooter666
06-01-14, 11:13
jeszcze jutro zleje wszystko z chłodnicy i wypłukam i zaleje żeby piany nie było

samo zlanie z chłodnicy to mało, zostaje około litr płynu w silniku, jak już to zlej całość i nalej nowego płynu

kruczekvu
06-01-14, 14:15
Przeczyść układ i odpowietrz go jeszcze odpowietrznikiem
Jeśli masz ogrzewanie w aucie ,jeśli wentylator się załącza,temp nie rośnie bądź nie skacze w górę czy w dół to raczej UPG jest dobra ale trzeba podstawy sprawdzić

gandziri
07-01-14, 12:56
dziś w necie troche szukałęm na temat mojego problemu i natknełem się na ten film i ma te same objawy co ja może mój ukłąd też jest zapchany??można czymś wyczyścić?\

https://www.youtube.com/watch?v=D_-fp0GYOy8

kruczekvu
07-01-14, 14:55
można czymś wyczyścić?\
Kupowałem kiedyś co prawda do Renówki środek do czyszczenia układu chłodzącego i po kilku próbach wszystko wróciło do normy
Koleś od Renówki jeździł na wodzie i się poprzytykało trochę i płyn nie dawał sobie rady
Po kilku czyszczeniach i ogrzewanie wróciło do normy i układ zaczął pracować jak trzeba

BARTEK.LDR
07-01-14, 17:12
Ja wiem że to głupie ale nie masz czasem wlanego płynu od spryskiwaczy do chłodnicy?? Słyszałem o takich przypadkach..bo jak nie to wygląda na UPG.

Kiedyś zrobiłem to samo, pomyliłem bańki i dolałem płynu do spryskiwaczy. Przez miesiąc było wszystko ok, po miesiącu jak wracałem z pracy zaczęło rzygać ze zbioroniczka wyrównawczego bokami.

W tym przypadku osobiście w pierwszej kolejności zlałbym wszystko z samochodu jak już wspominali koledzy, poza tym sprawdził stan tej chłodnicy czy blaszki odprowadzające ciepło nie są na tyle skorodowane że wpadają do środka przy naciśnięciu palcem, bo wtedy chłodnica już nie odprowadza ciepła. Można też ją dodatkowo zdemontować i przepłukać.