Zobacz pełną wersję : Honda crx del sol B16A2
Ganimedess
05-01-14, 12:56
Witam, jestem tu nowy więc zacznę od początku:)
Obecnie jeżdzę Oplem Astrą sedanem (kończę się uczyć) ale chcę zmienić autko właśnie na solniczkę z B-serią pod maską. Z Hondami mam styczność, bo w domu jest crx II gen mojego brata, zresztą już drugi od około 7 lat. Poza tym od zawsze podobały mi się te auta i wręcz niewiarygodne silniki stąd też taki właśnie wybór. Z kupnem absolutnie mi się nie śpieszy, ponieważ mam dopiero 7tyś. odłożone i chciałbym kupić coś naprawdę zadbanego. Możecie mi coś powiedzieć na temat tego samochodu? jak przede wszystkim z rdzą? ;) czy rok w rok po zimie blacharz ma coś do roboty? I jeszcze jedna sprawa, bardzo zastanawia mnie ten dach zdejmowany... mocno potrafi przeciekać? czy jak to wygląda? ;)
Ogólnie bardzo proszę o opinie ;)
Pozdrawiam
Szukac, czytac, czytac i jeszcze raz szukac...
Xxx ilosci tematow dostepnych na forum o tych wozach - nasze projekty etc...
Anyway - po przesiadce z Astry sedana na zdrowa D serie wyczujesz urwanie dupy... z B mozesz naprawde zrobic sobie krzywde... Odradzam jedynie TransTop-a - poza tym ze bajer to prawie nie do naprawy ze wgledu na brak czesci zamiennych. Uszczelki ciekna standardowo w jednych jak i drugich przy gorze trojkatnej szybki drzwi... A o reszcie - naprawde wszystko wszystko jest, bylo itd. :) rdza jak kazda honda - gdy deszcz paaada i wiatr wieeeje- slychac Hondeee, jak rdzewieeeeje... Progi, nadkola standard. Patrz na rdze pod uszczelkami dachu i w okolicach zawieszenia. Bedzie ci BARDZO ciezko kupic cos wartego w porzadnym stanie NIE WALONE ale powodzenia :)
jak sparciałe uszczelki to może kapać, najwyżej zmienisz uszczelki koszt około 300pln używane.
Blacha jak to w hondach: tylne nadkola, czasem progi, i ramka wokół przedniej szyby pod uszczelkami dachu.
A co do tego jak często blacharz będzie robił zależy jaki blacharz mi po 2 tygodniach wyszedł purchel :/ Dobrze zrobione to pewnie raz na kilka lat. Jak chcesz jeżdzić zimą to dobrze zabezpiecz i na bieżąco walcz z rdzą.
Ganimedess
05-01-14, 21:07
No tak się złożyło że w lipcu 2012 został zbudowany od podstaw nowy garaż obok domu, po zimie trzeba tylko wylać jakąś posadzkę w środku, wykopać kanał i miejscówka do wieczornego grzebania i ewentualnego postoju Hondy przez zimę już jest ;)
Asterka 1.4 w gazie wiec ok. 50KM myślę że tam jeszcze zostało... także faktycznie nie ma czym pojechać heheh ;) DEL SOL tylko z B-serią, boję się że D16 będzie zwyczajnie za słabe na dłuższą metę.
Wiecie coś może na temat tego samochodu?
http://otomoto.pl/honda-crx-del-sol-eg2-160-km-vti-niemcy-C31660782.html - ogłoszenie bardzo długo stoi, a moim zdaniem cena niezbyt wygórowana za to co widać na zdjęciach... choć jak wiem czasem zdjęcia niewiele mają wspólnego z rzeczywistością :)
W kazdym aucie na dluzsza mete bedzie ci malo :)
Moje d16 fruwalo jak na Dserie - ale to juz inna sprawa...
Jednak pod koniec juz mi bylo malo - trzeba miec jednak wtedy drugie slabsze auto zeby sie oszukiwac ;)
Czego bys nie kupil - jak polatasz - bedzie ci malo - trzeba jeszcze umiec wycisnac z auta to co ono potrafi :)
Temat rzeka - a furka ktora prezentujesz - wyglada calkiem niezle niestety stycznosci z nia nie mialem.
Aha - jak bedziesz jezdzil i tracil kase ogladajac Solki to zobaczysz jak ciezko kupic warty woz.
W ogloszeniu kazda jest piekna, nie zgita i nawet oleju nie bierze - na miejscu jednak czesto rzeczywistosc brutalnie nas sprowadza na ziemie...
Ganimedess
05-01-14, 22:55
Wszystko co piszesz to sama prawda.. :) zastanawiam sie tylko czy bede w stanie ogarnac rozne mechaniczne sprawki przy silniku bo czytajac rozne posty to wydaje mi sie to calkiem skomplikowane... i tak pewnie w przyszlosci bedzie kucizna i turbo hehe, ale na wszystko przyjdzie czas ; )
Jak nie boisz sie mechaniki, masz dobre narzedzia i troche pojecia to dasz rade.
Manuale dostepne w pdf-ach w jezyku angielskim
Reszta na forum - jak nie bedzie - sluzymy pomoca :)
Wiecie coś może na temat tego samochodu?
http://otomoto.pl/honda-crx-del-sol-...C31660782.html - ogłoszenie bardzo długo stoi, a moim zdaniem cena niezbyt wygórowana za to co widać na zdjęciach... choć jak wiem czasem zdjęcia niewiele mają wspólnego z rzeczywistością
haha na zdjęciach są 3 różne auta :D
poza tym auto od handlarza radzę podjechać i samemu posprawdzać i o nic nie pytać chyba że lubisz słuchać bajek ;)
Ganimedess
06-01-14, 09:05
:p
haha na zdjęciach są 3 różne auta :D
Hahh też tak mi się wydaje ;) a wracając do mechaniki to obawiam się najbardziej tych wszystkich kabli pod maską bo kojarzą mi się tak jakby z elektryką, z której z resztą jestem noga.. xD Jak dla mnie jest ich troche za dużo.. :p
pierwsze to zapewne ESI sądząc po lotce , z dymionymi lampami i lusterka w kolorze nadwozia, ppotem czerwone vti tu już ori lampy i lusterka czarne a dwa ostatnie foto to motegi. Rocznik 94 vti trzeba by się zorientować czy były jeszcze wtedy bez srs bo 3 foto od końca to chyba z tej solki i widać tam kiere bez srs.
Co do elektryki w del solu to jak kupisz bez trans topa to nie ma tam żadnej elektryki która by się miała psuć czy też było by jej wiecej niż w autach z tamtego okresu
A jak Ci kable przeszkadzają zrobisz wire tucka :D
Co do solki to szukaj takiej ze zdrową prostą budą i zadbanej, nie napalaj sie na vti Mniej Cie będzie kosztowało zewapowanie niż ogarnięcie sabej blachy. A uwierz mi po tej astrze co masz to d seria w solce bedzie zap.... jak złe ;)
Ganimedess
06-01-14, 10:07
Chciałbym Vti z tego względu, że w moim mieście jest jedna ciemnozielona del solka, jeździ nią taki starszy pan heheh - oczywiście bardzo dokładnie ja sprawdziłem i jest to zwykłe D16, jeździ mnóstwo civiców D16 oprócz jednej szarej B-serii. I podobno do jajka jeden gościu szykuje się z B18C6 ale nie wiem czy to czasem nie puste słowa tylko. Dlatego raczej nie chcę mieć tego co wszyscy no ale zobaczymy co będzie w ofercie jak już zdecyduje się na zmianę ;)
motomaniak1988
07-01-14, 12:31
Kupić zdrowa solke to trzeba mieć farta a już do tego ze zdrowa B seria pod maską to chyba cud ;p
Ten handlarz z ogłoszenia robi niezłe przekręty. Kolega kupił 5gen Coupe był ładny i po roku czy dwóch odpadło kilogram szpachli z nadkoli, dziury po 10-20cm. Jego znak rozpoznawczy to zdjęcia pod kątem 45 stopni i że jest z Szamotuł :D
Ganimedess
08-01-14, 15:07
Heh i kup tu ładny samochód i ciesz się nim długo.. chyba jednak będzie naprawdę ciężko :P
Odpusc sobie tez odrazu firme Car4You - miejscowosc Przeciszow - okolice zatora
Tata z synem maja komis pod domem.
Sami rzezbia - jedna rzezba wieksza od kolejnej, naciagane, spawane, gipsowane, malowane na szybko tak ze pare miechow po kupnie klar zejdzie, konserwa kladziona na rdze tak zeby zakryc doly, chlapacze na kilku SPAXach osadzone... itd itd itd.
Jak juz pisalem - nie bedzie ci latwo...
Zastanow sie nad wozem z Niemiec czy Anglii
Anglika ci za 1000 do krk dowioze
ja z golfa III sie przesiadłem do solniczki wiec miałem jeszcze gorzej :D ale honda to inna bajka mam D serie i nie narzekam tego samochodu nie zmienie do puki dzieciaka nie zrobie hehe innego auta niechciał bym miec , ale jak kupisz solke to kompletuj czesci doniej :D w szczególności przod hehe :) ( w razie jak ci drzewo wyskoczy pod maske ) :)
Ganimedess
09-01-14, 17:15
Absolutnie nie zamierzam jeździć po drzewach tylko o samochód dbać ;P
Jak kupisz Dserie na bebnach z tylu to potwierdzam to co napisal kolega powyzej - zastanow sie grubo zanim sie rozpedzisz bo po wcisnieciu hamulca poza gwizdem przednich kol nie dzieje sie zbyt wiele :D
Ganimedess
10-01-14, 08:12
a zmiana hamulcow? na czym to polega? sciaga sie bebny, zaklada tarcze, szczeki i juz? (chcialbym tak) :D ale cos czuje ze nie jest tak kolorowo.. :p
najtaniej kupic cale wachacze z zakiegos jajka/zaby
A i tak linki recznego i tak musza byc od Del Sola do hamulcow tarczowych.
Mozna tez rzezbic bez zmiany wachaczy - zmiana piast
bez przesady z tymi hamulcami , różnica to będzie ale przy upalaniu i to nie tylko moje odczucia ;)
http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?p=492458
dobrze ze sniegu nie ma bo dupka lubi latac hehe :( na zime to tak z 3 worki cementu do kufra i mozna w miasto :) dopiero i tez dobrze by było jak bys kupił wersie z abs :( bo jak dasz po heblach to nie zapominaj ze ma duzy silnik a małe autko i bedzie go pchac w zime to jak na sankach sie czuje hehe
Ganimedess
10-01-14, 14:09
Podejrzewam ze H nie bedzie jezdzic w zime tylko bedzie stala w garazu, tak bedzie bezpieczniej dla niej, hehe ;p a w zime bron boze nie wolno ostro hamowac, to obok szybkiej jazdy najpowazniejszy grzech moim zdaniem :p
Podejrzewam ze H nie bedzie jezdzic w zime tylko bedzie stala w garazu, tak bedzie bezpieczniej dla niej, hehe ;p a w zime bron boze nie wolno ostro hamowac, to obok szybkiej jazdy najpowazniejszy grzech moim zdaniem :p
Ciezko np ze 160 nie hamowac osto :cool:
Ganimedess
10-01-14, 14:26
a kto o zdrowych zmyslach pedzi 160km/h w sniegu?! a pozniej sie dziwia ze wypadki.. :D
a kto o zdrowych zmyslach pedzi 160km/h w sniegu?! a pozniej sie dziwia ze wypadki.. :D
Kupisz, przepycisz, zrozumiesz :)
Poza tym gdzie zima w miescie jest snieg :D
Ganimedess
10-01-14, 20:49
No w moim cudownym mieście jest śnieg zimą na ulicach ;D Jedynie droga i chodnik pod domem prezydenta miasta jest ładnie odśnieżone i posypane piaskiem ;D
Ganimedess
12-01-14, 16:28
troszke zmieniam temat ale co tam... brat dzisiaj zaproponowal oddanie mi swojego crx'a i nie wiem co mam zrobic.. z jednej strony przez tyle lat nic sie z nim nie dzialo i bez problemu jezdzil, z drugiej jednak sa juz wycieki z silnika, skrzyni, troche kopci na niebiesko no i pojawia sie rdza na nadkolach i szyberdachu.. :( Co sadzicie? brac od brata i zaoszczedzone pieniadze wlozyc w remont czy sobie podarowac i kupic cos mlodszego? :)
Zawsze możesz kupić crx w którego będziesz musiał więcej zainwestować. Ja na Twoim miejscu brał bym o brata i robił bo wiesz co bierzesz, co będzie do zrobienia.
Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalk 4
Ganimedess
12-01-14, 17:58
Moze jutro zrobie pare fotek mu i wrzuce to zobaczycie jak wyglada, zastanawia mnie ile wwzialby blacharz i lakiernik za kompletna odbudowe takiej Hondy(rozebrac cala, poszpachlowac,pomalowac calosc ladnie)
malowanie odrazu moge ci powiedziec na cacy to około 2 koła jak nie lepiej he
powiec nam ile mozesz włozyc w samochód :) a my ci powiemy czy ma to sens hehe
Ganimedess
12-01-14, 23:12
konczac szkole na koncie bede mial ok 10 tys zeby cos zadzialac, co o tym myslicie? :)
ale 10 koło i samochod od braciaka czy 10 koła -kasa za fure braciaka hehe?
jak całe 10 koła w samochod to mozna sie bawic z blacharka i lakierem na glebe i jakies zacne aluski i mozna smiało pomykac :)
patrzac na fury kolegow z forum na pewno jakis projekt wpadnie ci do głowy :)
malowanie odrazu moge ci powiedziec na cacy to około 2 koła jak nie lepiej he
Calaka za 2 koła?
Chyba u Pana Miecia w kurniku.
Potem ludzie się dziwią, że po kilku tygodniach wyłazi na autach rdza :/
Albo klar sie zmywa itp historie...
Ganimedess
13-01-14, 09:38
10 tys na czysto i samochod od brata za darmo, mowi ze mu szkoda i woli mi oddac niz sprzedawac komus bo autko jest zadbane w srodku tylko wlasnie chodzi o remont nadwozia i mechanika.. :)
za 10 zrobisz niezla rakiete z tego :)
Ganimedess
13-01-14, 09:57
10 wychodzi wstepnie wiadomo ze jak tylko zaczne prace to bedzie regularny doplyw gotowki :p Ciekawe jaki koszt remontu i od razu zakucia d16z5, pojezdzilbym trooche i od razu turbo :)
na samo zakucie 5 koła licz ja sie rozgladałem za zakuciem d16z6 same korby 2tys a gdzie reszta