Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic IX - WADY - wpisujcie co się Wam nie podoba

adamkatowice
05-01-14, 15:34
Moje wcześniejsze spostrzeżenia, i kilka nowych....

Właśnie wróciłem w majówki, oto moje spostrzeżenia,
4000km po autostradach (Niemcy, Holandia, Belgia, Francja, Polska).
predkości 120-180 (większość 130-150).
4 osoby, pełny bagażnik.
spalanie 8.0 (włączony ekon)

wady -
mały bak (ok. 500-550km to strasznie mało),
pasażer ma mało miejsca na nogi (w innych samochodach da się głębiej wcisnąć stopy ,
hałas przy prędkościach ponad 140km/h (17"),
klimatyzacja nie ma regulacji co 0,5 st. Celciusza, ogólnie nie umiem się z klimatyzacją dogadać,
wycieraczki przednie mogłyby dochodzić bliżej słupka (teraz zostaje ok. 10cm powierzchni nie ogarnianej przez wycieraczki),
klakson ma wstrętne brzmienie, wyświetlacz górny cierpi na widoczności w słoneczne dni,
w Civicu nie cierpię komputera pokładowego... chyba każda (no prawie każda) inna marka ma lepszy komputer...
brak kieszeni na drobiazgi na plecach fotela kierowcy (oszczędzili kawałek szmaty?),
brak tunelu na narty,
brak schowka w podłokietniku tylnym,
nie umiem znaleźć klimatyzowanego schowka (albo go po prostu nie ma),
jazda z prędkościami autostradowymi - użycie spryskiwacza szyby przedniej = zaciek wody na szybie tylnej - powietrze pcha tak wodę.
w trakcie jazdy autostradą w deszczu, woda z lusterek bocznych uderza w okolice słupka środkowego - powodując dziwny dźwięk,
delikatny lakier - liczne odpryski po 24000km na przedniej masce.

gienio
05-01-14, 16:29
Brzmienie klaksonu to fakt ;) ;) ;)

dzejan
05-01-14, 21:33
Odniosę się do tych wymienionych wad, bo niektóre z nich dla mnie nie istnieją, i tak:
- hałas przy prędkościach ponad 140 km/h - uważam, słyszę raczej, że jest wręcz przeciwnie, gdyż powyżej tej prędkości silnik wchodzi w dźwięk bardziej niski i mniej słyszalny, jest ciszej niż przy niższych od ok. 140 km/h prędkościach,
- regulacja klimatyzacji co 0,5 stopnia nie ma sensu, gdyż się tego nie wyczuje,
- kieszeń na drobiazgi jest w fotelu pasażera, ja akurat za kierowcą przewożę dziecko w foteliku i taka kieszeń nie osłonięta ciągle byłaby kopana i drobiazgi również,
- lakier jak wszędzie obecnie, u mnie 31000 km i może dwa odpryski,
- w podłokietniku tylnym jest miejsce na kubki lub inne drobiazgi, po co jeszcze schowek ? Zresztą nie ma możliwości technicznych jego bytu.

Tak więc wiele wad to subiektywne odczucia.

adamkatowice
05-01-14, 22:13
- hałas przy prędkościach ponad 140 km/h - uważam, słyszę raczej, że jest wręcz przeciwnie, gdyż powyżej tej prędkości silnik wchodzi w dźwięk bardziej niski i mniej słyszalny, jest ciszej niż przy niższych od ok. 140 km/h prędkościach, nie mówię o dźwięku silnika, ale o szumach powietrza i oporach toczenia opon (u mnie 17" bridgestone - takie mi założono na pierwszy montaż)...

- kieszeń na drobiazgi jest w fotelu pasażera, ja akurat za kierowcą przewożę dziecko w foteliku i taka kieszeń nie osłonięta ciągle byłaby kopana i drobiazgi również,
nie każdy ma dziecko, a nawet jak ktoś ma to może korzystać z kieszeni w fotelu... samochody są robione dla wszystkich... nie tylko dla rodzin z dziećmi ;)

- w podłokietniku tylnym jest miejsce na kubki lub inne drobiazgi, po co jeszcze schowek ? Zresztą nie ma możliwości technicznych jego bytu. technologicznie da sie zrobić i schowek i uchwyt na 2 napoje - np. laguna II tak miała...

ktyl
06-01-14, 19:39
Wersja Sport 1.8, rok prod: 2012. Przejechane 10kkm.

Wady:
- mała ilość schowków (np. brak schowka na rękawiczki czy w konsoli centralnej)
- brak możliwości zmiany trybu komputera pokładowego w trakcie jazdy (zasięg / średnie zużycie)
- brak klimatyzowanego schowka
- brak tunelu na narty
- klakson :) (już się trochę przyzwyczaiłem)
- bardzo słaby lakier
- przednia lampka w podsufitce nie jest połączona z czujnikami w drzwiach
- brak wylotu powietrza na tylne siedzenie
- kamera cofania strasznie się brudzi

Marcin_
06-01-14, 20:22
Wersja Comfort 1.8 2012 przejechane 15kkm:
- brak możliwości zmiany trybu komputera pokładowego w trakcie jazdy (zasięg / średnie zużycie) - uzupełniam dzienniczek na spritmonitor.de i faktycznie sporo czasu mija zanim pozmieniam, pozapisuje itd
- bardzo słaby lakier - jak to we wszystkich japońcach, trzeba kłaść kwarc lub inne powłoki
- pozycja za kierownicą (wysokość fotela, niemożliwość ustawienia kierownicy na wygodnej wysokości tak aby obręcz nie zasłaniała prędkościomierza)
- przednia lampka w podsufitce nie jest połączona z czujnikami w drzwiach - również mnie to irytuje

william_dr
08-01-14, 16:50
Sport 1.8 19kk.

Wady:
- zgodzę się ze schowkami, ale jeżdżę głównie sam i jakoś nie zawsze strasznie to przeszkadza, ale zimą nie ma co zrobić z czapką, nie ma co z rękawiczkami i nie ma co ze śmieciami.
- brak regulacji podłokietnika przedniego (duży chłop jestem i łokieć mi wisi w powietrzu ;/)
- brak klimatyzowanego schowka
- brak możliwości przygaszenia światła wyświetlacza z radiem jak samochód na postoju i wyłączone wszystko a chcesz by radio grało! (ale nie świeciło! :P)
- hałas, coż, to nie premium, ale przy 210 km/h to dopiero wyje, czy to na 17 latem czy na ContiWinterContactach 16'' w zimie, no ale chyba ciszej to tylko w autach premium ;/

Odnośnie Waszych wad:
- lakier? że odpryski widać, to trzeba odpowiedni kolor wybierać, mnie to nie przeszkadza, rdzewieć nie będzie, a autem się jeździ a nie maluje :)
- zmiana komputera, akurat nie obchodzi mnie to w ogóle, wiem ile mi pali i wiem ile mogę przejechać.
- pozycja za kierownicą - zależy od wzrostu? :)
- lampka, niepotrzebna, wystarczy środkowa w ustawieniu na otwarte drzwi i zapalające się światła!
- kamera cofania musi się brudzić, tak jak auto, na to nikt nie pomoże chyba, że zrobią jej wycieraczkę!

Jaroszy
08-01-14, 21:11
- brak możliwości przygaszenia światła wyświetlacza z radiem jak samochód na postoju i wyłączone wszystko a chcesz by radio grało! (ale nie świeciło! :P) mozna wogole radio odpalic wystarczy ze przytrzymasz włacznik ogłowny od radia nawet bez kluczykow działa:)

zombie6
09-01-14, 08:41
Hałas w IX genie to i tak pikuś przy VIII genie., gdzie dosłownie łeb rozsadzało :p

zeusdg
16-01-14, 13:52
Civic 1.4 Sport, 20 tys. km
Wady:
- jakość montażu (w moim egzemplarzu była niedokręcona śrubka w tylnym nadkolu, która mogła wpaść pod koło i go przebić - zauważone w ostatniej chwili - trzymała się już na końcówce gwintu, w serwisie słyszałem o unieruchomieniu Civika z powodu niedopiętej wtyczki w silniku - samochód przyjechał na lawecie do serwisu),
- słaby lakier (szybko pojawiły się odpryski na przednim zderzaku),
- kilka drobinek wtopionych w lakier w okolicach tylnych progów (grubość lakieru ok, prawdopodobnie pochodzą ze szlifowania spawu na ramie tylnych drzwi),
- wspomniany spaw na ramie tylnych drzwi (jest od góry więc go widać gdy drzwi są otwarte, troszkę psuje wrażenie),
- wada przedniego zderzaka - odstaje przy lampie (sprawdzone na innych egzemplarzach w dwóch różnych salonach, znany problem),
- niskie zawieszenie (dodatkowe 2 cm i byłoby dużo lepiej, szczególnie w naszych warunkach),
- brak ogrzewania tylnej szyby w jej górnej części (w zimie pół wycieraczki skrobie po lodzie),
- maty pod tylnym zderzakiem (po pewnym czasie pod wpływem wilgoci odkształcają się i troszkę odstają),
- mały bak (przydałoby się minimum 150 km więcej zasięgu na jednym tankowaniu),
- brak możliwości ustawienia komputera aby w jednym momencie było wyświetlane średnie spalanie i zasięg,
- brak funkcji doświetlania drogi do domu czy otoczenia samochodu (dostępna chyba w wersji sedan),
- brak doświetlania zakrętów (wystarczyłoby statyczne - zapalenie halogenu tak jak jest w VW, Skodach, Fiatach, Mercedesach itd),
- brak klimatyzowanego schowka,
- brak wylotu powietrza na tylne siedzenie,
- mało miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu,
- słabo oświetlony bagażnik,
- kamera cofania szybko się brudzi,
- oryginalne żarówki H7 słabo świecą (warto zmienić na jakieś lepsze - wtedy nie ma się do czego przyczepić - światła bardzo dobre).

piter7766
18-01-14, 20:26
Hałas w IX genie to i tak pikuś przy VIII genie., gdzie dosłownie łeb rozsadzało :p

Skoro piszesz na forum, to widać że łba Ci jednak nie rozsadziło... a szkoda :p

Yary
22-01-14, 09:05
IX gen w porównaniu do poprzednich Fabii oraz i30 to dla mnie oaza ciszy i spokoju.

swoje2
22-01-14, 09:50
Ceed również nie grzeszy ciszą.

dzejan
23-01-14, 20:38
Dla mnie Civic IX ma jedną istotną wadę:
- tylna szyba nie jest ogrzewana do pełnej wysokości, co powoduje, że zimą wycieraczka haczy po niestopionym lodzie. Też tak macie ?
Dziwi mnie, że nie zrobili linii do samego dachu. Dobrze, że jest chociaż pod całą wycieraczką.

william_dr
27-01-14, 11:12
mnie cholernie wkurza 4l pojemnik na płyn do spryskiwaczy, lubię psiukać a nie mogę bo zaraz mi się skonczy ;/

KingKong
27-01-14, 21:22
mnie denerwuje:
- brak schowków po lewej stronie deski rozdzielczej (na monety np)
- brak klimatyzowanego schowka (w jeżu jest więc dlaczego nie ma w modelu o klasę wyższym?)
- brak możliwości zmiany wyświetlanej informacji w kompie podczas jazdy (model 2012)
- tylna szyba nieogrzewana na całej wysokości
- przednie fotele są za wysoko

a z poważnych to:
- nie czuć przyspieszenia (mimo że widać je na liczniku)
- obciążony naprawdę nie jedzie
- szyby się strasznie rysują (po miesiącu skrobania mam pełno rys)

co nie zmienia faktu że nawet po roku czasu w pracy nie milkną komentarze nt mojej zielonej hani :)
-

dzejan
28-01-14, 21:14
mnie denerwuje:
- brak schowków po lewej stronie deski rozdzielczej (na monety np)
- szyby się strasznie rysują (po miesiącu skrobania mam pełno rys)

co nie zmienia faktu że nawet po roku czasu w pracy nie milkną komentarze nt mojej zielonej hani :)
-

Jako schowek na monety można potraktować schowek w uchwycie drzwi kierowcy.
Dzięki wyżej umieszczonym fotelom jest lepsza widoczność i łatwiej się wsiada/wysiada.
Szyby rysują się już we wszystkich nowych i nawet 7 letnich samochodach (np. Clio). Dlatego też nie należy szyb skrobać zapamiętale, bez uprzedniego włączenia nadmuchu i spryskania ich odmrażaczem.

swoje2
28-01-14, 21:28
-

Zabrali bak z bagażnika i przenieśli go pod przednie fotele. Dzięki temu bagażnik ma taką a nie inną pojemność.
Osobiście również wolę pozycję z np. 6gena :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

adamkatowice
28-01-14, 22:16
popatrzcie, kilku przeciętnych ;] użytkowników forum mających samochody po kilka miesięcy widzi tyle prostych do usunięcia wad.... a producent, światowy potentat ich nie widzi? Czy może nie opłaca mu się wypuszczać dopracowanego modelu.... gdyby tylko wprowadzili te "drobne" poprawki, dodali grzaną przednią szybę jak w fordach i grzną kierownicę (cholernie mi się to podoba) to mielibyśmy auto marzeń.... ps wiecie czemu juz nie ma diesla 2.2? ostatnio nie znalazłem go w ofercie na rynek niemiecki (honda.de)...

KingKong
29-01-14, 15:31
co do tych foteli, jestem po prostu dość wysoki i dla mnie to już jest naprawdę wysoko. z drugiej str nie narzekam na widocznośc zegarów - ci niżsi podobno nie widzą wyszstkiego naraz bo im kierownica zasłania...a z 3ciej strony, jak byłem na etapie zakupu to musiałem sobie odpuścic wersje executive bo roleta szklanego dachu czochrała mi włosy, dzięki czemu zaoszczędzilem parę plnów.
też wolałem pozycje z poprzednich hond (4gen to bylo coś...).

Civicrob
29-01-14, 15:43
Panowie, nie ma samochodów bez wad :) W każdym jest coś, co mniej lub bardziej przeszkadza czy denerwuje. Dla mnie wada jest dość wysokie spalanie, ale liczyłem się z tym biorąc większy silnik. Siedzieć też wolałbym ciut niżej, ale coś za coś. Magic Seats to super rozwiązanie, do tego duży kufer :)

qureku.
29-01-14, 15:55
ps wiecie czemu juz nie ma diesla 2.2? ostatnio nie znalazłem go w ofercie na rynek niemiecki (honda.de)...

Bo został opracowany 1.6, który jest już dostępnym od jakiegoś czasu

Rufi3M
29-01-14, 17:12
dla mnie wyższe siedzenie to nie wada a zaleta :) ... ale tak jak to napisał kolega wyżej nie ma samochodu bez wad... mi przeszkadza brak schowków, brak nawiewu do tyłu, brak klimatyzowanego schowka no i szkoda ze nie można dokupić dodatkowo xenonów do sporta. Generalnie samochód ma dużo więcej zalet niż wad: wielki kufer, małe spalanie (1.4), świetne zawieszenie, super prowadzenie i trzymanie się drogi a magic seat są the best :)

william_dr
04-02-14, 16:39
Tylna szyba jest tak ogrzewana, bo tylko tyle jej widać w lusterku wstecznym (nie widać nieogrzewanej góry, gdzie chodzi wycieraczka).

Kupiłem DVR przód/tył i ilość czyszczenia szyb spryskiwaczami mi znacząco wzrosła i muszę non stop dolewać płynu :P

adamkatowice
16-02-14, 10:55
w swoim Civicu 5d zobaczyłem ślady otarć tylnej klapy na zderzaku, dokładnie nie klapy, ale 4 plastikowych, czarnych dystansów - zgłosiłem w ASO, po sprawdzeniu na miejscu w ASO innych używanych Civiców wszystkie mają takie same wytarcia, sprawdźcie u siebie. Dealer Hondy wysłał do centrali notkę i prośbę o wskazówki co z tym robić - brak regulacji, a ja już miałem 3 razy polerowany tylny zderzak.

Marynarz1985
16-02-14, 18:53
Przyjrzałem się zderzakowi i mogę potwierdzić, że również posiadam wytarcia w opisanym przez Ciebie miejscu. Mój Civic ma inne problemy więc lekkie otarcia na razie mi nie przeszkadzają, ale jakby coś wymyślili to bym się nie obraził.

parman
17-02-14, 21:30
Tylna szyba jest tak ogrzewana, bo tylko tyle jej widać w lusterku wstecznym (nie widać nieogrzewanej góry, gdzie chodzi wycieraczka)......
Jak jej nie widać, to po co tam chodzi wycieraczka? Może masz źle ustawione lusterko? Jutro zabiorę żonie to sprawdzę :p

Dopiero dzisiaj pojeździłem sobie Hanią i przynajmniej u mnie (żony) w wersji sport szyba cała jest podgrzewana(i dolna i górna część). Druga sprawa, że ja widzę i w tej małej i powyżej, chociaż przegródka skutecznie przeszkadza.

zeusdg
18-02-14, 09:03
Jak jej nie widać, to po co tam chodzi wycieraczka? Może masz źle ustawione lusterko? Jutro zabiorę żonie to sprawdzę :p

Ogrzewana jest tylko "użyteczna" część tylnej szyby. Jej górna część, której nie widać w lusterku wstecznym nie jest ogrzewana. To spora wada, ponieważ gdy szyba jest zamarznięta i nie użyjesz skrobaczki to lepiej nie włączaj tylnej wycieraczki. Zużyje się szybko, a jej użyteczność jest znikoma - skrobie po lodzie na górze, a nie zbiera wody z podgrzanej części.

william_dr
18-02-14, 13:13
Ta, trzeba uważać z tylną szybą, bo ogrzewana jest tylko ta "użyteczna część" + linia nieruchomej wycieraczki. Ja zawsze staram się dokładnie oskrobać szyby i używam odmrażacza, bardzo mi to nie przeszkadza, ale trzeba się liczyć z wymianą wycieraczki tylnej po kilku zimach (pierwszą przeżyła).

zeusdg
21-02-14, 11:15
Ja często zapominam o skrobaniu tylnej szyby. W poprzednich samochodach, w których miałem wycieraczkę z tyłu zawsze wystarczyło włączenie ogrzewania szyby.
W Civicu troszkę przesadzili z oszczędnościami, ponieważ zrobienie kilku dodatkowych drucików do ogrzewania nie zrujnowało by firmy, a rozwiązało by problem.
W sumie niby dodali wycieraczkę (względem 8 gen.) ale nie zawsze jest ona użyteczna. Jak w zimie kierowca sam nie usunie lodu z górnej części szyby to lepiej aby w ogóle nie włączał wycieraczki. Roztopionego lodu z dolnej części i tak nie zbierze dobrze, a pióro zużyje się bardzo szybko i będzie wymagało wymiany.

_posen
22-03-14, 17:10
po 1k kilometrow problemow raczej malo ale nie podoba mi sie ciagle brudna i bezuzyteczna kamera cofania... przetre jak wsiadam robie krotka trase i juz brudna... drugi problem to imid ktory troche muli przy przelaczaniu ekranow. trzecia upkerdliwosc to tel przez bluetooth... lisya polaczen rzadzi sie innymi prawami niz na telefonie...i szkoda ze trzeba wybierac pokretlem od radia a nie z kierownicy jak radio.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

_posen
10-04-14, 18:56
2k kilometrow. stuka pedal sprzegla, szoruja troche hamulce, spalanie spore mimo ze nie hebluje, zamek od klapy maski regulowany w aso bo mial luz i stukal powyzej 140kmh. Generalnie nic wielkiego sie nie wydarzylo wsio w normie ;)

Jaroszy
10-04-14, 22:37
zamek klapy maski to standard w kazdym jest luz w swoim tez regulowałem, pedał sprzegł sam w sobie nie stuka tylko sprezyna ktora go naciga lekko przeskakuje

martin_
21-04-14, 11:03
Civic 5D, 1.8 Sport, przebieg ok 17k km
- trzeszczenie kokpitu i drzwi - to jest najgorsze bo psuje całą radość z auta, trzeba mieć włączone radio, na dobrych drogach jest cisza, ale na gorszych porażka, czytając forum okazuje się, że nie jest to problem tylko mojego egzemplarza,
- brak detali wykończenia wnętrza takich jak np. w Golfie VII - zwróćcie uwagę np. na chromowane elementy przy wlotach powietrza - drobny detal ale dodaje klasy wnętrzu, roczniki modelowe 2014 mają tam wstawki, ale wygląda to trochę jak jasny plastik a nie błyszczący chrom, także jakością materiałów do czołówki jeszcze brakuje,
- skuteczność układu hamulcowego - oceniam średnio, znowu niestety muszę odnieść się do Golfa, który w moim odczuciu miał znacznie lepsze hamulce, ponadto czasami słyszę tuż przed zatrzymaniem auta delikatne stuknięcie dochodzące z ukł. hamulcowego,
- przednia lampka w podsufitce nie jest połączona z czujnikami w drzwiach
- brak doświetlania zakrętów - w wersji Sport już mogli dać :)
Tak więc nie jest źle, ale niektóre z tych pkt. nie powinny wystąpić w Hondzie .... a szkoda bo ogólnie to całkiem udane auto

filipfm
21-04-14, 12:51
- skuteczność układu hamulcowego - oceniam średnio, znowu niestety muszę odnieść się do Golfa, który w moim odczuciu miał znacznie lepsze hamulce, ponadto czasami słyszę tuż przed zatrzymaniem auta delikatne stuknięcie dochodzące z ukł. hamulcowego,

W Hondach hamulec moim zdaniem ma duzo lepsza modulacje niz w VW i faktycznie, trzeba mocniej wciskac pedal, ale jak mialem okazje jezdzic Passatem i Jetta to przez pierwszy kilka hamowan byla zbiorka pod przednia szyba, bo dotkiecie hamulca powodowalo dosc mocna rekacje. Wole zachowanie wyczucie hamulca w Hondzie, chociaz to na pewno kwestia przyzwyczajenia.

_posen
21-04-14, 16:30
mi caly czas hamulce szumia jak by byly zasyfione... auto bylo myte hamowalem do oporu itd. nic nie pomaga ;) lepsze to niz piszczenie ale wkurza. dwie nowe rzeczy ktore zaczynam traktowac jako wady to spoooora podsterownosc auta... spodziewalem sie po tym zawieszeniu i sporych laczkach troche wiecej a jest jak w starych przednionapedowkach ;) druga rzecz to dosc mocny fade hamulcow po ostrym heblowaniu... nie jest lepiej jak w starej astrze a tarcze duze wentylowane itd... masa robi swoje...

swoje2
21-04-14, 22:14
Po 2k kilometrow dwa irytujące mnie problemy:
- brak możliwości całkowitego wyłączenia systemu start/stop
- przednia wycieraczka po stronie kierowcy zostawia zbyt szeroki, niewytarty pas przy bocznej krawędzi szyby.

martin_
25-04-14, 23:17
- brak możliwości całkowitego wyłączenia systemu start/stop

Ten start/stop razem z ECON-em mogli dać w jakimś pakiecie dodatkowo. W sumie wielu pewnie nawet z tego nie korzysta, a tak zapłaciliby tylko chętni. No ale listw progowych to już nie dali w standardzie :)
W sumie do Hondy bardziej pasowałby czerwony przycisk SPORT poprawiający osiągi i brzmienie niż zamulający ECON ...

_posen
26-04-14, 11:31
start stop nie zawadza ale kompletnie nie widze roznicy w spalaniu (albo jest na tyle mala ze to nieistotne) a ten econ to jest najwieksza porazka. juz bez tego brakuje mocy, a po wlaczeniu to emeryt w kaszloku przy tym to rakieta :d oczywiscie pali podobnie jak z wylaczonym jak sie ekonomicznie jezdzi... bzdura

adamkatowice
27-07-14, 15:41
w moim Civicu miałem malowany tylny zderzak na gwarancji - zaślepki w tylnej klapie wytarły lakier aż do podkładu.
Serwis zaproponował demontaż zaślepek, żeby nie porysował się pomalowany zderzak...
Odpryski na przedniej masce są potworne (34.000km), myślę że przed sprzedażą (ok. 60.000km) będę musiał pomalować maskę bo już lakieru na niej nie będzie.

_posen
27-07-14, 21:08
Myjesz recznie czy na szczotkach? Kumpel ma lancera i ma caly lakier w odpryskach wszedzie. Wada fabryczna, procesy zbiorowe, a mitsu ma w pompie i tak i taki szajs sprzedaje. W moim egzemplarzu klapa bagaznika nie trzaska o zderzak... Moze to poprawili? Za to mam od paru dni problem z czujnikiem cisnienia w oponach (ten szajs a'la prawdziwe czujniki). Molestuje mnie ciagle ze nie ma powietrza, sprawdzam jest rowno, resetuje, znowu molestuje itd. Za 4 razem dopiero mi to gowno spokoj dalo, a i tak nie mam pewnosci ze mu sie nie odmieni :)

adamkatowice
27-07-14, 22:36
mycie ręczne + suszenie + co 3 miesiące wosk lub inne badziewie.... NIC to nie daje lakier odpada z każdym kilometrem. Niestety lakier w naszych samochodach jest częścią eksploatacyjną ;) ktos kiedyś na forum napisal, że rocznego czarnego civica nie myje nawet bo mu przykro jak widzi jak lakier jest zniszczony.

piter7766
27-07-14, 23:16
Już od VIII gen. zapominają napisać w książce gwarancyjnej - ,,Wymiana powłoki lakierniczej co 2 lata lub 40tyś.km.'' :mad:

_posen
28-07-14, 16:43
Ehhh... Taki zbieg okolicznosci - dzisiaj do firmy przyjechal przedstawiciel handlowy cifem 2k12 w 5d w golasie (tak btw niezly dramat taki golas w s) w kolorze czarnym - cale auto (glownie maska i zderzaki/nadkola) w odpryskach... Ja pierdziu... Jak mi tak wysypie to bede reklamowal nie ma kija.

adamkatowice
28-07-14, 16:53
to wersja "s" jest dostępna w polskiej dystrybucji ? ja myślałem, że comfort to najniższe spotykane wyposażenie ;)
ciekawe jak wersje wyposażenia będą się odbijały na cenach samochodów używanych - tzn. ile sobie odbijemy w porównaniu do słabszych wersji wyposażenia...

_posen
28-07-14, 17:01
Z tego co wiem s jest na zamowienie do flot. Plastikowa kiera z samym radiem odstrasza juz na wejsciu (i ta zaslepka chamowata zamiast tempomatu). Manualna klima. Ja bym osobiscie takiej uzywki nie kupil za 3-5 lat jesli bym akurat chcial ten model i orientowal sie w wersjach wyposazenia. W dodatku byl w 1,4. Zaloze sie, ze do flot taki focus w golasie i tak jest ladnych 5-7 tys tanszy w zakupie takze idei nie kumam :)

marioo
28-07-14, 20:53
Ooo, widzę wątek z narzekactwem ;). To napiszę co mi nie leży :):

1. Nowy komputer-wyświetlacz w porównaniu do UFO to porażka - tam było wszystko co potrzeba na jednym ekranie (plus szybkie przełączenie) a tu musisz wybrać jaki zestaw chcesz i dobranie się do innego to kupa roboty (zasięg/spalanie/średnia prędkość).
2. Obsługa audio - no żesz, kto to wymyślił?! - ustawienie tak jak by się chciało np. random w mp3-jkach to nie do ogarnięcia kompletnie.
3. Ustawienie fotela kierowcy - no jak dla mnie, człowieka nikczemnych rozmiarów - nijak nie mogę dobrać żeby było wygodnie (co prawda na co dzień jeżdżę 12 lat starszym samochodem ale jednak znacznie wyższej klasy i może stąd wysokie wymagania).
4. Zwis z przodu - kiedyś urwę ten zderzak ;) (ale tu wiadomo - tak wygląda lepiej :)).

Jak sobie inne przypomnę to dopiszę :)

Pozdrawiam
marioo

PS. Lakier jeszcze nie odpada (nawet tam gdzie "życzliwy" przeciągnął gwoździem) ale jeśli jest taki jak w ósemce to chyba zainwestuję w folię - w ostatnich latach, maskę można było określić mianem "SITO" :(

_posen
28-07-14, 21:23
Ja do wad dodam to ze jak mam androida przez bt to mam nazwy albumow i piosenek, a jak mam nowego ajfona to po kablu sa nazwy a po bluetoothie nie ma nic, kompletnie nic (dziala tylko przelaczanie z kiery i gra muza). Nie wiem czego to wina ale w mazdzie po bt z ajfona jest wsio ;) komputer jak pisze marioo jest do bani jesli chodzi o spalanie... Jak by pokazywal chwilowe spalanie liczbowo a nie tylko srednia z przebiegu to by sie nic nie stalo, a tak jest denny pasek na ktorym na oko widac ile ci pali np. Jak jedziesz na tempomacie - debilne to jest. Aha ... Dodam jeszcze, ze import kontaktow z telefonu niby jest ale ani na andro ani na iphonie nie dziala to prawidlowo, a sortuje te kontakty chyba randomowo. Co do obslugi telefonu to nie da sie wykonac polaczenia z kierownicy (wybrac numeru z ksiazki strzaleczkami) tylko trzeba pokretlem od radia- niedopatrzenie bo potwierdzic i wybrac dany numer z kiery juz sie da ale przesuwac listy juz nie...

Civicrob
29-07-14, 12:09
Niestety obecne wymogi ekologiczne odbijają się na jakości i trwałości lakierów w nowych modelach różnych marek. Chyba niestety musimy się do tego przyzwyczaić :(

dzejan
29-07-14, 17:49
U mnie na szczęście lakier trzyma się dobrze (5d, 1.8 Sport z 2012r.). Przebieg 43 tyś. km. Może później spadła jakość lakieru ... ?

marioo
29-07-14, 21:55
No tak, zapomniałem jeszcze o mało wygodnym nawigowaniu telefonem ale to jako nowość w samochodzie - mimo wszystko raczej na plus. Nie wiem kto i po co wymyślił ECON i dlaczego zabrali odpalanie przyciskiem :(. Co do muzy to akurat syn oddał starego ipoda 16GB, który na stałe wylądował w schowku z 2tys. piosenek ;) (nazwy, okładki, wszystko) - idealne rozwiązanie za niewielkie pieniądze (teraz starego toucha można kupić za stówkę).

Pozdrawiam
marioo

zombie6
30-07-14, 09:15
Niestety obecne wymogi ekologiczne odbijają się na jakości i trwałości lakierów w nowych modelach różnych marek. Chyba niestety musimy się do tego przyzwyczaić :(

Owszem, ale np. w Hondzie i Mitsubishi lakier jest o lata świetlne gorszy niż w markach europejskich.....

_posen
30-07-14, 09:49
No tak, zapomniałem jeszcze o mało wygodnym nawigowaniu telefonem ale to jako nowość w samochodzie - mimo wszystko raczej na plus. Nie wiem kto i po co wymyślił ECON i dlaczego zabrali odpalanie przyciskiem :(. Co do muzy to akurat syn oddał starego ipoda 16GB, który na stałe wylądował w schowku z 2tys. piosenek ;) (nazwy, okładki, wszystko) - idealne rozwiązanie za niewielkie pieniądze (teraz starego toucha można kupić za stówkę).

Pozdrawiam
marioo

Z tym econem swieta racja. Mam wyraznie lepsze wyniki jak sie bawie w ecodriving bez econa.

guzik
31-07-14, 21:53
Czytam wątek aż ciężko mi uwieżyć niedociągnięcia, które popełnili u mnie 1.8 Exe 2006 byłem przekonany że zosaną wyeliminwane w IX a to powielają albo wogóle zapominają, przednia lampka nie jest połączona z drzwiami kpina !! Oglądałem ostanio Avensisa T27 i tam podobnie to co jest oczywiste u europejskich producentów tam nie zamontowali o czym myślą ci Japończycy niech się przejadą konkurencją to zobaczą co moża poprawić :D
Dopytam się jescze czy podparcie odcinak lędźwiowego jest dostępne tylko w najwyżej wersji czy można dokupić w wersji comfort ? czy jest kontrolka przepalonej żarówki i niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy ? czy jest lampka w drzwiach która oświetla przestaeń przy wysiadaniu ?

marioo
31-07-14, 22:15
Ale o co Ci chodzi z przednią lampką i drzwiami? Zapala się po otwarciu drzwi (jeśli jest we właściwym położeniu) ale tak samo było z UFOkiem - czy chodzi o jakąś inną? Nie wiem jak z podparciem odcinka lędźwiowego w wyższej wersji, w Lifestyle nie ma (i coś w oparciu "lata" i uderza w plecy przy gwałtowniejszym hamowaniu). Od płynu do spryskiwaczy jest kontrolka, nie wiem jak z żarówkami.

Pozdrawiam
marioo

guzik
31-07-14, 22:34
martin pisał " - przednia lampka w podsufitce nie jest połączona z czujnikami w drzwiach" czyli nie zapala się po otwarciu drzwi ? o lampkę w drzwiach chodziło mi o światełko na dole drzwi któwe oświetla przestrzeń przed samochodem jak sie wsiada żeby np nie wejść w kałużę.

marioo
31-07-14, 22:58
Civic 1.4 Sport, 20 tys. km
Wady:
- jakość montażu (w moim egzemplarzu była niedokręcona śrubka w tylnym nadkolu, która mogła wpaść pod koło i go przebić - zauważone w ostatniej chwili - trzymała się już na końcówce gwintu, w serwisie słyszałem o unieruchomieniu Civika z powodu niedopiętej wtyczki w silniku - samochód przyjechał na lawecie do serwisu),

eee, bez przesady z tymi katastroficznymi wizjami :)

- słaby lakier (szybko pojawiły się odpryski na przednim zderzaku),

to prawda i problem znany od lat

- kilka drobinek wtopionych w lakier w okolicach tylnych progów (grubość lakieru ok, prawdopodobnie pochodzą ze szlifowania spawu na ramie tylnych drzwi),
- wspomniany spaw na ramie tylnych drzwi (jest od góry więc go widać gdy drzwi są otwarte, troszkę psuje wrażenie),

nie przesadzasz? :)

- wada przedniego zderzaka - odstaje przy lampie (sprawdzone na innych egzemplarzach w dwóch różnych salonach, znany problem),

dużo?

- niskie zawieszenie (dodatkowe 2 cm i byłoby dużo lepiej, szczególnie w naszych warunkach),

ale na liściu Ci jeszcze nie utknęła? ;) a poważnie - dla mnie każdy "płaszczak" to samochód absolutnie nie do miasta :) (ani tym bardziej na wieś :)) - ja jeżdżę rowerem albo starym pajero III

- brak ogrzewania tylnej szyby w jej górnej części (w zimie pół wycieraczki skrobie po lodzie),

no pożałowali ale inwestujesz w odmrażacz (ew. webasto) i dasz radę

- maty pod tylnym zderzakiem (po pewnym czasie pod wpływem wilgoci odkształcają się i troszkę odstają),

yyy??

- mały bak (przydałoby się minimum 150 km więcej zasięgu na jednym tankowaniu),

i tak nie ma gdzie nóg z tyłu wetknąć a bagażnik każdy chwali ;)

- brak możliwości ustawienia komputera aby w jednym momencie było wyświetlane średnie spalanie i zasięg,

komputer - porażka

- brak funkcji doświetlania drogi do domu czy otoczenia samochodu (dostępna chyba w wersji sedan),

dlatego wolałem podemonstracyjnego lifestyle - jest :)

- brak doświetlania zakrętów (wystarczyłoby statyczne - zapalenie halogenu tak jak jest w VW, Skodach, Fiatach, Mercedesach itd),

no mogłoby być

- brak klimatyzowanego schowka,

a do czego tak właściwie Wam te schowki? nie lepiej zatrzymać się na stacji i wziąć sobie coś z lodówki?

- brak wylotu powietrza na tylne siedzenie,

nie było którędy :(

- mało miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu,

coś za coś

- słabo oświetlony bagażnik,

to już chyba czepialswto :P

- kamera cofania szybko się brudzi,

przesada :)

- oryginalne żarówki H7 słabo świecą (warto zmienić na jakieś lepsze - wtedy nie ma się do czego przyczepić - światła bardzo dobre).

dlatego wolałem podemonstracyjnego lifestyle :) - xenony + czujnik - rewela

Pozdrawiam
marioo

martin pisał " - przednia lampka w podsufitce nie jest połączona z czujnikami w drzwiach" czyli nie zapala się po otwarciu drzwi ? o lampkę w drzwiach chodziło mi o światełko na dole drzwi któwe oświetla przestrzeń przed samochodem jak sie wsiada żeby np nie wejść w kałużę.

To muszę aż sprawdzić o co chodzi z tą lampką. Z drzwi chyba nie świeci ale jest ten cały Follow Home czy jakoś tak, więc w sumie wokół samochodu jest dosyć jasno.

Pozdrawiam
marioo

_posen
01-08-14, 16:07
Sport 2014:

1. Jak otwieram w nocy drzwi jasno jak w dzien. Lampka na srodku podsufitki starcza.
2. Reflektory na h7 swieca rewelacyjnie w porownaniu z innymi autami
3. Zderzak przedni - prawda - u mnie troche odstaje z jednej strony od nowosci (bump ze 2-3mm) a z drugiej rowno
4. Komputer od paliwa - totalny szit
5. Lakier wiadomo tego juz nie zmienimy
6. Nie mam maty zadnej pod zderzakiem tylnim (?) u mnie jest taki czarny dyfuzor i nic nie odstaje
7. Ja mam follow me home w sporcie. Mozna to wlaczyc wylaczyc i ustawic czas na komputerze
8. Niskie zawieszenie raczej nie jest po prostu te dwa gowna pod przednim zderzakiem halasuja jak sie zahacza bo mocno odstaja. Zwis calosci jest w miare normalny jak w kazdym aucie
9.regulacja foteli - dno. Mowie o tych manualnych. Za to pozycja za kierownica jest super takze pol biedy.

Do wad, o ktorych nie pisalem jeszcze nigdy to dramatycznie skrzypiacy lewy boczek moich drzwi, a dokladniej uchwyt. Mam tam jakis dramat i nie powiem - w****ia mnie to bo wystarczy lokiec polozyc albo lekko chwycic i juz skrzypi... Glosno.

Marcin_
01-08-14, 17:37
Do wad, o ktorych nie pisalem jeszcze nigdy to dramatycznie skrzypiacy lewy boczek moich drzwi, a dokladniej uchwyt. Mam tam jakis dramat i nie powiem - w****ia mnie to bo wystarczy lokiec polozyc albo lekko chwycic i juz skrzypi... Glosno.

Z tym boczkiem u mnie dokładnie tak samo, we wrześniu-październiku jadę na przegląd to będę reklamował. To nie skoda fabia żeby po 20 tys boczek się rozpadał od używania

_posen
01-08-14, 18:23
Spoko moj tak mial od nowosci i tez zamierzam zglosic to aso. Jakos prawe drzwi potrafia nie skrzypiec;) fajny ten topic mozna sobie ponarzekac na badz co badz *****iste auto ;)))

rem1k
06-08-14, 17:37
A powiedzcie mi jedno-jest jakaś możliwość całkowitego wyłączenia start/stop?

adamkatowice
06-08-14, 17:43
A powiedzcie mi jedno-jest jakaś możliwość całkowitego wyłączenia start/stop?
tylko na czas jazdy, po ponownym odpaleniu - znowu jest aktywny... czyli po każdym odpaleniu należy go wyłączyć...

martin_
06-08-14, 22:48
Update mojego poprzedniego wpisu: Civic 5D, 1.8 Sport:
- trzeszczenie kokpitu i drzwi - coś potrafi zadrępieć pod schowkiem w przednim tunelu, z podsufitką ASO dość sprawnie się uporało, ale najsłabszym ogniwem jest spasowani drzwi - o ile boczek mam wrażenie, że już nie trzeszczy, to teraz na nierównościach jakby uszczelki ocierały albo drzwi były lekko opuszczone, przy okazji: proponuję Wam zajrzeć na fora innych marek: np. Seat Leon III, Octavia III też mają z tym problemy (głównie w Leonie),
- brak detali wykończenia wnętrza takich jak np. w Golfie VII - podtrzymuje opinię, przejedźcie się Golfem, albo nawet nowym Citroenem C4\C5- spasowanie jest o klasę lepsze niż w Hondzie,
- skuteczność układu hamulcowego - powiedzmy, że już nie mam zastrzeżeń - albo się przyzwyczaiłem albo lepiej hamuje :) :D
- przednia lampka w podsufitce nie jest połączona z czujnikami w drzwiach - mogli już więc dać lampki w drzwiach tak jak jest np. w Octavii,
- brak doświetlania zakrętów - w wersji Sport już mogli dać,
- brak nawiewów na 2 na tył,
- szpary przy przednim zderzaku w okolicach reflektorów - generalnie jakby się dobrze przyjrzeć to można się przyczepić do spasowania przedniego i tylnego zderzaka.
Podsumowując: największa wada - angielski montaż :mad:
Tyle z narzekania :) Od razu lepiej :)
Teraz kilka plusów:
- silnik po dotarciu całkiem dobrze sobie radzi - autostrada VI bieg od 130-200 bez problemu i całkiem sprawnie jak na wolnossaka, pali uczciwie jak na 1.8 - 150km\h < 7,5l poza autostradą i miastem spokojnie wychodzi mi <= 6.0l,
- skrzynia lepiej chodzi niż na początku,
- co do wspomnianych przez Was problemów z lakierem - u mnie nie mam powodów do narzekania,
- co do świateł - uważam, że seryjnie w Sporcie jest dobrze, mogłyby trochę dalej świecić ale bardzo dobrze oświetlają całe pobocze.

Pozdrawiam

_posen
07-08-14, 11:43
Mi ten zderzak pracuje. Raz szpary sa raz nie :) moze tak ma byc bo on ciasno spasowany jest.

Spalanie to ogolnie wielka zaleta tego auta. Jak butuje na miescie to ciezko 9,6 przekroczyc ;))
Start stopem bym sie nie przejmowal i nie wpisywal jako wada. Raz, ze mozna wylaczyc a dwa ze wcale to nie zawadza ( poki dziala ;))

marioo
07-08-14, 14:35
Nie wiem jak Wam się udaje z tym paliwem tak nisko zejść, jutro jedziemy 500km to sprawdzę na trasie. A co do lampki w drzwiach to może coś takiego... :) : http://youtu.be/PRkgACfjMoY

Pozdrawiam
marioo

_posen
07-08-14, 14:58
6-6,6 w trasie do 120 robie z luzem z wyprzedzaniem na klimie. Byle nie cisnac za mocno. 4,6 to trzeba sie zaprzec i puste auto miec bez klimy plus najlepiej pusta droga ;)))

marioo
07-08-14, 15:31
Tia, spróbuj przekonać moją żonę do jazdy 120 w trasie :/ - dobrze, że nie mieszkamy w DE :D. Gdy wróciła ostatnio z Sopotu usłyszałem: "A wiesz, że przy dwustu, w mojej hondzie też się nie czuje prędkości?"

Pozdrawiam
marioo

zombie6
07-08-14, 18:14
Spalanie na trasie w tempie, która żona marioo lubi to 9-11 litrów średnio :), 6 literków to spalają zawalidrogi, nie czarujmy się....:p

Tak poza wszystkim to nawet powoli zaczynam wierzyć w te 6 litrów, bo w zasadzie non stop widuję Civici VIII-IX jadące 100-120 km/h na autostradzie i takie, które "cisną" 80 km/h na DTŚ na Śląsku....

_posen
07-08-14, 18:30
Jak butujesz na trojce do 6k przy wyprzedzaniu to masz z luzem 150kmh potem zwalniasz do 110 silnikiem i sobie jedziesz. Jak tak cala trase machniesz i plynnie wyprzedzasz to jest ponizej 7 litrow z luzem.

Przy 200+ to mi pali xxx. Zrobilem raz taka trase na banie 200km a potem krajowa 200 w druga strone z butowaniem i zeszlo ponizej 9. 11 to chyba trzeba sie zaprzec zeby uzyskac.

zombie6
07-08-14, 18:31
110 km/h na trasie to ja jeździłem maluchem ;)
P.S. Wystarczy trasa Kraków - Wrocław i 11 literków to mało :p Wiadomo, że jak się trochę pociśnie, a potem odpuści to 9 jest realne, ale te wszystkie 6-7 litrów, nie wspomnę już o czymś ponizej 6 litrów to eco-sreco-driving :p

martin_
07-08-14, 19:00
Nie wiem jak Wam się udaje z tym paliwem tak nisko zejść
Wszystko zależy od stylu jazdy i warunków. Jeżdżąc poza miastem 90-110km\h wychodziło mi spokojnie 5,7.

A wiesz, że przy dwustu, w mojej hondzie też się nie czuje prędkości
Fakt, prędkości nie czuć w tym aucie, ale przy 200km\h to każda benzyna już swoje wypije.

6 literków to spalają zawalidrogi, nie czarujmy się
Dokładając do tego 1-1,5l przy prędkości ~150km\h można już całkiem sprawnie i nadal ekonomicznie podróżować.
A jak ktoś chce zaoszczędzić - da się. Zależy od priorytetów.

110 km/h na trasie to ja jeździłem maluchem
Urzekła mnie twoja historia :) :D

marioo
18-08-14, 19:34
Cześć, w ciągu 500km mam zrobić przegląd (komputer każe). Może ktoś ma ogarniętą listę zadań dla serwisu (chodzi mi o te gwarancyjne niedoróbki, typu regulacja zamka maski, jakieś otarcia pod klapą bagażnika). Albo podpowiedzcie chociaż, jakim elementom się przyjrzeć przed wstawieniem samochodu do ASO. Z góry serdeczne dzięki.

Pozdrawiam
marioo

_posen
19-08-14, 08:48
Skrzypiace plastiki jak takie masz. Sprawdz czy drzwi sie rowno zamykaja i nie obcieraja i tylna klapa tez. Lustra zamykane mi skrzypia juz to tez sprawdz ;) po wyjechaniu z aso sprawdz cisnienie w oponach bo mi ostatnio nadygali 2,7 zamiast 2,2...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wraco
12-09-14, 02:06
Witam,

Na początek ustosunkuję się do wypowiedzi, którą widziałem 2 lub 3 razy, czytając ten temat, a mianowicie:

- brak możliwości zmiany trybu komputera pokładowego w trakcie jazdy (zasięg / średnie zużycie)

Panie i Panowie - proszę przeczytać instrukcję :) Wystarczy przytrzymać przycisk "i" na kierownicy przez kilka sekund i gdy na wyświetlaczu wskazanie spalania (domyślnie) zacznie migać, wciskamy ponownie "i", by przełączać się pomiędzy trybami, m.in. spalanie, zasięg, średnia prędkość itp.

Co do tematu ("Sport" 1.8):

Wady:

- Ogólnie słaba widoczność - małe lusterka boczne (nie można ustawić tak, by widzieć co jest za pojazdem i równocześnie widzieć kół, co jest przydatne przy parkowaniu), duża szerokość słupków przednich, brak możliwości precyzyjnego ustawienia foteli (albo leżę, albo "mam kij w dupie")... o lusterku wstecznym i podziałce na tylnej szybie nie wspomnę.

- Kamera cofania mogłaby się chować głębiej - podczas deszczu, nawet po postoju są na niej krople, co przy szerokokątnych kamerach sprawia, że nic nie widać.

- Brak możliwości wyłączenia Start/Stop na stałe (ale to pewnie kwestia software'owa).

- Fatalne (w porównaniu do np. muzyki z USB) zarządzanie odtwarzaniem poprzez Bluetooth.

- Gniazdo 12V bliżej podłokietnika, niż deski rozdzielczej (jeśli chciałoby się podłączyć coś, co przykleja się na szybę, kabel będzie haczyć o dźwignię skrzyni biegów, ale to chyba ostatnio standard we wszystkich autach... plus taki, że ASO zamontowało mi wideorejestrator w taki sposób, że kabel wchodzi od razu pod pokrycie dachu, potem po słupku i jest podłączony na stałe pod deską, a zasilanie, podobnie jak z gniazdka 12V jest tylko przy zapłonie :P).

- Nie jestem fanem skórzanych obić, ale kierownica (jakkolwiek poręczna i dobrze leżąca w dłoniach) mogłaby być obita innym materiałem - kiedy jest gorąco ma się wrażenie, że po prostu się ściera / złuszcza pod wpływem wilgoci (kiedy dłonie się pocą).

- O ile włączenie nawiewu na przednią szybę momentalnie usuwa zaparowanie, to nie idzie takiego efektu osiągnąć automatycznie - próbowałem wszystkich kombinacji w nawiewem "auto" / na szybę / na szybę i na kierowcę / z włączoną i wyłączoną cyrkulacją powietrza / z różnymi poziomami nawiewu / z włączoną i wyłączona klimatyzacją itp. itd... zawsze gdy zaparuje szyba włączam nawiew "front" na kilka sekund, co załatwia sprawę, po czym go wyłączam, gdy szyba szybko odparuje - jest to denerwujące.

- Skoro już mamy fajne nakładki na pedały, to mogli też taką nakładkę dać po lewej stronie, gdzie spoczywa lewa stopa, gdy nie jest na sprzęgle... pewnie się czepiam, ale wymienna część w tym miejscu pozwoliłaby utrzymać przestrzeń pod kierownicą jak nową przez lata :)

- Lewy podłokietnik na drzwiach (patrząc od pozycji kierowcy) powinien być wyżej i powinien być bardziej wypukły - aktualna pozycja sprawia, że trzymam lewy łokieć oparty o plastik drzwi, a nie o podłokietnik.

Zalety:

Cała reszta! Jestem cholernie zadowolony z auta w każdym aspekcie - jakość wykonania wnętrza jak najbardziej satysfakcjonująca, sylwetka wspaniała, ładowność świetna (wielki plus dla "Magic Seats"), kokpit przejrzysty i czytelny, komfort jazdy bardzo dobry, silnik marzenie - pomimo, że mam auto miesiąc, już teraz wiem, że następne auto będzie również w i-VTEC :)

semthex
12-09-14, 08:08
Panie i Panowie - proszę przeczytać instrukcję :) Wystarczy przytrzymać przycisk "i" na kierownicy przez kilka sekund i gdy na wyświetlaczu wskazanie spalania (domyślnie) zacznie migać, wciskamy ponownie "i", by przełączać się pomiędzy trybami, m.in. spalanie, zasięg, średnia prędkość itp.

masz u mnie piwo, tego nie doczytałem

adamkatowice
12-09-14, 17:53
nigdy w życiu nie czytałem żadnej instrukcji obsługi żadnego samochodu, a jedynie civic mnie (a raczej moją żonę) do tego zmusił.
Po kilku dniach od odebrania auta jechaliśmy do Belgii na majówkę, z Katowic do Opola nie udało mi się włączyć tempomatu, pod Opolem poprosiłem żonę żeby przeczytała instrukcję i dopiero włączyłem cholerny tempomat !!! Honda ma popieprzone pomysły w kwestii obsługi komputera. Jeżeli Honda by miała taki komputer i sterowanie radiem jak np. Renault..... byłoby pięknie, zbyt pięknie... a tak jedyne co możemy to klikać, klikać i jeszcze raz klikać ;)

semthex
12-09-14, 20:49
Adam to jest po to żebyś nie klikał tylko *******alał;)

adamkatowice
12-09-14, 20:57
Adam to jest po to żebyś nie klikał tylko *******alał;)do zap....lania miałem kilka zapier....laczy (clio sporta, megane sporta, mercedesa e320 benzynę, s500, sportową a-klassę) civic niestety nie zapiernicza, ale sympatycznie jeździ. Potrzebowałem nowego racjonalnego samochodu i sobie civica kupiłem ;)
Jakby był taki civic 1.8 turbo.... pomarzyć można... ;) chociaż powoli, czasami, nieśmiało myślę o nowym lancerze evo.... 150.000zł za nowe wyposażone 300 koni i 4x4. Chyba racjonalnie skalkulowana cena?

semthex
12-09-14, 21:49
Zaraz mnie zjedzą ale nie. Lancer może i jedzie ale nie brzmi i nie wygląda - bierz subaru jak chcesz emocje. Tam jest wszystkiego aż za dużo. Worek miedziaków i jazda. Ja jeszcze kiedyś jako trzecie auto sobie sprawię znowu niebieskiego potwora.

_posen
13-09-14, 14:52

U mnie standardowa metoda, czyli wejscie do menu i zmiana z poziomu menu tez dziala w trakcie jazdy - jak zreszta chyba wszystkie opcje w menu poza resetem opon i ustawieniem oswietlenia. W instrukcji pisza ze sie nie da w trakcie jazdy a sie da...

dzejan
13-09-14, 21:08
Witam,

- Ogólnie słaba widoczność - małe lusterka boczne (nie można ustawić tak, by widzieć co jest za pojazdem i równocześnie widzieć kół, co jest przydatne przy parkowaniu), duża szerokość słupków przednich, brak możliwości precyzyjnego ustawienia foteli (albo leżę, albo "mam kij w dupie")... o lusterku wstecznym i podziałce na tylnej szybie nie wspomnę.

W żadnym kompakcie nie ma większych lusterek niż w Civicu, a w wielu są mniejsze, np. Audi. Zwróć na to uwagę. To samo przednie słupki.
W czym Ci przeszkadza ta podziałka na tylnej szybie ? Tyle co trzeba widać, a kamera dużo daje.

filipfm
13-09-14, 21:27
w nowym CRV juz chyba wprowadzili lusterko, ktore sie obniza po wbiciu wstecznego. Patent stosowany przez inne marki od lat. Ja u siebie w 8Gen czesto recznie obnizam parkujac przy krawezniku. Ciekawe czy mozna to obgonic jakims aftermarketowym modulem

semthex
13-09-14, 21:42
w accordzie 2010 po włączeniu wstecznego też się prawe lusterko obniża - że też nie dało się prostej rzeczy w civicu dołożyć... ale za to kamery nie mam jak civicu;)

martin_
13-09-14, 21:58
małe lusterka boczne
Akurat Civic to ma uszy prawie jak słoń w porównaniu do innych kompaktów :) np. w Seatach Leon czy Altea to są wręcz mikroskopijne lusterka.

O ile włączenie nawiewu na przednią szybę momentalnie usuwa zaparowanie, to nie idzie takiego efektu osiągnąć automatycznie
Też zauważyłem, że zwykłe tryby nawiewu np. w deszczowe dni nie są w stanie efektywnie usuwać zaparowania. Ja w takiej sytuacji po prostu załączam front, zmniejszam siłę nawiewu (po włączeniu front siła stopniowo rośnie do max), ustawiam odpowiednią temp i po problemie z parowaniem szyb.

silnik marzenie - pomimo, że mam auto miesiąc, już teraz wiem, że następne auto będzie również w i-VTEC
Mnie też silnik zaskoczył pozytywnie. Czuć przyrost mocy po dotarciu, świetnie brzmi i pali uczciwie. Mogły łapać trochę wcześniej 2 oddech, już przy 3k rpm, no ale i tak nie jest źle :)
Pomyśleć, że 1 raz byłem w salonie Hondy zobaczyć 9 gen głównie przez obiegowe opinie, że to muł i do tego sporo pali - coś nie chciało mi się wierzyć że hondowskie 142KM nie radzą sobie w kompakcie.
Po jeździe próbnej - pozytywne zaskoczenie :)

semthex
14-09-14, 08:18
Nastepny to juz bedzie i-VTEC turbo. Ciekawe co wtedy powiedza milosnicy TSI ;)

_posen
14-09-14, 17:49
No sam jestem ciekaw. Silniki juz pokazali. Male 1,0 3 cylindry, czterocylindrowe 1,5 ktore z vteciem i turbina daje mi spore nadzieje na 160-190hp co raczej zdystansuje 1,4tsi i bedzie na rynku w koncu konkurencyjne, no i dwulitrowy do ctr.

filipfm
14-09-14, 18:08
Ciekawe kiedy te silniki sie pokaza, bo pierwszym mial byc ten w TypeRze, ktory mial byc na koniec 2014, potem wiosna 2015, teraz mowa o lecie 2015.
Jak na razie w gamie pojawia sie 1.5 i-VTEC bez turbo ale z bezposrednim wtryskiem- ma byc w nowej HR-V. Wg zapowiedzi 115 KM (ciekawe, bo Vezel z tym silnikiem w JDM ma 131)

adamkatowice
14-09-14, 19:28
Jak na razie w gamie pojawia sie 1.5 i-VTEC bez turbo ale z bezposrednim wtryskiem- ma byc w nowej HR-V. Wg zapowiedzi 115 KM (ciekawe, bo Vezel z tym silnikiem w JDM ma 131) Panowie 115 czy 130 koni to nie silnik do Hondy !!! Ludzie po co tyle kompromisów ! nie chcą nam sprzedać normalnego samochodu/silnika, to nie kupujmy półśrodków ! Tak samo jak skrzynie cvt.... nie wiem dla kogo teraz te samochody produkują, ale ja nie mam zamiaru godzić się na aż takie kompromisy. Pamiętajcie że są też Mazdy, Volvo, Toyoty (będą podobno mieli silniki z BMW). Oferta Hondy niestety kurczy się z każdym modelem.

semthex
14-09-14, 20:33
Adam zobaczymy jak te SkyActiv w mazdzie za kilka lat będą wyglądały ale mnie nie przekonuje sprężanie 14:1 i wtrysk bezpośredni - taki zajechany diesel na benzynę. Jechałem tym i jedno co powiem - było głośne (mazda 3 2.0 165KM) ale ładnie ciągnęło z dołu. Co do toyoty to jak przez 15 lat jej nie kupiłem to chyba nadal się nie zdecyduję. Nie demonizowałbym, 1.5 turbo będzie już pewnie całkiem fajne. Zaczekamy, zobaczymy, na razie mamy czym jeździć.

ktyl
15-09-14, 09:06
Panie i Panowie - proszę przeczytać instrukcję Wystarczy przytrzymać przycisk "i" na kierownicy przez kilka sekund i gdy na wyświetlaczu wskazanie spalania (domyślnie) zacznie migać, wciskamy ponownie "i", by przełączać się pomiędzy trybami, m.in. spalanie, zasięg, średnia prędkość itp.

Widocznie poprawili to w nowszych wersjach pod wpływem opinii klientów. W Sporcie 2012 nie działa. Przy następnej wizycie w ASO poproszę o aktualizację softu ;)

zombie6
15-09-14, 09:30
Ciekawe kiedy te silniki sie pokaza, bo pierwszym mial byc ten w TypeRze, ktory mial byc na koniec 2014, potem wiosna 2015, teraz mowa o lecie 2015.

Jak Type R ma być w lecie 2015 to pewnie skończy się na 2016 r. (ŻENADA !), a pozostałe silniki z turbo pewnie ze 2 lata później.....czyli gorzej niż źle, mają wszystko w du.pie i dalej realizują swoją debilną politykę :p Wątpię zresztą by 1.5 turbo miało więcej niż 150-160 KM w serii (nie zdziwiłbym się gdyby miało mniej !), a więc nadal konkurencja będzie odjeżdżać.....W 2010r. zakończyli produkcję Type R-a wolnossącego i qrwa przez 6 lat nie potrafią na rynek wypuścić nowego, podczas gdy konkurencja opływa w hot-hatche.....nie mają niczego - nie mają współczesnego GTI, nie mają też usportowionego kompakta o mocy 160-190 KM z porządnym momentem - słowem: KATASTROFA !

Nastepny to juz bedzie i-VTEC turbo. Ciekawe co wtedy powiedza milosnicy TSI ;)
Do 2018 r. to takie TSI będą już daleeeko z przodu :D

filipfm
15-09-14, 09:47
Jak Type R ma być w lecie 2015 to pewnie skończy się na 2016 r. (ŻENADA !), a pozostałe silniki z turbo pewnie ze 2 lata później.....czyli gorzej niż źle, mają wszystko w du.pie i dalej realizują swoją debilną politykę :p Wątpię zresztą by 1.5 turbo miało więcej niż 150-160 KM w serii (nie zdziwiłbym się gdyby miało mniej !), a więc nadal konkurencja będzie odjeżdżać.....W 2010r. zakończyli produkcję Type R-a wolnossącego i qrwa przez 6 lat nie potrafią na rynek wypuścić nowego, podczas gdy konkurencja opływa w hot-hatche.....nie mają niczego - nie mają współczesnego GTI, nie mają też usportowionego kompakta o mocy 160-190 KM z porządnym momentem - słowem: KATASTROFA !

Do 2018 r. to takie TSI będą już daleeeko z przodu :D

Bo ja wiem czy polityka pt. wypuscimy konstrukcje, ktora przetestowalismy jest debilna. Fakt, przez to nie ma w ofercie miliona opcji silnikowych ale ... nie sprawiaja problemow :D

zombie6
15-09-14, 09:52
Bo ja wiem czy polityka pt. wypuscimy konstrukcje, ktora przetestowalismy jest debilna. Fakt, przez to nie ma w ofercie miliona opcji silnikowych ale ... nie sprawiaja problemow :D

Można testować silniki, ale qrwa wszystkie naraz i nie tyle lat, a nie łaskawie MOŻE wypuszczą Type R-a w 2016, a pozostałe dwa uturbione za 2-3 lata, a przez ten czas nadal będą tłuc przedpotopowego 1.8 i-vteca i tą żenadę 1.4 i-vteca...to jest poprzednia epoka, a latka lecą...O Type R-ce słyszy się już parę lat - że już, że za rok, potem następny mija...., o takim 1.5 turbo to w ogóle ani słychu ani widu, więc czarno to widzę.....

Panowie 115 czy 130 koni to nie silnik do Hondy !!! Ludzie po co tyle kompromisów ! nie chcą nam sprzedać normalnego samochodu/silnika, to nie kupujmy półśrodków ! Tak samo jak skrzynie cvt.... nie wiem dla kogo teraz te samochody produkują, ale ja nie mam zamiaru godzić się na aż takie kompromisy. Pamiętajcie że są też Mazdy, Volvo, Toyoty (będą podobno mieli silniki z BMW). Oferta Hondy niestety kurczy się z każdym modelem.
Niektórzy wolą półśrodki, byle H na masce było, legenda wciąż żywa i to ona jeszcze jako tako trzyma sprzedaż :p

_posen
15-09-14, 10:57
Ja mam obawy, ze ix civic wyjdzie tylko ctr na koncu produkcji, a nowe turbo 1,5 trafi do accorda albo crv i beda ludzie stekac, ze za slabe. Do civa trafi dopiero pewnie w 10 genie...

semthex
15-09-14, 11:48
Można testować silniki

I potem masz takie testy jak 1.4 TSI - testy na użytkowniku? Ja podziękuję jednak.

filipfm
15-09-14, 11:48
Ja mam obawy, ze ix civic wyjdzie tylko ctr na koncu produkcji, a nowe turbo 1,5 trafi do accorda albo crv i beda ludzie stekac, ze za slabe. Do civa trafi dopiero pewnie w 10 genie...

Tak pewnie bedzie, chociaz kto wie ile lat beda chcieli robic IX gena. Do tej pory zmiana modelu byla co 6 lat. W tym roku powinni zrobic wiekszy lifting (chociaz w przypadku Hondy wiekszy lifting konczy sie na zmianie swiatel i zderzakow).
A co do marudzenia na male silniki - taka moda. Passat czy Superb 1.4 juz nikogo nie dziwi, wiec i Accord 1.5 powinien jakos przejsc ;)

zombie6
15-09-14, 11:53
I potem masz takie testy jak 1.4 TSI - testy na użytkowniku? Ja podziękuję jednak.

Nowe TSI to są zupełnie inne silniki niż te pierwsze, zresztą na TSI świat się nie kończy, podziękować można zawsze i wrócić do jaskini, kiedyś to w końcu wszystko było prostsze :p

semthex
15-09-14, 12:51
Akurat mamy w firmie cudowne i nowe TSI. Żaden z kierowców dobrze się o nich nie wypowiada. Ale oczywiście możesz się nie zgodzić. Ja wolę jeździć hondą a Ty od dłuższego czasu na tym forum wszystkich nawracasz na EcoBoost'y;)

zombie6
15-09-14, 13:02
Sorry, ale nic nie pisałem o EB, jeśli już to piszę o turbo w ogólności, bo różnica jest kolosalna przy pojemnościach do 2.0 przy tej sporej masie aut, a co poniektórzy są tak przewrażliwieni, że byle turbinka czy wtrysk bezpośredni ich przeraża, więc jak się tak boją nowości to niech wrócą do jaskini - wóz z koniem był w końcu najbardziej niezawodny jak się go napoiło i jadła przyszykowano :p
W pale mi się też nie mieści, że Honda od 5 lat nie ma Type R-a i cholera wie ile jeszcze na niego każe czekać, o usportowionym hatchbacku nawet nie wspominam, bo to melodia dalekiej przyszłości i w ogóle nic pewnego....na Europę mogą władować "ekologicznego" 1.0 100 - 120 KM i tyle, 1,5 tylko do USA....w końcu do emerytowoza wystarczy, a Honda w ostatnich latach zdolna jest do wszystkiego :p

_posen
15-09-14, 13:32
Jaskinia czy nie ja tam osobiscie wole patrzec jak innym padaja turbo pierdziawki. Ostatnio koledze w zuliecie 1,4/170 przykladowo po 105k przebiegu - fajnie ze jest postep i jeszcze fajniej, ze testuja to na cudzych portfelach, a nie moim :))

zombie6
15-09-14, 13:40
105 tys. km to większość forumowiczów robi w 6-10 lat, albo i dłużej, prędzej już Honda pójdzie na żyletki czy tam zgnije niż ta pierdziawka padnie ;)

semthex
15-09-14, 14:19
no ja to zrobię w 5 lat czyli realne jest zagrożenie że będę miał ten problem jako jeszcze właściciel - wolę tego uniknąć a codziennie do pracy i tak nie jest mi potrzebne 200KM.

piter7766
15-09-14, 15:47
W 2010r. zakończyli produkcję Type R-a wolnossącego i qrwa przez 6 lat nie potrafią na rynek wypuścić nowego, podczas gdy konkurencja opływa w hot-hatche.....nie mają niczego - nie mają współczesnego GTI, nie mają też usportowionego kompakta o mocy 160-190 KM z porządnym momentem - słowem: KATASTROFA !

Jak tak Cię to strasznie denerwuje to jedź do Honda Motor Europe Ltd.- znajduje się w Slough (Wielka Brytania),a najlepiej do Tokio do głównej siedziby i qrwa im to powiedz ,a nie płaczesz na forum ;)

semthex
15-09-14, 17:43
piter dzieki ze mnie wyreczyles ;)

zombie6
15-09-14, 18:44
Jak tak Cię to strasznie denerwuje to jedź do Honda Motor Europe Ltd.- znajduje się w Slough (Wielka Brytania),a najlepiej do Tokio do głównej siedziby i qrwa im to powiedz ,a nie płaczesz na forum ;)
..uj sobie z tego robią, wielu już im mówiło ;)

semthex
15-09-14, 20:04
powiem Ci tak jak na śląsku się mówi: NIE DUPC!!!

tomag
16-09-14, 22:18
105 tys. ja zrobię w mniej niż 4 lata... chyba należę do tej mniejszości :D

_posen
17-09-14, 12:01
Ja robie srednio 16-20k rocznie. Alfa zulia kumpla zrobila 100 w niecale trzy, a wczoraj do tego wszystkiego sie okazalo, ze dwa amory, elementy zawieszenia z tylu i jakies inne pierdy i ma kolejne 2,5 tysia w plecy. A silnik to ma juz teraz drugie turbo, luzy i zaczal palic olej - i wez to teraz po 3 latach uczciwie sprzedaj jak w ksiazce serwisowej jest co 3 miesiace wizyta w aso :)). Mnie tam do 1,4 turbo poki co nie przekonaja :) wszystkie poprzednie auta z wolnossacymi motorami jak sprzedawalem po 100tys. mialy silniki w idealnym stanie po powiedzmy umiarkowanym pałowaniu i przebiegach 70% miasto, a lalem tylko olej i plyn do spryskiwaczy.

Edit: w alfie kolegi po 3 latach wlasnie walnela uszczelka pod glowica i teraz myslimy co dalej... 120k w 3 lata przebieg, serwisowana w aso...1,4 170hp

zombie6
28-10-14, 08:48
"jesień, [...] zadymienie na zewnątrz, ogólne zamulenie zmobilizowało mnie do otworzenia tegoż wątku
mianowicie kilka rzeczy [...] mnie w civicu i chciałbym sie z wami podzielić, skonsultować i wspólnie pomarudzić
1.oprócz ceny oczywiście która jest o 10-15k pln wyższy niż "konkurencyjne" produkty to oczywiście
2.brak wyciszenia wnętrza jest dla moich wyćwiczonych na operze i italo disco uszu koszmarnie nie do zaakceptowania, znacznie lepiej po moim wyciszeniu ale to winna zrobić pani w swindon a nie ja
3.nie akceptowalny spadek mocy na klimie, nooooo takie coś w latach 2000 dziesiątych sie nie powinno zdarzać a jednak ma miejsce w civicu....
4.pierdoła a [...] zimą bardziej niż latem, brak możliwości ustawienia nawiewu na szybe i jednocześnie na stopy, nie lubię jak mi wieje w twarz szczególnie ciepłe powietrze, preferuję rozbryzg po szybce i ciepłe stopki a tu [...], nie da się...."
http://www.civicforum.pl/showthread.php/38011-%C5%BCeby-plusy-nie-przes%C5%82oni%C5%82y-minus%C3%B3w?p=241574#post241574
;)

semthex
28-10-14, 10:11
1.oprócz ceny oczywiście która jest o 10-15k pln wyższy niż "konkurencyjne" produkty to oczywiście

cena w salonie a cena zakupu to dwie różne sprawy, mój przypadek jak i innych kolegów jasno pokazuje że można kupić 11 tys taniej czyli pkt.1 - niepotwierdzony

2.brak wyciszenia wnętrza jest dla moich wyćwiczonych na operze i italo disco uszu koszmarnie nie do zaakceptowania, znacznie lepiej po moim wyciszeniu ale to winna zrobić pani w swindon a nie ja

Za głośno słuchałeś disco - auto jest bardzo dobrze wyciszone - pamiętajmy że to kompakt i jest jak na tę klasę cicho - w kii ceed jest sporo głośniej. Więc punkt 2 też bez sensu bo pytanie z czym porównujemy - z hondą legend? zawsze civic będzie głośniejszy.

nie akceptowalny spadek mocy na klimie, nooooo takie coś w latach 2000 dziesiątych sie nie powinno zdarzać a jednak ma miejsce w civicu....

Nie mam takiego czegoś, auto z klimą i bez jest wystarczająco dynamiczne.

4.pierdoła a [...] zimą bardziej niż latem, brak możliwości ustawienia nawiewu na szybe i jednocześnie na stopy, nie lubię jak mi wieje w twarz szczególnie ciepłe powietrze, preferuję rozbryzg po szybce i ciepłe stopki a tu [...], nie da się...."

Oczywiście że się da, od tego masz klawisz MODE tylko pytanie po co to przestawiasz skoro masz tryb AUTO? Chyba że kolega dla oszczędności jeździ z wyłączoną klimą? ;)

zombie6
28-10-14, 10:53
Jakby za głośno słuchał disco to byłby głuchy i nie słyszał hałasu cifa.... ;) Jak punktem odniesienia jest KIA to może i jest cicho, jak europejskie kompakty to jest głośniej o 2-3 db, a więc nawet 2 razy głośniej.....1.8i-vtec z klimą ma wyraźny spadek mocy i nie wiem jak tego można nie czuć.

_posen
28-10-14, 11:27
cena w salonie a cena zakupu to dwie różne sprawy, mój przypadek jak i innych kolegów jasno pokazuje że można kupić 11 tys taniej czyli pkt.1 - niepotwierdzony

Za głośno słuchałeś disco - auto jest bardzo dobrze wyciszone - pamiętajmy że to kompakt i jest jak na tę klasę cicho - w kii ceed jest sporo głośniej. Więc punkt 2 też bez sensu bo pytanie z czym porównujemy - z hondą legend? zawsze civic będzie głośniejszy.

Nie mam takiego czegoś, auto z klimą i bez jest wystarczająco dynamiczne.

Oczywiście że się da, od tego masz klawisz MODE tylko pytanie po co to przestawiasz skoro masz tryb AUTO? Chyba że kolega dla oszczędności jeździ z wyłączoną klimą? ;)

1. ja swojego kupiłem taniej 16 tyś niż octavie z takim samym wyposażeniem albo mazde 3 z gorszym wyposazeniem i silnikiem.... Wiadomo -kupisz Forda za 55-60tyś. ale proszę Cię porównuj wyposażenie (kamera cofania, felgi 17, dwustrefowa klima, czujnik zmierzchu i wycieraczki, bluetooth, skórzana kierownica wielofunkcyjna, aluminiowe pedały itd. można wymieniać pół dnia te rzeczy - w serii w konkurencji tego nie znajdziesz). Na serio głupi nie jestem i umiem liczyć - porównywałem auta, które mają TAKIE SAMO wyposażenie i kupiłem to na które było mnie stać w moim budżecie i miało najwięcej wyposażenia, a nie to które było droższe dla jaj o 15 tysięcy.... Przykładowo Mazda 3 ze 120 konnym silnikiem w HB na 16tkach felgach z dopłatą do lakieru (2600 do perły) i pierdołami to nienegocjowalne przeszło 80 tysięcy, a nie 70.. a nadal brakuje jej chociażby kamery i czujników cofania... (1600 kolejne do rachunku za same czujniki z tyłu).

2. Auto jest dobrze wyciszone - lepiej niż UFO. Przejedź się Mazdą 3 albo Kią albo Hyundaiem za TE SAME pieniądze. Nikt nie kupuje akurat Forda zamiast Hondy tylko dlatego, że jest na papierze cichszy, bez jaj!

3. Jest spadek mocy i wzrost spalania - jak w każdym aucie. W Fordzie też masz spadek mocy tylko możesz go nie czuć bo obroty skaczą o 100obr do góry i elektronika to reguluje. W Hondzie to jest akurat odczuwalne jak dasz klimę latem na MAX i wdepniesz na niskich obrotach - pamiętaj ten silnik nie ma momentu z dołu to będzie to odczuwalne... nic w tym nie ma NIENORMALNEGO.

4. To już wszyscy napisali - jest taka funkcja i tylko taka - nogi + szyba. Jak chcesz TYLKO na szybę to jest do tego osobny przycisk (szyba przednia) albo możesz tylko na nogi w standardowy sposób. Może kolega jeździł bez klimatronicu dwustrefowego??? bzdura.

semthex
28-10-14, 11:28
europejskie kompakty to jest głośniej o 2-3 db, a więc nawet 2 razy głośniej

tak tak pamiętam, odgłos boxera z 3 cyl ;) weź przestań, ludzie kupili civica chyba nie dlatego że jest taki denny

zombie6
28-10-14, 11:43
Jest 2 razy ciszej w Golfie też czy się wam podoba czy nie, Honda wyraźnie odstaje od europejczyków. Poza tym piszę o wyraźnym spadku mocy z włączoną klimą, który jest wyraźnie odczuwalny w 1.8 i-vtec - nie interesuje mnie, że ten silnik nie ma momentu i jest to normalne, bo qrwica bierze na trasie przy tak wyczuwalnym spadku mocy i słusznie zauważył to kolega z sąsiedniego forum, podobnie jak hałas, który jest oczywiście mniejszy niż w absolutnie tragicznym pod tym względem VIII genie.
Mnie nie interesuje, że nieliczni kupili denną współcześnie Hondę, ja piszę jak jest w rzeczywistości z Cifem na tle konkurencji, zresztą tą rzeczywistość obiektywnie przedstawił też kolega z sąsiedniego forum.

_posen
28-10-14, 13:05
Nas uzytkownikow qrwica nie bierze, a Ty tym nie jezdzisz takze nie widze tutaj problemu zadnego w temacie halasu.

Grzechuk
28-10-14, 13:57
Jest 2 razy ciszej w Golfie też czy się wam podoba czy nie, Honda wyraźnie odstaje od europejczyków. Poza tym piszę o wyraźnym spadku mocy z włączoną klimą, który jest wyraźnie odczuwalny w 1.8 i-vtec

Proszę o dowód, że w golfie jest 2x ciszej i proszę o dowód - najlepiej z hamowni, o ile spada moc silnika z włączoną klimą, możesz zrobić zestawienie z fordem, zobaczymy czy tam nie spada moc... Twoje odczucia i doświadczenia z XIII nas nie obchodzą, temat jest o IX którą nie jeździłeś ( tylko jak twierdzisz na bardzo dłuuuuugej jeździe próbnej )..

_posen
28-10-14, 14:16
O kurde kupilem civica ale zje.ba.lem... Teraz polmozgi troll bedzie mi to cale zycie wypominal w temacie o ktorym gowno wie i pisze co mu slina na jezyk przyniesie z nieznanego nikomu powodu. O ja glupi - to sie wiecej nie powtorzy - nastepnym razem kupie forda albo ze dwa od razu co by miec boxera w 6 garach jak odpale oba naraz ;p sorry za te obelgi ale jak ktos tego pajaca w koncu nie zbanuje za ten bezkonstruktywny i nic nie wnoszacy w temacie trolling to nie przestane.

zombie6
28-10-14, 14:21
Proszę o dowód, że w golfie jest 2x ciszej i proszę o dowód

Proszę : Peugeot vs. Civic akurat znalazłem.
http://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/honda-civic-ix-tourer-1.8-i-vtec-142km-od-2013-623855744/ - przy 130 km/h prawie 72 db !!!! Na postoju prawie 43 db to też wynik tragiczny !
http://www.autocentrum.pl/testy/peugeot-308-16-thp-wysokie-aspiracje/ - przy 130 km/h prawie 67 db - 5 db różnicy, przypominam że 3 db to 2 - krotne zwiększenie głośności. Kompakty europejskie zazwyczaj mają ok. 69-70 db przy 130 km/h, a więc ok 3 db mniej od civica, czyli są 2 razy cichsze. Jest i tak postęp w stosunku do VIII gena w Civicu, który miał 74 db przy 130 km/h.

O kurde kupilem civica ale zje.ba.lem... Teraz polmozgi troll bedzie mi to cale zycie wypominal w temacie o ktorym gowno wie i pisze co mu slina na jezyk przyniesie z nieznanego nikomu powodu. O ja glupi - to sie wiecej nie powtorzy - nastepnym razem kupie forda albo ze dwa od razu co by miec boxera w 6 garach jak odpale oba naraz ;p sorry za te obelgi ale jak ktos tego pajaca w koncu nie zbanuje za ten bezkonstruktywny i nic nie wnoszacy w temacie trolling to nie przestane.

Fakty nazywasz trollingiem ? Bądź poważny dzieciaku....skończ się w końcu modlić do kupy blachy i produkować tego typu bezproduktywne wpisy !

_posen
28-10-14, 14:28
Ja sie nie modle pajacu. mimo testow glosnosci nadal nie uslysze tego i nie bedzie to dla mnie zadna wada - powiem inaczej - auto jest ciche na moj sluch i zaliczam to do zalet akurat. Mialem te przyjemnosc jezdzic w tym roku wszystkimi kompaktami w tym budzecie i kupilem cos co mi odpowiada mimo imho mniejszych czy wiekszych wad. Nie masz kolegow na innym forum? *******alaj juz bo Cie juz wszyscy maja tu dosc. Bys chociaz pisal z sensem a nie jak potluczony.

zombie6
28-10-14, 14:34
Co jest bezsensownego w pomiarach hałasu ? Z sensem czyli pro-Civic ? Sorry, ja bazuję na faktach, a te są bezlitosne....

_posen
28-10-14, 14:36
Dodam jeszcze dla potomnych czytajacych za jakis czas ten zeby post - idzcie sie przejechac sami zanim kupicie bo auto jest godne polecenia i zakupu - jak zaczniecie te bzdury tutaj czytac to na serio nie ma to nic wspolnego z rzeczywistoscia... I nie nie jestem fanbojem ani producentem ale twierdze ze pisanie takich bzdur niezgodnych ze stanem faktycznym jest conajmniej nie na miejscu... Ktos zainteresowany zakupem moze sie tego szitu naczytac jeszcze i podjac pochopna decyzje, bo uwaga nie ma nawiewu na nogi, ktory jest albo ze muli na klimie (nie inaczej ani gorzej jak kazdy samochod pod sloncem) albo nie wiadomo czego jeszcze... Zwykly stek bzdur od rozgoryczonego frajera.

zombie6
28-10-14, 14:41
Ja nie pisałem tych "bzdur" na sąsiednim forum, to tak dla potomnych ;)

albo ze muli na klimie (nie inaczej ani gorzej jak kazdy samochod pod sloncem)

Kłamstwo !!!!!!

_posen
28-10-14, 14:48
To nie wklejaj bzdur ktorych nie sprawdziles. Wyciszenie z autocentrum jest z tourera nie 5d. Poza tym to tylko cyferki a nie odczucia subiektywne i zalezne jest od opon, cisnienia i nawierzchni itd. Co do mulenia na klimie - muli jak kazde auto o porownywalnej mocy - jezdzilem astra 3 i 4, audi a3 w 122hp tsi, gulietta w 1,4thp ... Jak w upal wlaczysz klime muli tak samo jak bys sie nie uparl ... Stek bzdur i tyle

Dorzuce jeszcze aurisa w 1,6 ktory uwaga - muli na klimie, a takze mazde 3 w 2,0 120, ktora w srodku lata tez ma miekko pod gazem jak dmucha.... Nie no faktycznie mamy wade stulecia. Aaaa i jeszcze lancer w 1,8 mivecu ma tak samo.... Same wadliwe auta.

butler.gdansk
28-10-14, 15:04
Wydaje mi się że odczucia "hałasu" są bardzo subiektywne. Nie tylko decybele się liczą, a także częstotliwość i harmonia dźwięku. Co z tego jak coś jest cichsze a przyprawia o zawrót głowy.
Jakby użytkownicy mieli problem z hałasem to by tu każdy piał z tego powodu, były by poszukiwania jak wygłuszyć to i tamto... Jakoś nie widzę takiej tendencji.

semthex
28-10-14, 15:57
kilkudziesieciu zadowolonych posiadaczy dziewiatek i jeden niezadowolony wlasciciel forda. Co za cyrk...

_posen
28-10-14, 15:59
Zombie zaklada, ze sie meczymy i sami siebie oszukujemy, bo niby istnieje cos co nam powinno przeszkadzac, a jednak jestesmy tak zaparci ze nie przeszkadza. U mnie jest cisza poza szumem lewego lusterka powyzej 130-140kmh o czym juz gdzies pisalem. To moze byc tez kwestia jednostkowa, bo z prawej strony lustro nie szumi. Co maja powiedziec ludzie, ktorzy kupili diesla w mercedesie za 200 tys i klekocze jak szalony - to najlepszy przyklad, bo sa bardzo glosne subiektywnie czy nie - tez im zombie napisze ze sa oszolomami, bo nie kupili ecoboosta w fordzie zapewne i fanbojami bo mimo wszystko jezdza mercem... Masakra.

semthex
28-10-14, 16:04
w subaru mialem kilka razy glosniej niz w civicu i co? dziennie rano do pracy z cieszacym sie ryjkiem a ryk byl masakryczny. Ale kiedys sobie kupie 3 cyl. ecboosta, obiecuje;) prawie boxer

zombie6
28-10-14, 17:21
Przypominam, że temat to wady civica IX, a hałas jest wadą, nadal Civic znacznie ustępuje konkurencji co widać ewidentnie. Mulenie na klimie podobnie, bo porównywalne mocowo auto np. 1.4 TSI 140 KM jednak nie muli. W grę wchodzi wyjątkowo upierdliwe mulenie - załączaniu spreżarki towarzyszą szarpnięcia, których nie czują wyłącznie eco-driverzy. A poza wszystkim ja z nikogo się nie nabijam, ze kupił Civica, jedynie obiektywnie przedstawiam ewidentne wady, podobnie jak kolega na sąsiednim forum. Poza tym przekonuję, ze obecnie marka nie ma takiego znaczenia jak kiedyś, bo niestety globalizm i podwykonawcy pozamiatali dawny prestiż Hondy - dlatego tak bardzo bawią mnie fanatyczni wyznawcy usprawiedliwiający nawet ewidentne i namacalne uchybienia cifa.

Grzechuk
28-10-14, 17:45
Do Zombie6: Hałas przy 100h/h: civic-65,6; chevrolet cruze-64,5, i30-66, kia ceed-65,8, mazda 3-65,8, auris-65,6... dane pochodzą z gazety "Motor" 07.01.14 - gdzie tutaj widzisz przepaść ? Odnośnie mulenia przy włączonej klimie... wiesz jak działa klima ? Myślisz, że w innych autach masz inną zasadę działania klimy niż w hondzie ? Nie podajesz żadnych konkretnych argumentów które mówią, że jest przepaść civica w porównaniu do innych kompaktów.. widziałeś/dotykałeś wnętrza nowego civica ? w żaden sposób nie odstaje od konkurencji ! Wiem bo sprawdzałem kilka kompaktów przed zakupem i wiem co piszę w przeciwieństwie do ciebie! jeszcze raz powtarzam nie masz zielonego pojęcia o tym aucie ! po tych głupotach co tu wypisujesz, widać, że nawet nie siedziałeś w tym aucie... (civic IX), a już nie mowa o jeździe.. więc skończ już pisać te swoje wypociny bo szkoda twojego czasu... idź lepiej się przejedź swoim fordem 237km/h wg GPS... (sam to pisałeś) - to jest ciekawe.. hahaha. PS. A szarpnięć to nie szukaj w civicu ( nie wiem skąd to wziąłeś, ale na pewno nie z własnego doświadczenia, bo u mnie nic a nic nie szarpie i pewnie tak samo u reszty posiadaczy nowego civica ) tylko w swojej głowie....

_posen
28-10-14, 17:57
Dlatego wlasnie uwazam, ze nie powinno go nawet w tym temacie byc, bo jakim prawem w ogole ktos kto nie uzytkuje tego na codzien ma jakiekolwiek pojecie o wadach samochodu w codziennej eksploatacji... Te "ewidentne" i "namacalne" uchybienia, ktore dyskwalifikuja ten samochod i robia z nas debili, ze to w ogole mielismy czelnosc zakupic Honde - juz wam mowie skad sobie wyciagnal - z d**y, bo takich bzdur to w autoswiecie nawet nie pisza to i w googlu tego nie znalazl. Czysta teoria i bzdury.

Pamietajcie, ze w boxero brzmiacym fordzie ktory ma gratis 30hp wiecej niz w manualu, bo fabryka daje od siebie gratis, za mase piniondzow mniej (bo przeplacilismy przeciez) to jak sie klime zalacza to dostajesz boost plus 50 koni wg tej pokretnej fizyki, a dodatkowo oddaje wtedy paliwo do zbiornika przy 200kmh przy 1300 obr/min.... Tjaaaa

martin_
28-10-14, 18:27
Największy boost to jest jak zombie poje grochówki :) Wtedy robi "wiatrak" nawet z TSI < 140 KM :) Efekt uboczny - reszta musi jeździć na wew. obiegu.
BTW. Zombie zawsze dostrzega problemy w Civicu: to 2 dB głośniej, to spadek mocy na klimie (hmm - jakoś u siebie tego nie czułem), ale zupełnie nie zauważa poważnych problemów w Focusie w stylu dudniące zawieszenie, uszczelniacze półosi itp. Ten wątek wymaga interwencji moderatora, bo osoby szukające faktycznie wad IX gen i tak się niczego konkretnego nie dowiedzą ....

Grzechuk
28-10-14, 18:28
Panowie, szukałem, szukałem, dane pochodzą, ze strony: magazynauto.pl, hałas w golfie i peugocie 308... przy 100km/h, Golf: 66,1; peugeot 308: 65,8 db... Gdzie jest tutaj przepaść ? 2x ciszej w golfie ? :eek: czyżby kłamią ? civic IX -65,6 db wg. "Motor"... Co ciekawe na stronie magazynauto.pl można sobie znaleźć również test civica i tam poziom hałasu podają 65,2 db... widać, że różne źródła podają trochę różniące się dane, ale nikt mi nie powie, że Civic IX jest głośnym autem! a wręcz odwrotnie, jest jednym z cichszych kompaktów.. skoda octavia bije konkurencję bo ma: 64,6 db...

semthex
28-10-14, 18:30
U mnie tez klima nie szarpie, wcale nie jest glosno, da sie rozmawiac, audio gra super.

Powiem bardzo dosadnie: w dupie byl, gowno widzial.
Proponuje go ignorowac bo po porownaniu 3cylindrowej terkotki do boxera szacunku u mnie nie ma. Bajkopisarz, propnuje olewac. Jakis realny powod istnieje ze ford jest tanszy, dzisiaj nikt nic za darmo nam nie da.

dla mnie wada IX to brak dojazdowki i co za tym idzie lewarka, srednio kumaty komputer choc da sie przyzwyczaic

Grzechuk
28-10-14, 19:23
dla mnie wada IX to brak dojazdowki i co za tym idzie lewarka,

Wada i nie wada, żebyś wiedział ile ja w tej wnęce gratów wcisnę... a wyżej cały bagażnik pusty :) jedynie trochę lipa będzie jak mi koło padnie w trasie... ;/

semthex
28-10-14, 19:25
dlatego ja w niej upchalem kolo i inne gratki. Ten schowek w tourerze jest duzo wiekszy niz w hb

dzejan
28-10-14, 20:25
dlatego ja w niej upchalem kolo i inne gratki. Ten schowek w tourerze jest duzo wiekszy niz w hb

Fakt, że dziwny przypadek z tego Zombie6. Ja podobnie jak wielu innych użytkowników kupiłem Hondę Civic w 2012 r. po kilkumiesięcznym wybieraniu i jazdach próbnych wieloma autami, jakieś jej cechy musiały mnie więc przekonać.
Co do wyciszenia to jadąc kilka dni temu na autostradach z prędkościami 160-180 km/h znowu przekonałem się, że silnika prawie nie słychać, gdyż wchodzi wtedy na niskie tony i przyjemnie brzmi. Mniej go słychać, niż przy niższych prędkościach, oczywiście biorąc pod uwagę szum powietrza.

zombie6
29-10-14, 08:32
U mnie tez klima nie szarpie, wcale nie jest glosno, da sie rozmawiac, audio gra super.

Twój fanatyzm i brak obiektywizmu jest wręcz zatrważający.

widać, że różne źródła podają trochę różniące się dane, ale nikt mi nie powie, że Civic IX jest głośnym autem! a wręcz odwrotnie, jest jednym z cichszych kompaktów..
Wzruszyła mnie twoja historia kolejny raz :) Civic IX na tle konkurencji jest głośnym autem szczególnie przy wyższych prędkościach powyżej 100 km/h, owszem jest cichy, ale tylko w stosunku do VIII gena. Liczy się punkt odniesienia co powtarzam bez przerwy.

Ten wątek wymaga interwencji moderatora, bo osoby szukające faktycznie wad IX gen i tak się niczego konkretnego nie dowiedzą ....

Tu są same konkrety bez fanatyzmu wielbicieli marki. Hałas jak i dokuczliwe spadki mocy z klimą są ewidentne i tylko fanatyczny wielbiciel marki tego nie dostrzega, a wątek poza tym jest o wadach, a nie zaletach IX gena, więc ten płacz o moderatora jest kompletnie nie na miejscu.

Grzechuk
29-10-14, 08:40
Wzruszyła mnie twoja historia kolejny raz Civic IX na tle konkurencji jest głośnym autem szczególnie przy wyższych prędkościach powyżej 100 km/h, owszem jest cichy, ale tylko w stosunku do VIII gena. Liczy się punkt odniesienia co powtarzam bez przerwy.

Liczby nie kłamią, Civic IX jest cichy i nie odstaje od konkurencji.. nie wiem, ale widać, że masz problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem i jego interpretacją.. przykro mi, że tak się męczysz z tym.. Nadal powtarzam - nie podajesz żadnych rzeczowych argumentów, a jeśli już coś piszesz to są to głupoty, nie maiłeś z tym autem do czynienia i nic o nim nie wiesz... nie wiem co chcesz osiągnąć....

zombie6
29-10-14, 08:44
Pokaż pomiary przy 130 km/h, a nie 100 km/h. Zmierz sobie hałas przy 160 w Civicu IX i europejskiej konkurencji....

butler.gdansk
29-10-14, 08:45
Co nie zmienia faktu że użytkownik auta (i to niejeden) ma pełne prawo nie zgadzać się z opinią kolesia który w życiu nie posiadał IX a wypowiada się tak jak by było odwrotnie podważając większość wypowiedzi.

Twój fanatyzm i brak obiektywizmu jest wręcz zatrważający.
Daruj sobie te personalne wywody bo w przeciwnym wypadku długo na tym forum nie posiedzisz.

marcin001984
29-10-14, 08:53
Daruj sobie te personalne wywody bo w przeciwnym wypadku długo na tym forum nie posiedzisz.

Jestem za!

Grzechuk
29-10-14, 08:55
Pokaż pomiary przy 130 km/h, a nie 100 km/h. Zmierz sobie hałas przy 160 w Civicu IX i europejskiej konkurencji....

Chłopcze idź do szkoły, brakuje tobie logicznego myślenia.... Jeżeli przy 100km/h w każdym aucie poziom hałasu wynosi około 65-66db, to przy 160km/h będzie podobnie, przy tej prędkości praktycznie w każdym kompaktowym aucie będzie słychać bardziej szum powietrza i opon niż hałas silnika... ciemnogród wita..

zombie6
29-10-14, 08:58
Chłopcze idź do szkoły, brakuje tobie logicznego myślenia....

Daruj sobie takie personalne wywody, bo w przeciwnym wypadku długo na tym forum nie posiedzisz.

Zwykly stek bzdur od rozgoryczonego frajera.

Daruj sobie takie personalne wywody, bo w przeciwnym wypadku długo na tym forum nie posiedzisz.

butler.gdansk
29-10-14, 09:18
Ludzie kupują nowe auta, chodzą od salonu do salonu i testują by nie wydać ciężko zarobionych pieniędzy na coś z czego nie będą zadowoleni.
Ci którzy z klapką na oczach kupują auta są pokroju zombie6 - Sam przyznaje ze kupił VIIIgen bez sprawdzenia czy będzie odpowiadać jego preferencji i się srogo zawiódł.
Najwidoczniej ten epizod w życiu mocno wpłynął na jego zdanie o marce Honda i teraz nie potrafi obiektywnie ocenić Civica ciągle mając w pamięci dramat jaki go przeszedł zanim kupił Forda.
Większości tutaj jednak daleko brakuje do nazwania ich fanatykami, niejeden zmienia markę jak rękawiczki nie przywiązując się zbytnio do znaczka jaki ma na masce.
Temat o wadach IX... Nikt oprócz jednej osoby która wypowiada się krytycznie (podkreślam - nie będaca jej właścicielem) nie uznaje hałasu w aucie jako problem bądź wadę.
Nikt nie pisze że jest najcichszy w segmencie, ale też absolutnie nikt nie stwierdza że jest odwrotnie. Ot, średniak i tyle.
Wydaje mi się że ktoś mógłby zweryfikować swoje przemyślenia i się trochę opamiętać w wypowiedziach bo są one jak tylko sięgnę pamiecią wstecz bardzo agresywne, przerysowane i niewyważone.
Niestety uwaga dotyczy też osób które wdają się w pyskówkę zniżając się poziomem wypowiedzi do swojego adwersarza który z pewnością zrywa boki ze śmiechu widząc efekty swoich zaczepek.
Ja już mam dość bo swojego czasu też za dużo napisałem nazywając go debilem dodatkowo podając argumenty które o tym świadczą link (http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?64987-Zadowoleni-u%BFytkownicy-Hondy-Civic-VIII-zalety-opinie&p=2114553&viewfull=1#post2114553) zresztą zdania nie zmieniłem.

zombie6
29-10-14, 09:32
http://www.civicforum.pl/showthread.php/37820-Szarpanie-i-zje%C5%BCd%C5%BCanie-na-biegu/page5 - dudek mówi fuck Hondzie, czyżby nie tylko zombie był całym złem ? :p

semthex
29-10-14, 09:36
Tak jestem fanatykiem - miałem 6 gena, 8 gen, mam CRX i accorda i pomimo tylu aut na rynku wybrałem znowu civica. Dziwne? Nie, wg mnie normalne skoro poprzednie auta i obecne tej marki jeżdżą i wszystko jest ok to wybór był jasny. Dla mnie miarodajna jest opinia użytkownika a nie kogoś kto się przejechał nim na jeździe testowej. Przy prędkościach autostradowych typowy kompakt nie hałasuje silnikiem tak bardzo jak oponami i przepływającym powietrzem.

KingKong
29-10-14, 10:54
ja też jestem fanatykiem, a jak! jest to moja 6 honda. ma swoje wady, oczywiście, nieraz wkurza mnie że nie jedzie jakbym chciał i że objeżdża mnie octavia, ale bardzo podoba mi się to auto, nie chcę jeździć fordem czy golfem bo nie trawię tych aut. Gdyby wszyscy wybierali to co najlepsze to wszyscy byśmy jeździli octaviami czy focusami. Ale jakoś na świecie jest miejsce dla tylu samochodów, ciekawe dlaczego tak się dzieje...

Grzechuk
29-10-14, 11:06
Panowie, fanatyk czy nie fanatyk, jak auto by dokuczało to na pewno nikt by z nas nim nie jeździł, osobiście jeździłem na prawdę wieloma autami - nowymi autami i starymi i dla mnie honda odpowiada i wcale moim zdaniem nie odbiega od konkurencji.. do tej pory nie miałem styczności z hondą, ale po wielu jazdach próbnych, różnymi markami aut, zdecydowałem się na civica IX i póki co nie żałuję wyboru... Każdy ma swój gust, potrzeby i wybiera to co mu pasuje i nie rozumiem o co tak właściwie chodzi koledze Zombie? co on chce nam udowodnić ? że civic IX jest złym autem ? Sorry... PS. a może to jego praca, żeby oczerniać niektóre marki - teraz akurat hondę civic IX ? bo robi to ze strasznym zaparciem.. nie mając nawet konkretnych rzeczowych argumentów.. dziwne.. -pisze, że w golfie jest 2x ciszej, a jak mu podaję konkretne liczby z pomiaru hałasu, to on dalej pisze, że przy 160km/h jest głośniej... i co to jest za argument ? tak samo reszta... na takich ludzi jest odpowiednie określenie którego tu nie przytoczę... z niego to dopiero fanatyk !

semthex
29-10-14, 11:38
przy 160km/h jest głośniej...

160km/h w PL to wykroczenie nawet na autostradzie więc o czym tutaj mówimy;)

martin_
29-10-14, 11:51
Tu są same konkrety bez fanatyzmu wielbicieli marki. Hałas jak i dokuczliwe spadki mocy z klimą są ewidentne i tylko fanatyczny wielbiciel marki tego nie dostrzega
A jakie konkrety możesz ty podać nie mając tego auta? Opierasz się na jakiś danych testowych ciągle powtarzając te same brednie. Fanatykiem nie jestem, moja Honda nie muli, nie szarpie. Jak kiedyś zacznie się z nią dziać coś nie tak, to na pewno nie zostawię na niej suchej nitki w tym temacie i zmienię markę (jak każdy niezadowolony klient). Ale póki co nie mam powodów do narzekań i oby tak dalej. Za to twój fanatyzm ecoboostowy jest naprawdę zabawny - tylko prawdziwy fanatyk fordowskiej tandety nie dostrzega marnych plastików, foteli rodem z poloneza...
BTW. Wg danych technicznych nowy Focus 1.5 182KM ma 8.6[s] do 100km\h - dla porównania Leon III 1.4 TSI 150KM ma 8.0[s], 1.8 140KM w VIII gen miała 8.9. Więc ecoboostem możesz poszpanować jedynie na tle wolnossącej konkurencji, reszta robi już wiatrak z tej fordowskiej techniki ...

zombie6
29-10-14, 12:04
=> martin
Bawisz mnie tą swoją agresją, czy ja piszę o Fordzie ? Ani mnie ziębią ani grzeją twoje krzyki - ja dawno z tabelek wyrosłem, tak samo jak jaraniem się przyspieszeniem do setki, liczy się zachowanie auta w warunkach drogowych i nie boli mnie jak ktoś pisze, że Ford to kupa, a każdy fanboy z czapeczką z daszkiem w Hondzie od razu płacze. Piszę o konkurencji w ogólności. Jak ktoś nie czuje szarpania na klimie w 1.8 i-vtec, którym jeździłem 5,5 roku w UFO to sorry - niczego nie czuje i wszystko będzie mu pasować, dudek ma szarpanie bez klimy, bo faktycznie 1.8 i-vtec lubi się przydusić na niskich obrotach nawet bez klimy, on tylko jedzie jako tako spałowany do odcinki. Jeździłem różnymi kompaktami i civic IX nadal odstaje - hałas mniejszy od VIII gena, ale wyższy niż u konkurencji, osiągi subiektywnie jeszcze gorsze od VIII gena + brak wyboru silników - już samo to wystarcza by tak pisać, a że ktoś wybrał IX gena to przecież ja się z niego nie naśmiewam i nie mam mu tego za złe.

160km/h w PL to wykroczenie nawet na autostradzie więc o czym tutaj mówimy;)
Wzruszyła mnie twoja przepisowość. Niektórzy jeżdżą często do Niemiec.

Grzechuk
29-10-14, 12:39
Zombie, do ciebie pisać to tak jakby rzucać grochem o ścianę.. czemu nie ustosunkujesz się do tego co ci napisałem... Gdzie masz ten hałas ? Podałem ci konkretne argumenty... a ty ? jedyny twój słuszny argument to to, że nie ma silników z turbo... chociaż osiągi: 9sek do 100km/h i prędkość maksymalna 215km/h przy 142KM... to słabo ? :eek: reszta to wymyślone przez ciebie bzdety... nie masz tego auta więc nie wypowiadaj się więcej na jego temat... jesteś człowiekiem myślącym ? dociera do ciebie to co piszę ? bo wygląda na to, że nie.. tak więc ktoś tutaj kto ciebie nazwał deb....em miał chyba 100% racji. Koniec kropka w twoim temacie.

zombie6
29-10-14, 12:44
Uspokój się i napij melisy, nie masz kompletnie pojęcia o czym piszę, jarasz się osiągami na papierze, jak ochłoniesz, dojrzejesz to może skapujesz o co biega ;) Te 215 Honda osiągnie z ogromnym trudem na dłuuuuuuugiej prostej, a ja papierowe 222 km/h (GPS) robię na byle dróżce to raz, a dwa mam pod stopą moc cały czas, przyspieszam sobie kiedy chcę na każdym biegu od 1600 obr/min, co daje płynną jazdę bez pałowania obrotami, ale i tak tego nie zrozumiesz, więc tyle z mojej debilnej strony laiku w furmance 1.4 :p

Grzechuk
29-10-14, 12:49
Powiedział co wiedział... ot argumenty.. byś przyznał w końcu mądrzejszym rację :D o turbo już ci pisałem, że brakuje w hondzie.. brakuje ci inteligencji patrzę do czytania ze zrozumieniem i wyciąganiem odpowiednich wniosków... a tym swoim obrażaniem osób na tym forum nie zyskujesz... tylko pokazujesz jakim jesteś deb...em.

martin_
29-10-14, 12:54
Bawisz mnie tą swoją agresją, czy ja piszę o Fordzie ?
To nie agresja, wszystkich podejrzewasz o fanatyzm, a swojego skrajnego fanatyzmu nie widzisz...
Celowo nawiązuję czasem do focusa, aby pokazać ci, że on też odstaje od czołówki w klasie kompaktów. No ale jak ktoś tego nie zauważa, to znaczny, że mu wszystko jedno czym jeździ - byle się toczyło, nie ważne w jakich warunkach się jedzie

zombie6
29-10-14, 12:56
Zrozum, ze 9 s na papierze do setki i 215 km/h v. max nie mówi o tym jak to auto jedzie. 1.8 z trudem się np. rozpędza na piątce od 120 km/h, a ja migiem zrobię przejście np. 120-180 na wysokim biegu. To samo np. na IV od 60 km/h - bez potrzeby redukcji zdecydowanie przyspieszę, ktoś powie można zredukować - pewnie że można, ale płynniej, ciszej i bardziej komfortowo jest właśnie wtedy jak auto cały czas jedzie, a nie tylko na wysokich obrotach.

semthex
29-10-14, 12:58
Wzruszyła mnie twoja przepisowość. Niektórzy jeżdżą często do Niemiec.

Bo z szaleństw się wyrasta z wiekiem i przepisy są po to żeby kogoś nie zabić...
Poza tym ja do Niemiec też często tyle że latam więc każdemu według zasobności sakiewki;)

zombie6
29-10-14, 12:59
Celowo nawiązuję czasem do focusa, aby pokazać ci, że on też odstaje od czołówki w klasie kompaktów.
No właśnie nie odstaje - ogromny wybór silników, jeden z najcichszych w klasie z b. komfortowym zawiasem, ogromna sprzedaż na świecie i to nie tylko do flot. Ale i tak daleki jestem od fanatyzmu na punkcie Forda, piszę tylko że jeździ nieporównywalnie, bo takie są fakty.

Grzechuk
29-10-14, 13:00
Jedyny słuszny twój argument - silnik turbo = super osiągi - brakuje go w hondzie - zgadzamy się z tobą... a teraz ja ci przedstawię kontrargument - awaryjność i wytrzymałość silnika - co ty na to ?

zombie6
29-10-14, 13:00
Bo z szaleństw się wyrasta z wiekiem i przepisy są po to żeby kogoś nie zabić...
Poza tym ja do Niemiec też często tyle że latam więc każdemu według zasobności sakiewki;)

Tu nie chodzi o szaleństwa, a płynną, dynamiczną jazdę. Możesz mi też wierzyć, że np. 160 km/h przy 3200 obr/min, 180 km/h przy 3700 obr/min czy 2 paki przy 4200 obr/min na VI-tce bezcenne - spokojny autostradowy cruising, a jednak szybki i bez jakiegokolwiek męczenia silnika.

Jedyny słuszny twój argument - silnik turbo = super osiągi - brakuje go w hondzie - zgadzamy się z tobą... a teraz ja ci przedstawię kontrargument - awaryjność i wytrzymałość silnika - co ty na to ?

W przypadku EB jak kulą w płot, są o sporych przebiegach i jeżdżą, poza tym po co mi 1.8 który zrobi 300 czy 400 tys. km jak auto kupuję nowe i sprzedaję po max. 100 tys. km ?

Grzechuk
29-10-14, 13:09
W przypadku EB jak kulą w płot, są o sporych przebiegach i jeżdżą, poza tym po co mi 1.8 który zrobi 300 czy 400 tys. km jak auto kupuję nowe i sprzedaję po max. 100 tys. km ?

To teraz patrz co napisałeś, przyznałeś rację, że argumentem na "plus" dla civica są trwałe i sprawdzone silniki... to teraz ci podsunę kolejny argument - koszty eksploatacji silników z turbo i silników w hondzie... co ty na to ?

martin_
29-10-14, 13:13
No właśnie nie odstaje - ogromny wybór silników, jeden z najcichszych w klasie z b. komfortowym zawiasem
Zawias w porównaniu do np. Golfa VII szału nie robi, w porównaniu do Civica nie czułem jakiejś wielkiej różnicy, mimo że Honda ma tylko belkę. Może na torze różnica byłaby większa...
Silniki odstają osiągami od doładowanych jednostek konkurencji, a z tej całej gamy w zasadzie jak ktoś chce jeździć a nie toczyć się to zostaje 1.5EB\1.6EB.
Jakość wykończenia, wygody wnętrza i przestronność na poziomie aut z poprzedniej dekady - fanatycy tego jednak nie widzą. No ale to nie jest temat o fordzie

zombie6
29-10-14, 13:27
Zawias w golfie jest twardszy, dla mnie to wada, EB ma też b. wysoką kulturę pracy - wyższą nawet od BMW 1 170 KM..., ale nie o Fordzie tu dyskutujemy..... Poza tym po 35 tys. km mam 86 % sprawności amorów z przodu i 85 % z tyłu, czasem nowe mają właśnie 85 %...dla porównania w mazdzie 6 po 30 tys. km było 70 % wg jakiegoś testu i mówili że jest super, tak więc zawias wygląda też na trwały. Tyle odnośnie Forda. Wnętrze mogłoby być obszerniejsze, ale mi to akurat nie przeszkadza - sama jazda jest przednia i o to mi chodziło. Jakość wykończenia też mnie zaskoczyła in + w titanium z dodatkami, no i jeszcze była żona - jak tu cicho, jak tu miękko, jak tu wygodnie po pierwszych metrach....widocznie lekkość prowadzenia wyczuwał też pasażer.... poza tym mogę z nią jechać szybko i nie protestuje, bo jest cicho, nie pałuję obrotami, w hondzie od razu darła mordkę ;) Ale nie o Fordzie tu dyskutujemy ;). Osiągi ? BMW 520 d 184 KM pokonany, Audi A6 2.7 TDI 190 KM pokonany, Lexus IS 250 208 KM pokonany - wszystkie te auta mają zbliżone osiągi na papierze, a próby były powtarzane wielokrotnie na pustej autostradzie, z rolki, ze startu zatrzymanego.....nawet jak do 160 km/h było niemal równo, albo pół maski dla Foki to powyżej Foka łapała drugi oddech i odchodziła co najmniej 2 długości auta, właśnie siłą tego silnika jest łatwość osiągania wysokich prędkości, a nie sam sprint do setki, ale nie o Fordzie tu dyskutujemy......kolejną siłą jest wyborna reakcja na gaz od najniższych obrotów i tak właśnie rozumiana elastyczność silnika.....tyle ;)

To teraz patrz co napisałeś, przyznałeś rację, że argumentem na "plus" dla civica są trwałe i sprawdzone silniki... to teraz ci podsunę kolejny argument - koszty eksploatacji silników z turbo i silników w hondzie... co ty na to ?

Ja tego argumentu nie neguję, ale po co mi taki silnik jak ja auto sprzedaję co 4-5 lat ? Koszty do 100 tys. km porównywalne - EB spala średnio litr mniej (przy eco jeździe) albo litr więcej (przy ostrej jeździe) od 1.8 przy nieporównywalnych osiągach w jeździe, nie na papierze !

a z tej całej gamy w zasadzie jak ktoś chce jeździć a nie toczyć się to zostaje 1.5EB\1.6EB.

Nieprawda, jest też cała gama diesli 115, 140, 163 KM - dojdzie też ST w dieslu 184 KM, jest wreszcie 2.0 EB 250 KM, dojdzie RS, jest w końcu nawet 1.0 EB, który po chipie da 160 KM i wreszcie wolnossak 1.6 w różnych mocach. Przy tej gamie nie ma nawet co porównywać z H....1.4 100 KM poza nawiasem, 1.8 142 KM - jedyny wybór w zasadzie i 1.6 diesel 120 KM - stanowczo za drogi.

semthex
29-10-14, 14:28
no to jak przytaczamy suche testy i dane z netu:

http://www.moto-opinie.com/test-ford-focus-1-6-ecoboost-titanium-kombi/

http://www.moto-opinie.com/test-honda-civic-tourer-1-8-i-vtec-sport/

znowu niekompetentni ludzie?
Dłuższy ford i mniejszy bagażnik?
Ocena procentowa też swoje mówi.

Grzechuk
29-10-14, 14:32
Zombie, tyle się napisałeś.. i jaki z tego wniosek ? Honda nie ma silników z turbo - wada, za to ma sprawdzone i trwałe silniki wolnossące o mniejszych kosztach eksploatacji - zaleta, wyniki 1:1. Skończ już pisać o silnikach i tak samo o hałasie, bo tutaj udowodniłem ci, ze honda nie odstaje od konkurencji. Zawieszenie ? Na razie nic o tym nikt nie może napisać bo u każdego pewnie pracuje tak jak trzeba w swojej IX. Nawet był tutaj gdzieś link jak honda zachowuje się przy nagłych i szybkich skrętach - duży plus dla civic za bezpieczeństwo w prowadzeniu. I co ty na to ? Gdzie te twoje duże odstępstwo od konkurencji ? Pochwal się jakiej pojemności masz bagażnik.. a my pochwalimy się ile my mamy...;) wnętrze auta ? oj ty nie wiesz bo nie siedziałeś w IX... ale powiem ci, że fotele i deska jakościowo są bdb i przyjemne w dotyku. Gdzie masz taką możliwość składania tylnych siedzisk jak w civicu ? bardzo praktyczna rzecz...

zombie6
29-10-14, 14:39
W aucie najważniejszy jest komfort, prowadzenie i silnik, a nie bagażnik, czy składanie foteli, litości ;) Jak nie wierzycie w ten hałas to sprawdźcie sobie uszczelki w drzwiach w Fordzie i w Hondzie - już samo to mówi wiele ;) ja do prowadzenia IX gena nie mam większych zastrzeżeń, tak samo do wykończenia wnętrza, ale do hałasu i silnika nijakiego to już tak, tak samo jak i do braku możliwości wyboru silników.

semthex
29-10-14, 14:44
Zombie dla mnie ważny jest bagażnik, składane fotele bo mam dziecko, psa i trochę więcej lat od Ciebie. Do szaleństw miałem już subaru, FN2 i świadomie wybrałem auto (jeździłem na jazdach testowych focusem i nie hejtuję ale też nie zachwycił mnie). Inne priorytety i naprawdę idź na forum forda i tam pisz z kolegami. Tyle że tam Cię też mają dość bo piszesz im o civicu;)
17 stron pisania po zaletach forda i dupiatym silniku w hondzie który jest na rynku od 2006 roku i jakoś nie słychać żeby się psuł. Poza tym mój tourer katalogowo ma do setki 9,5 a focus z 40 koni mocniejszym silnikiem ma 8,8. Vmax taka sama. 40 koni się schowało?

Grzechuk
29-10-14, 15:35
W aucie najważniejszy jest komfort, prowadzenie i silnik, a nie bagażnik, czy składanie foteli, litości Jak nie wierzycie w ten hałas to sprawdźcie sobie uszczelki w drzwiach w Fordzie i w Hondzie - już samo to mówi wiele ja do prowadzenia IX gena nie mam większych zastrzeżeń, tak samo do wykończenia wnętrza, ale do hałasu i silnika nijakiego to już tak, tak samo jak i do braku możliwości wyboru silników.

Widać, że koledze Zombie brakuje już rzeczowych argumentów... nawet sam się śmieje z tego co pisze... ;) Z silnikami jest -"coś za coś". Myślę, że można zamknąć tą dyskusję z kolegą Zombie.

semthex
29-10-14, 15:47
zamykamy i piszemy tylko o IX

Rob
29-10-14, 21:35
Jakiego tematu bym nie przeglądał , to wszędzie muszę się natknąć na tego psychopatę , oczy już bolą od tej krytyki silników...

podlez
30-10-14, 09:01
http://www.moto-opinie.com/test-ford...itanium-kombi/

http://www.moto-opinie.com/test-hond...-i-vtec-sport/

ale bajerami do Ford bije Civica na głowę.
Asystent parkowania jest dostepny w civicu?

semthex
30-10-14, 10:32
Ale my i tak nie mamy aż tak biednie z wyposażeniem więc nie ma co narzekać. Poza tym porównaj w tych dwóch testach ceny. 100 tys. za civica to też już masz wersję executive w której wyposażenie jest bardzo bogate.

Grzechuk
30-10-14, 10:47
Wszystko zależy od tego, kto na co stawia w aucie, ja postawiłem, mam nadzieje, że słusznie, na niezawodność, niskie spalanie ( diesel nie wchodził w grę ), funkcjonalność - tutaj decydująca była wielkość bagażnika ( kombi nie chciałem), no i wygląd na zewnątrz jak i w środku, co do wyposażenia to w ogóle na to nie zwracałem uwagi, dla mnie najważniejsze w aucie to aby była tylko klima, elektryczne szyby, elektr. lusterka i centralny zamek, system audio.. reszty mógłbym nie mieć.. aa i trochę szkoda, że nie ma czujników parkowania w opcji w niższych wersjach... i pod te kryteria podeszła mi nowa honda civic...

zombie6
30-10-14, 11:36
Asystent parkowania to zbędny bajer, naprawdę przydatna za to jest ogrzewana przednia szyba. Faktem jednak jest, że w Fordzie możemy zamówić wszystkie te nowe bajery typu rozpoznawanie znaków, asystenty parkowania itp. itd. na co nie ma szans w Hondzie i dowolnie konfigurować samochód, a nie być skazanym na sztywne opcje wyposażenia jak w Hondzie - Comfort, Sport, Executive.. a najgorsze jest to, że żaden ten pakiet nie można sobie dowolnie skonfigurować.....to również dowód na to, ze H. zatrzymała się w czasie niestety i nie nadąża za rozwojem techniki....

semthex
30-10-14, 11:40
w Fordzie możemy zamówić wszystkie te nowe bajery typu rozpoznawanie znaków, asystenty parkowania itp. itd. na co nie ma szans w Hondzie [...]dowód na to, ze H. zatrzymała się w czasie niestety i nie nadąża za rozwojem techniki....

system ADAS w civicu cytując za specyfikacją:
- System ograniczający skutki kolizji
- Tempomat adaptacyjny
- System ostrzegania przed kolizją
- System ostrzegania o zjeżdżaniu z pasa ruchu
- System rozpoznawania znaków drogowych
- System automatycznych świateł drogowych
- System monitorowania martwego pola widzenia w lusterkach
- System ostrzegania o zbliżającym się pojeździe podczas cofania

zombie6
30-10-14, 11:47
To jest ułamek tego co jest w F., nie wspomnę o nieograniczonej możliwości konfiguracji samochodu z dokupieniem różnych pakietów do opcji wyposażenia np. Trend Sport, Titanium + pakiety jakie się chce. Nie wiem też jak z klimą w IX genie, ale działanie klimy automatycznej w Cfie VIII gen. vs. Focus III to jest niebo a ziemia, Cif nie potrafił nigdy właściwie ocenić temperatury we wnętrzu, w słońcu zwiększał nawiew, cudował, mieszał i gubił się, czujniki wariowały - zresztą są o tym wątki na forum, pewnie też nie każdy to dostrzega.....

Grzechuk
30-10-14, 12:00
Moim zdaniem Honda ma to co jest najważniejsze w samochodzie... a reszta to już szmery bajery... tak jak pisałem co komu pasuje.. czasem jest tak, że ma się tyle bajerów w aucie, że z czasem się o nich zapomina i z połowy nie korzysta... a wiadomo, ze im więcej takich rzeczy tym auto z czasem staje się coraz bardziej zawodne..

zombie6
30-10-14, 12:03
Bajery można przeboleć, ale brak możliwości wyboru pomiędzy kilkoma sensownymi silnikami już nie....zaś ogrzewaną przednią szybę powinno mieć każde auto - to nie jest zbędny bajer.

Poza tym mój tourer katalogowo ma do setki 9,5 a focus z 40 koni mocniejszym silnikiem ma 8,8. Vmax taka sama. 40 koni się schowało?

W teście jest EB 150 KM i kluczowe zdanie: zbiera się na każdym biegu, bez najmniejszego problemu
Nie 40, a 8 KM, a więc teoretycznie podobnie, a w praktyce przepaść...

qureku.
30-10-14, 12:43
To jest ułamek tego co jest w F., nie wspomnę o nieograniczonej możliwości konfiguracji samochodu z dokupieniem różnych pakietów do opcji wyposażenia np

Taka jest specyfika samochodów japońskich, że dokupienie opcjonalnego wyposażenie jest dość ciężkie. Taki sam problem jest w mazdzie, Subaru, Suzuki

Rob
30-10-14, 13:08
Bajery można przeboleć, ale brak możliwości wyboru pomiędzy kilkoma sensownymi silnikami już nie....zaś ogrzewaną przednią szybę powinno mieć każde auto - to nie jest zbędny bajer.

W teście jest EB 150 KM i kluczowe zdanie: zbiera się na każdym biegu, bez najmniejszego problemu
Nie 40, a 8 KM, a więc teoretycznie podobnie, a w praktyce przepaść...

To ciesz się , że masz tego *****istego Forda i przestań pitolić o silnikach , ile można????????????? Współczuję twojemu otoczeniu...

Grzechuk
30-10-14, 13:43
Dodam jeszcze, może to rzecz banalna... ale przy wyborze auta również kierowałem się tym aby móc łatwo i szybko można było wymieniać samemu żarówki ;) bo jest już sporo aut gdzie ciężko jest samemu wykonać tą czynność będąc gdzieś w trasie.. to jest akurat zaleta hondy.

_posen
30-10-14, 15:17
Dodam jeszcze, może to rzecz banalna... ale przy wyborze auta również kierowałem się tym aby móc łatwo i szybko można było wymieniać samemu żarówki ;) bo jest już sporo aut gdzie ciężko jest samemu wykonać tą czynność będąc gdzieś w trasie.. to jest akurat zaleta hondy.

Tez to sprawdzalem od razu jak maske otwieralem :) ale to akurat zaleta a topic o wadach. Wada za to jesli mozna to tak nazwac to brak ledow na migacze i cofania, bo co z tego ze reszta jest ledowa jak trzeba bedzie grzebac przy tylnich lampach i tak i tak. Po lifcie tego juz nie bedzie.

semthex
30-10-14, 16:51
lift ogolnie lepiej sie prezentuje, przy brakach w wyposzaeniu z kolei ledy i audio na duzy plus

podlez
03-11-14, 07:30
Mi się marzy taki focus ST kombi w wykonaniu Hondy, czyli typeS który mógłby mieć ten nowy motor 2.0t i np 200koni. Brałbym od razu.

P.S. a niech mi ktoś wytłumaczy co oznaczają takie małe "lotki" na tylnich nadkolach nad zderzakiem? Nie każdy civic to ma? To jakiś pakiet aero?

Grzechuk
03-11-14, 08:40
Te lotki są w modelu chyba od 2014r. niby mają wpływ na lepszą aerodynamikę :) jest to w standardzie, taki lift..

_posen
03-11-14, 08:44
Potwierdzam - mam lotki po lifcie 2014 - poprawiaja niby aerodynamike i spalanie - najpierw je dali w dieslu, a w 2k14 wrzucili do wszystkich.

piotrmat79
11-01-15, 21:42
Jeśli chodzi o wady lub spostrzeżenia do dla mnie dziwne, że na tylnej klapie nie zrobiono świateł pozycyjnych a miejsce jest idealne. Zamiast LEDów są tylko odblaski. Szkoda, że na tym zaoszczędzili, auto lepiej by wyglądało.
Drugi minus to brak możliwości wsunięcia stóp pod przednie fotele - przyzwyczajenie z aut europejskich.

husky
21-02-15, 19:26
Trochę już pojeździłem samochodem, jak pisałem tutaj na forum poprzedni samochód to Citroen C5 II 2007 1.8 16 V 127 koni, dlatego zestawienie dosyć dziwne, ale....

CIVIC ZALETY:
1. Dynamika - w porównaniu do 1.45 tony 127 konnej cytryny, tamto auto ruszało sie jak mucha w smole. Przy 160 km/h przechodziła w stan słabej dynamiki, a powyżej 190 przyśpieszała na przestrzeni kongijskiego stepu. w Civicu 2 paki to pstryk w palce.
2. Trzymanie się drogi - niestety francuski latający dywan jest mienciutki, ale jak się zaczyna wchodzić w łuki prawy-lewy-prawy lewy to w C5 włosy dęba stawały.
3. bardzo dobre wykonanie - fajna jakość użytych materiałów, dobre wygłuszenie
4. Wbrew pozorom cena - za 68 tysięcy na wyprzedaży rocznika mam samochód, za który np opel czy Skoda (1,4 turbo) każe sobie płacić 83 tysiące !!!! To przepaść.
5. Precyzja układu kierowniczego, skrzynki biegów, układów sterowania. Czuje się obcowanie z czymś bardzo mienciutkim, łatwym w obsłudze, perfekcyjnym.
6. Bagażnik i miejsce z tyłu - jak na kompakt rewelacja. Laguna III jest ciaśniejsza :D a to klasa D
7. Wysoka wartość rezydualna kilkuletnich egzemplarzy. Jak sprzedawałem C5 za 18.900 w styczniu, to analogiczne civic ufo I własciciel z tego samego roku 33 tysiące A cena przy zakupie była nieomal identyczna - ok 7 dych. To dużo.
WADY:
1. Braki co do wyposażenia: rozumiem w SPORTcie brak ksenonów czy półskóry. Ale niestety C5 miało czujniki parkowania przód tył, dwustrefowość kierunków nawiewu w klimie, czy elektrochromatyczne lusterko wsteczne - a tutaj tego nie ma, niby pierdoły ale jednak.
2. Dużo się pisze o słabym lakierze. Mientkich blachach. Ale to jest mało powiedziane, jak się przylutowało drzwiami w C5 to się nawet wgniotka nie robiła, po 8 latach lakier jak nowy, zero korozji, zero czegokolwiek, blachy twarde jakby z kamienia. Tutaj biorę maskę w rękę to się boję że się złamie :D chociaż C5 też miała lekką maskę, bo ....aluminiową. Generalnie blacharsko lakierniczo C5 to PRZEPAŚĆ !
3.Bardzo twarde zawieszenie. Ja rozumiem bezsensowność porównania C5 do Civic'a bo hydropneumatik to nie twarde sportowe zawieszenie. ALE JEZU ! Jak się wjeżdża civicem w dziurę głęboką to jest huk dobicia, jakby coś wypadło na asfalt. Słabo.
4. Wbrew pozorom auto mimo że twarde dość nerwowo się prowadzi przy dużych prędkościach rzędu 170 km/h zamiast wrażenia przylepienia do ziemi mamy galopowanie i nerwowość prawo lewo. w C5 wbrew pozorom było spokojniej (chociaż pływał jak łózko wodne)
5. Pojemność zbiornika paliwa to pomyłka 43 litry użytkowo do rezerwy. Auto deptane pali 9. 500 km zasięgu - lipa jak w autach miejskich.
6. System przeglądów z podziałem na A i B i ich autowyświetlalność to trochę porąbane. w toyce miałem 15 olej, 30 mały mechaniczny + olej, 45 olej, 60 duży mechaniczny i olej i tak w kółko. Działało to super i uważam jest wzorem. Tutaj za dużo kombinacji i jakieś uznaniowości.
7. Auto nie jest popularne - a to niestety minus, bo ciężko np znaleźć specyficzną cześć na allegro np. Do Octavi - nie ma problemu ;-)
8. Widoczność do tyłu to porażka. W zasadzie jej nie ma. C5 miało masywny tył, ale widoczność była względna - tutaj dramat.
9. Ciasnota z przodu. Kierowca jak ja 194 cm wzrostu, siedzi jak w kokpicie myśliwca, ma jedną pozycję której nie może zmieniać, i fotel kierowcy nie na sztorc, bo łeb w podsufitce. W C5 włączało się tempomat to można było tańczyć na fotelu.
10. Chodzi jednak o to żeby minusy nie przesłoniły nam plusów.... :D tym optymistycznem akcentem....

dzejan
21-02-15, 21:09
3.Bardzo twarde zawieszenie. Ja rozumiem bezsensowność porównania C5 do Civic'a bo hydropneumatik to nie twarde sportowe zawieszenie. ALE JEZU ! Jak się wjeżdża civicem w dziurę głęboką to jest huk dobicia, jakby coś wypadło na asfalt. Słabo.
4. Wbrew pozorom auto mimo że twarde dość nerwowo się prowadzi przy dużych prędkościach rzędu 170 km/h zamiast wrażenia przylepienia do ziemi mamy galopowanie i nerwowość prawo lewo. w C5 wbrew pozorom było spokojniej (chociaż pływał jak łózko wodne)

8. Widoczność do tyłu to porażka. W zasadzie jej nie ma. C5 miało masywny tył, ale widoczność była względna - tutaj dramat.
9. Ciasnota z przodu. Kierowca jak ja 194 cm wzrostu, siedzi jak w kokpicie myśliwca, ma jedną pozycję której nie może zmieniać, i fotel kierowcy nie na sztorc, bo łeb w podsufitce. W C5 włączało się tempomat to można było tańczyć na fotelu.

Ad. 3 Ja wcześniej jeździłem francuzem - Renault Clio III i nie widzę większych różnic w twardości zawieszenia.
Ad. 4 Nierzadko na autostradach było 170 km/h i nie zauważyłem niestabilności.
Ad. 8 Widoczność do tyłu dla mnie jest super dzięki kamerze cofania i dużym lusterkom, a i w szybie widzę co trzeba. W clio było dużo gorzej.
Ad. 9 Mam 182 cm i nad głową sporo miejsca, a fotel wcale nie najniżej. Kolana luz.
Tak więc subiektywy, ale przecież punkt widzenia każdy może mieć swój.

Thomas207
23-02-15, 14:12

Jak dla mnie wymiana H7 z przodu w Civicu to jest dramat. Wymiana przez brudne nadkole w nocy, w trasie? Nie ma opcji... Chcialem wrzucic jakies Night Breaker czy inne lepsze zarowki, ale wizja pourywanych spinek od nadkola odsuwa mnie od tego pomyslu.

Rufi3M
03-03-15, 21:32
Jak dla mnie wymiana H7 z przodu w Civicu to jest dramat. Wymiana przez brudne nadkole w nocy, w trasie? Nie ma opcji... Chcialem wrzucic jakies Night Breaker czy inne lepsze zarowki, ale wizja pourywanych spinek od nadkola odsuwa mnie od tego pomyslu.

jak wymiana żarówek w civicu to dramat to chyba jesteś anty manualny :)

Jaroszy
03-03-15, 22:14
Ale żarówki od góry się wyciąga lewa po odsunięciu akumulatora a przy prawej jest trochę więcej zabawy trzeba usunąć klips od wlewu spryskiwaczy a następnie pociągnąć i wyskoczy wlew wciśnięty na oring, mały slalom pomiędzy przewodami hamulcowymi i gotowe;)

swoje2
03-03-15, 22:21
Dodam, że nie trzeba wcale ruszać akumulatora, wystarczy wypiąć dolot powietrza.

Thomas207
04-03-15, 20:16
No faktycznie wypinanie dolotu, przesuwanie aku albo wyjmowanie zbiornika od spryskiwacza to szczyt wygody... Ale dobra, niech bedzie, jestem anty-manualny ;)

A co wad ktore ja zauwazylem (Tourer 2014):
- brak podparcia ledzwiowego
- brak mozliwosci obslugi telefonu z kierownicy
- paliwo sie przelewa przy tankowaniu pod korek, jak pistolet odbija to i tak wylewa sie na nogi :)
- zgubilem dekiel od zbiornika spryskiwacza, moglby byc na sznurku (nowy w ASO 4 dychy - jezdze chwilowo bez)
- malo miejsca na glowe, ale to wybralem swiadomie

_posen
04-03-15, 20:30
No faktycznie wypinanie dolotu, przesuwanie aku albo wyjmowanie zbiornika od spryskiwacza to szczyt wygody... Ale dobra, niech bedzie, jestem anty-manualny ;)

A co wad ktore ja zauwazylem (Tourer 2014):
- brak podparcia ledzwiowego
- brak mozliwosci obslugi telefonu z kierownicy
- paliwo sie przelewa przy tankowaniu pod korek, jak pistolet odbija to i tak wylewa sie na nogi :)
- zgubilem dekiel od zbiornika spryskiwacza, moglby byc na sznurku (nowy w ASO 4 dychy - jezdze chwilowo bez)
- malo miejsca na glowe, ale to wybralem swiadomie

Ostatnio sie smialismy, ze ten sam dekiel od spryskiwacza niebieski jest juz od 5, czy 6 gena taki sam. Wart ze 2,50 a w aso 40 heh :/ ja juz go dwa razy "lowilem" patykiem z oslony pod silnikiem jak mi zlecial pod mache przy nalewaniu plynu. Co do braku mozliwosci sterowania telefonem strzalkami lewym panelem na kierownicy to sam uwazam, ze to irytujaca fuszerka, bo technicznie nie ma zadnych przeciwskazan (radiem i muzyka po bt mozna strzalkami sterowac zreszta) zeby to dzialalo jak trzeba - lamerski soft od radia. Ciekaw jestem, czy przypadlosc jest ta sama jak ktos ma radio z navi.

U mnie pistolet na stacji zawsze odbija na dlugo zanim jest full (hb)- moze w turerze cos zepsuli?

Thomas207
04-03-15, 21:56
Ostatnio nawet specjalnie koncowke lalem recznie, bardzo powoli, a i tam po 2-3 sekundach od odbicia nadmiar wylal mi sie na buty ;)

Moj dekiel wpadl tak, ze nie ma szansy go wyjac...

Grzechuk
06-03-15, 21:14
statnio nawet specjalnie koncowke lalem recznie, bardzo powoli, a i tam po 2-3 sekundach od odbicia nadmiar wylal mi sie na buty

Musisz dobrze wcisnąć króciec pistoletu w otwór wlewu paliwa to ci odbije wtedy kiedy trzeba i nic się nie rozleje.

qubal
07-03-15, 15:51
Sport 2014, 11k km
1. Brak chłodzonego schowka - w UFO miałem i był bardzo przydatny
2. Irytująca wada bluetooth: mam ustawione automatyczne odbieranie rozmów. Jego zadziałanie powoduje przełączenie rozmowy "na telefon" - trzeba ponownie przełączyć na bluetooth. Straszna lipa.
3. Słabe oświetlenie bagażnika
4. Brak schowka w konsoli (w UFO świetne miejsce na okulary przeciwsłoneczne).
5. Brak koła zapasowego!
6. Mam dość długie ręce, dlatego dla mnie klawisze sterujące szybami są zbyt nisko
7. Niemożność wyłączenia systemu start/stop na stałe.
8. Strasznie brudzi się dolna część tylnej szyby.
9. Źle dobrane miejsce, w którym kończy się ruch wycieraczek - mam je dokładnie centralnie na wysokości wzroku i najczęściej w tym miejscu powstaje niewielka smuga. Irytujące.

A poza tym jestem bardzo zadowolony.

Jaroszy
03-04-15, 16:44
peka "skora" przy pierwszym biegu normalnie nie widac trzeba lekko naciagnac, w 1,6 wymiana czujnika masy powietrza + aktualizacja softa, zacinajacy sie czujnik na pedale sprzegła(system start-stop), boczek drzwi kierowcy luzujacy sie plastik przy raczce do zamykania, pekajace zatrzaski rolety w wersji tourer. Czeste przypadki naprawa powinna odbyc sie w ramach gwarancji.

_posen
04-04-15, 17:58
peka "skora" przy pierwszym biegu normalnie nie widac trzeba lekko naciagnac, w 1,6 wymiana czujnika masy powietrza + aktualizacja softa, zacinajacy sie czujnik na pedale sprzegła(system start-stop), boczek drzwi kierowcy luzujacy sie plastik przy raczce do zamykania, pekajace zatrzaski rolety w wersji tourer. Czeste przypadki naprawa powinna odbyc sie w ramach gwarancji.

Lewy boczek - mam to samo i nie widzialem zadnego egzemplarza w salonie przy kazdej okazji jak bylem, ktory by mial inaczej.

Grzegorz K
09-09-15, 15:04
Witajcie.to ja też troszkę ponarzekam.)) Civic 1.8 Sport 2015 przebieg 10000km
wiele rzeczy powtarza się tak jak u kolegów.
wady:
brak klimy i podświetlenia w schowku( w VIIIgen. jest i to i to) , wycieraczki-mała porażka ,w ufo był lepszy układ. za wysoko fotel kierowcy (a mam tylko 176 cm wzrostu) ,opony wymieniłem od razu(były bardzo głośne ) żarówki zmieniłem na lepsze.wymiana prosta ale za cholerę nie mogłem ich zapiąć.)) brak tylnego podłokietnika w ogóle ! .)) (mi osobiście nie przeszkadza ) co do miejsca czy wygody tylnej kanapy nie mogę się wypowiedzieć bo jeszcze tam nie siedziałem,to nie moje miejsce;) w bagażniku wymieniłem żarówkę na mocne LED i stała się jasność ! komputer jest chyba poprawiony w polifcie bo moge w czasie jazdy przełączać między zasięgiem ,spalaniem i co tam jeszcze. umyj i wytrzyj tylną klapę i zderzak po umyciu po umyciu do sucha ;) woda wciąż wycieka (ale w UFO było tak samo) ,brak podparcia lędźwiowego w fotelu kierowcy.no i brak schowka na okulary takiego jak w ufo na centralnej konsoli.no i na koniec najlepsze:) po około 8tys.km przebiegu zaczęła zawieszać się nawigacja a po 10tys.km padła na dobre !
a teraz zalety:
dużo lepsze zawieszenie (w porównaniu z poprzednią generacją) lepszy układ kierowniczy,prowadzenie ,elastyczność,lepsze uszczelki drzwi,dużo ciszej w aucie (po wymianie opon) lepszy komfort pomimo 18" felg w porównaniu do VIII gen. na 17" dużo lepsze oświetlenie drogi (po wymianie żarówek).samościemniające się lusterko wsteczne-rewelacja.
ogólnie jednak jestem bardzo zadowolony z tego auta.jest radość z jazdy.))

_posen
09-09-15, 17:10
wady:
brak klimy i podświetlenia w schowku( w VIIIgen. jest i to i to) , wycieraczki-mała porażka ,w ufo był lepszy układ. za wysoko fotel kierowcy (a mam tylko 176 cm wzrostu) ,opony wymieniłem od razu(były bardzo głośne ) żarówki zmieniłem na lepsze.wymiana prosta ale za cholerę nie mogłem ich zapiąć.)) brak tylnego podłokietnika w ogóle ! .)) (mi osobiście nie przeszkadza ) co do miejsca czy wygody tylnej kanapy nie mogę się wypowiedzieć bo jeszcze tam nie siedziałem,to nie moje miejsce;) w bagażniku wymieniłem żarówkę na mocne LED i stała się jasność ! komputer jest chyba poprawiony w polifcie bo moge w czasie jazdy przełączać między zasięgiem ,spalaniem i co tam jeszcze. umyj i wytrzyj tylną klapę i zderzak po umyciu po umyciu do sucha ;) woda wciąż wycieka (ale w UFO było tak samo) ,brak podparcia lędźwiowego w fotelu kierowcy.no i brak schowka na okulary takiego jak w ufo na centralnej konsoli.no i na koniec najlepsze:) po około 8tys.km przebiegu zaczęła zawieszać się nawigacja a po 10tys.km padła na dobre !
a teraz zalety:
dużo lepsze zawieszenie (w porównaniu z poprzednią generacją) lepszy układ kierowniczy,prowadzenie ,elastyczność,lepsze uszczelki drzwi,dużo ciszej w aucie (po wymianie opon) lepszy komfort pomimo 18" felg w porównaniu do VIII gen. na 17" dużo lepsze oświetlenie drogi (po wymianie żarówek).samościemniające się lusterko wsteczne-rewelacja.
ogólnie jednak jestem bardzo zadowolony z tego auta.jest radość z jazdy.))

Czyli w nowym sporcie nie ma podlokietnika z tylu :/ w 2k14 mam. Z cala reszta sie zgadzam - co do tylniej klapy i problemow z jej myciem to da sie z tym zyc :) reszta to norma

Thomas207
09-09-15, 17:27
To dziwne ze nie ma podłokietnika z tylu, u mnie jest ;)
I w moim też normalnie można kompa w czasie jazdy przełączać.

Grzegorz K
09-09-15, 18:18
To dziwne ze nie ma podłokietnika z tylu, u mnie jest ;)
I w moim też normalnie można kompa w czasie jazdy przełączać.

jak to dziwne że nie ma podłokietnika ??? Panowie to wersja SPORT przez duże S więc trzeba zejść z wagi ! dobrze że chociaż kanapę mi zostawili. hahaha;):D:D

jest taka dziwna konfiguracja że tylko najtańsza wersja i sport nie mają z tyłu podłokietnika ,a reszta ma .)) także Sport 2014 ma wnętrze bardziej luksusowe.))

_posen
09-09-15, 18:37
jak to dziwne że nie ma podłokietnika ??? Panowie to wersja SPORT przez duże S więc trzeba zejść z wagi ! dobrze że chociaż kanapę mi zostawili. hahaha;):D:D

jest taka dziwna konfiguracja że tylko najtańsza wersja i sport nie mają z tyłu podłokietnika ,a reszta ma .)) także Sport 2014 ma wnętrze bardziej luksusowe.))

Skladane lustra i domykane szyby to tez masa czyli wrog przyspieszenia ;) czy szyby dali?

Grzegorz K
09-09-15, 18:58
Skladane lustra i domykane szyby to tez masa czyli wrog przyspieszenia ;) czy szyby dali?

wolałbym jednak mieć te twoje składane lustra i domykanie szyb bo ja tu przyspieszenia nie widzę ! ;)

_posen
09-09-15, 19:01
wolałbym jednak mieć te twoje składane lustra i domykanie szyb bo ja tu przyspieszenia nie widzę ! ;)

Trza bylo elegansa brac i zmienic laczki. Ta farbowana podsufitka nie jest warta tych wszystkich czesci co na fabryce zajumili.

Grzegorz K
09-09-15, 19:04
już nic nie poradzę..muszę z tym żyć...))
jak kupowałem to od ręki był tylko sport. no to nie wybrzydzałem.))

dzejan
09-09-15, 20:38
wady:
brak klimy i podświetlenia w schowku( w VIIIgen. jest i to i to)

Ja mam też wersję SPORT, ale z 2012 i tam jest podświetlany schowek, ale uwaga: tylko gdy świecą się światła, czyli podczas używania samochodu w nocy. Sprawdź, może w tej z 2015 też tak jest.

martin_
09-09-15, 20:44
brak klimy i podświetlenia w schowku( w VIIIgen. jest i to i to)
W SPORT 2013 schowek jest podświetlany po przełączeniu na światła mijania.

po około 8tys.km przebiegu zaczęła zawieszać się nawigacja a po 10tys.km padła na dobre !
No to kicha ;/, a tak mi sie ta nawigacja podobała na jeździe próbnej Sportem 2015.
Duży czytelny ekran, szybko działała, ale chyba niedopracowane rozwiązanie póki co.
Mam nadzieję, że sie szybko z tym uporają i system będzie działał stabilnie + pojawią się nowe aplikacje :)
BTW. Jakość dźwięku jest chociaż lepsza niż standardowego audio z Elegance?

Grzegorz K
09-09-15, 22:30
nie ma jakiejś porażającej różnicy w dźwięku w porównaniu ze zwykłym sprzętem.może po wymianie głośników ?
dzisiaj przyznali mi w serwisie cały nowy sprzęt do wymiany na gwarancji,może do grudnia ogarną .))

_posen
10-09-15, 07:36
nie ma jakiejś porażającej różnicy w dźwięku w porównaniu ze zwykłym sprzętem.może po wymianie głośników ?
dzisiaj przyznali mi w serwisie cały nowy sprzęt do wymiany na gwarancji,może do grudnia ogarną .))

Stacja ma na bank lepszy wzmachol i wyjscie na amp. Seria nie ma. Po wymianie glosnikow bedzie dobrze. Komplet z Hondy na przod jest tak zły, ze na allegro nikt nie chcial kupic ode mnie tego za 5 dych i lezy w szafie.

Grzegorz K
10-09-15, 10:27
Michał podsunąłeś mi pomysł ! jak będą mi wymieniali stację to sobie całą obejrzę przed montażem od tylca.)) zrobię foty i wrzucę tutaj.może od razu zakupię kable i poproszę o podpięcie i wyprowadzenie na przyszłość pod amp.a na wiosnę wezmę się za te głośniki na przodzie.

_posen
10-09-15, 12:54
Michał podsunąłeś mi pomysł ! jak będą mi wymieniali stację to sobie całą obejrzę przed montażem od tylca.)) zrobię foty i wrzucę tutaj.może od razu zakupię kable i poproszę o podpięcie i wyprowadzenie na przyszłość pod amp.a na wiosnę wezmę się za te głośniki na przodzie.

To nie temat na ten topic ale na ampa z przodu jest miejsce przy grodzi belka taka i ma 2 otwory juz zrobione - trzeba zanurkowac i luknac na prawo nad pedalami - przymierzalem 4 kanalowke blaupunkta i wejdzie i jest jak przykrecic. Dalej kabel do aku trzeba gdzies przeciagnac, a zalaczanie ze start stopem rozkminic na bezpiecznikach zeby sie nie wylaczal (jak radio).

mopsik75
03-11-15, 10:43
To troszke moich uwag na temat sedana - porownuje do accorda 2,0 comfort 2004:

1. miejscami tandetnie wykonczony - to co uzyto i jak oblozono klape bagaznika to jakas masakra - tylko spinki przylegaja do blachy.
2. miejsce laczenia maski i slupka - nie ma bata zeby pasowaly - sprawdzalem ogladajac poza swoim 2 sedany i to samo
3. fotele mie nie pasuja - siedzi si tak jakos jak paragraf - brak regulacji ledzwi
4. nic nie widac przy cofaniu - w bocznych nie widac tylu a w tylniej nie widac nic - wlasnie dalem do zamontowania czujniki - kurde nawet moja zona ktora parkuje jak mistrz ma problemy

Pozdrawiam

Mopsik

Niestety autem jezdzi glownie zona wiec tak na szybko co zauwazylem

majcher730
03-11-15, 23:49
Po 2000 km najbardziej mnie wkurza pozycja za kierownicą. Jest mi ciasno (190cm wzrostu) ciężko mi dobrać dobrą pozycję, albo za nogi mi się nie mieszczą, albo ledwo co sięgam kierownicy i do tego skokowa regulacja fotela. Na dokładkę okno dachowe znacznie obniżyło poziom dachu i mam jakiś wolny 1 cm :) nad głową

kuba_ce
04-11-15, 08:11
Jest mi ciasno (190cm wzrostu) ciężko mi dobrać dobrą pozycję, albo za nogi mi się nie mieszczą, albo ledwo co sięgam kierownicy i do tego skokowa regulacja fotela. Na dokładkę okno dachowe znacznie obniżyło poziom dachu i mam jakiś wolny 1 cm nad głową

Pozostaje pogratulować że przed zakupem się nie "przymierzyłeś" w fotelu kierowcy. Chyba, że to z premedytacją ;)

filipfm
04-11-15, 08:41
O tyle dziwne, ze wprawdzie w 9 gen siedzialem moze z godzinę w sumie to dupogodzin w moim 8 gen mam calkiem sporo a buda jest w zasadzie ta sama. Mam 192 i nie mam problemu ze znalezieniem sobie pozycji za kierownicą. Mam pewne uwagi - tzn chetnie bym dał siedzenie bardziej pionowo. Co nie zmienia faktu, ze siegam rekami do kierownicy, nogami do pedalow. O nic sie nie obijam. O sufit tez nie zaczepiam (a tez mam szklany dach-chociaz siedzenie na max w dol - nie z konieczności tylko lubie :)

Thomas207
04-11-15, 10:55
Też mam 192 cm wzrostu i miejsce sobie znałazlem bez problemu. Choć na początku przeszkadzało mi trochę że siedzi się wysoko. Z tym że mam zwykły dach i nad głową jeszcze sporo miejsca, a i za mną nie ma problemu żeby ktoś usiadł.

majcher730
04-11-15, 15:04
Pozostaje pogratulować że przed zakupem się nie "przymierzyłeś" w fotelu kierowcy. Chyba, że to z premedytacją ;)

Jeździłem wersją bez okna dachowego i było prawie normalnie :) Fotel mam oczywiście obniżony do samego dołu, ale faktycznie oparcie mam prawie pionowo, jak je pochylę to mam ręce za daleko kierownicy (nadgarstek nie sięga góry obręczy kierownicy), a nogi za blisko.

Civicrob
05-11-15, 14:56
A ja po przejechaniu ponad 30.000 km stwierdzam, że jest to bardzo udane auto. Lubię na nie patrzeć, lubię nim jeździć. Przydałoby się więcej mocy, ale to co jest w zupełności wystarcza, żeby sprawnie się przemieszczać. Jedyne małe zastrzeżenie, to, że nie można niżej opuścić fotela kierowcy, jednak umiejscowienie zbiorników paliwa ma na to wpływ. Poza tym mam duży fan z jazdy.

_posen
05-11-15, 17:40
A ja po przejechaniu ponad 30.000 km stwierdzam, że jest to bardzo udane auto. Lubię na nie patrzeć, lubię nim jeździć. Przydałoby się więcej mocy, ale to co jest w zupełności wystarcza, żeby sprawnie się przemieszczać. Jedyne małe zastrzeżenie, to, że nie można niżej opuścić fotela kierowcy, jednak umiejscowienie zbiorników paliwa ma na to wpływ. Poza tym mam duży fan z jazdy.

Mam dokladnie tak samo. Wszystkie niedociagniecia w aucie, ktore mnie denerwowaly poprawilem sam, a to ze sie wysoko siedzi i fotel ma do bani regulacje przeszkadzalo mi tylko na poczatku - juz mam swoje ustalone i wyrobione miejsce za kierownica i jest perfekt. Ja mam 182 takze nad glowa mam 20cm jeszcze z luzem (brak szybera). Autem nadal uwielbiam jezdzic i czuje sie nadal jak by było nowe - nadal sie ludzie za nia ogladaja i ogolnie sam lubie spojrzec jak zostawiam na parkingu :)

Przeszkadzalo mi lipne audio i wyciszenia to zrobiłem i wada zniknela. Mocy do mojego jezdzenia silnik ma w sam raz - nie ma co narzekac na to specjalnie, bo jakas tam przyzwoita dynamika jest i przyjemne odgłosy też są.

de125
06-11-15, 16:18
O tyle dziwne, ze wprawdzie w 9 gen siedzialem moze z godzinę w sumie to dupogodzin w moim 8 gen mam calkiem sporo a buda jest w zasadzie ta sama.

Moim zdaniem w 9 gen siedzi się jeszcze wyżej niż w 8gen i pozycja jest trochę inna. W moim UFO mam swoją pozycję (mam 186cm) choć jest 'na styk' - chciałbym móc bardziej obniżyć fotel (nie z konieczności - tak lubię :) ) i bardziej 'wyciągnąć' kierownicę (żeby bardziej wyprostować nogi ;) ).
W 9gen siedziałem w salonie i nie mogłem sobie dobrać wygodnej pozycji...

Tony73
07-11-15, 08:57
Dla mnie najbardziej irytującą rzeczą jest szarpanie/przyduszanie się silnika 1.8 np. na III-ce przy 40 km/h jak chcę przyspieszyć, szczególnie dokuczliwe z włączoną klimą. Niektórzy ponoć tego nie czują - zazdroszczę im, bo TTTM i jest tak w każdym IX-genie, którym jechałem :)

_posen
07-11-15, 09:04
Dla mnie najbardziej irytującą rzeczą jest szarpanie/przyduszanie się silnika 1.8 np. na III-ce przy 40 km/h jak chcę przyspieszyć, szczególnie dokuczliwe z włączoną klimą. Niektórzy ponoć tego nie czują - zazdroszczę im, bo TTTM i jest tak w każdym IX-genie, którym jechałem :)

? U mnie to nie szarpnie nawet przy 1000obr/min jak docisne - po prostu nie ma momentu do 1600-1700 ale to wszystko- to samo przy zwalnianiu. Elektronika stara sie tez pomagac - przy redukcji na za niskie obroty auto lekko przegazowuje do 1000-1200 zeby sie nie dlawilo (na trojce zahamuj silnikiem i zrzuc przy za niskich dla trzeciego biegu na luz to da sie wtedy zaobserwowac - na biegu oczywiscie trgo nie zrobi). Zreszta z tym momentem nie jest tak zle, bo od niecalych 2000 jest juz 70% momentu dostepnego - spojrz na wykresy z hamowni nowych ix'tek. Co do klimy to prawda, ze jest mega pasozyt, ale trzyma wtedy wyzsze bazowe obroty i elektronika tez sobie pomaga. Zreszta co tu duzo mowic - w tych najnizszych partiach ponizej 2000 obr to auto pali wiecej niz przy 2500-3000 takze nie warto w ogole po miescie tego robic, bo to nic nie daje. Jak chcesz tak jezdzic i nie szarpac to wlacz econ to gaz jest tak mulasty ze szarpnac sie nie da i idzie plynnie (idzie to duzo powiedziane ale nie szarpnie na bank ;)))
W porownaniu z innymi motorami wolnossacymi, ktore mialem (mondeo, astra, corsa, suzuki) to ten jest wyjatkowo malo szarpiacy :)

Tony73
07-11-15, 09:19
Tak jak pisałem, widocznie niektórym się wydaje, że problemu nie ma, bo go nie widzą :) Co do innych wolnossących ja akurat mam inne doświadczenia, mniej dokuczliwe. Można oczywiście trzymać wyższe obroty, ale nieraz tak jest, że jedzie się te 40 km/h na III-ce i chce przyspieszyć, jak się za mocno dociśnie wyraźnie poczuje się zastanowienie silnika, czy szarpnięcie, zdławienie, a z klimą to już w ogóle łatwo to poczuć nie tylko w takiej sytuacji, bo nieraz jest efekt taki jakby ktoś co jakiś czas dopinał przyczepę do auta :).

_posen
07-11-15, 09:35
Tak jak pisałem, widocznie niektórym się wydaje, że problemu nie ma, bo go nie widzą :) Co do innych wolnossących ja akurat mam inne doświadczenia, mniej dokuczliwe. Można oczywiście trzymać wyższe obroty, ale nieraz tak jest, że jedzie się te 40 km/h na III-ce i chce przyspieszyć, jak się za mocno dociśnie wyraźnie poczuje się zastanowienie silnika, czy szarpnięcie, zdławienie, a z klimą to już w ogóle łatwo to poczuć nie tylko w takiej sytuacji, bo nieraz jest efekt taki jakby ktoś co jakiś czas dopinał przyczepę do auta :).

Miałem takie lagi ale na zasyfionym filtrze powietrza - po wymianie reakcja na gaz jest wzorowa i mimo drive by wire jest bardzo responsywnie jak na taka konstrukcje nawet przy 40 na 3 biegu. Jezdzilem testowkami w salonie dwiema i faktycznie na zimnym silniku z klimą było lipnie w sytuacji, ktora opisujesz. Obciazonym autem nie jezdze wiec nie wiem- do najbardziej elastycznych 1,8 nie nalezy i momentu nie ma - trzeba redukowac czesto ale tak bym nie tragizowal, bo starsze wolnossace konstrukcje mialy tej elastycznosci duzo mniej. Zreszta wiadomo - po przyzwyczajeniu sie do auta mocy jest 2x za malo zawsze i trzeba zyc z tym co jest ;) dla pocieszenia Ci powiem, ze skyactiv 2,0 165 w mazdzie bardzo podobnie sie zachowuje w tych zakresach obrotow.

kuba_ce
07-11-15, 10:17
edzie się te 40 km/h na III-ce i chce przyspieszyć, jak się za mocno dociśnie wyraźnie poczuje się zastanowienie silnika, czy szarpnięcie, zdławienie, a z klimą to już w ogóle łatwo to poczuć nie tylko w takiej sytuacji, bo nieraz jest efekt taki jakby ktoś co jakiś czas dopinał przyczepę do auta .

Od tego typu praktyk sprężyny w tarczy sprzęgła powiedzą "żegnaj przyjacielu"... Nie wspominając jak dostają w dupę łożyska w skrzyni i mechanizmie różnicowym.

Tony73
07-11-15, 14:02
Od tego typu praktyk sprężyny w tarczy sprzęgła powiedzą "żegnaj przyjacielu"... Nie wspominając jak dostają w dupę łożyska w skrzyni i mechanizmie różnicowym.

Tak nie jeżdżę, w zasadzie nawet przy 60 km/h wbijam dwójkę i przyspieszam niemal do odcinki, ale zdarzają się takie sytuacje w normalnej jeździe czasem każdemu, 40 km/h na trójce i próba przyspieszenia to nic niecodziennego, to nie jest 40 km/h i czwarty czy piąty bieg.

Miałem takie lagi ale na zasyfionym filtrze powietrza - po wymianie reakcja na gaz jest wzorowa
Nie, to nie o to chodzi.

dla pocieszenia Ci powiem, ze skyactiv 2,0 165 w mazdzie bardzo podobnie sie zachowuje w tych zakresach obrotow.
Tapatalk

Jest trochę lepiej mimo wszystko i ogólnie lepsza dynamika, z tym że i tak na pewno następny mój samochód będzie miał silnik doładowany.

hastian
17-02-25, 11:01
Ciekawe. 13 lat jazdy na tempomacie i nagle zaczął się wyłączać samoczynnie po godzinie jazdy. Po przerwie na kawę działa ok. 5 minut. Żadna kontrolka nie pojawia się. W serwisie nie mają pojęcia. Komputer bez alertów. Ma ktoś jakiś pomysł.
Każda pomoc mile widziana :)

login
17-02-25, 11:17
W serwisie nie mają pojęcia.

To autoryzowany serwis Hondy?
Może napisz który to, żeby pozostali trzymali się z daleka.
:p