Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rocznik opon a ich użyteczność. Opony używane.

Neographics
02-04-08, 16:57
Mam następujący problem. Potrzebuje kupić nowe opony na przód do siebie i przy okazji zakupiłbym niższy nieco profil jeszcze miesząc się w normach.
Problem jest taki że laćki o profilu 35 które za pare kosztują 1000zł. Obecnie jeżdze na używanych i jestem bardzo zadowolony i drugi raz mam zamiar zrobić to samo patrząc na rocznik i bieżnik. Jak mocno rocznik opony wpływa na jej użyteczność? Teoretycznie jakie opony są już na śmietnik? Mam okazje bardzo tanio kupić fajne opony ale podobno 2003, bieżnik bardzo ok. To już bardzo stare i zastanawiam sie nad sensem tego kroku. Auto jest do codziennej jazdy raczej "pokazowej" niż ścigania. Poradźcie coś.

Leeo
03-04-08, 02:17
z tego co ludzie mowia, to do 5 lat maxymalnie kupowac oponki, ale to przeciez zalezy tez od tego jak przechowywane.. A sprawdzales w servisach, w ktorych sprzedaja oponki z ubieglych lat? 2006 i 2007 np na baloon.pl lub tez oponytanio.pl?

karpik85
04-04-08, 13:59
Zgodnie z Polską Normą PN-C-94300-7:1997 "Ogumienie. Pakowanie, przechowywanie i transport", za opony pełnowartościowe uważa się opony nie starsze niż 36 miesięcy od daty produkcji.

bolas
06-04-08, 20:20
żywotność oponki to ok 5 - 6 lat to też zależy jak jest przechowywana ale jeżeli nawet na młodszej oponie pojawią się liczne pęknięcia gumy to ona nadaje sie już tylko do wymiany
mówisz z 2003 to zobacz czy nie są popękane czy nie mają żadnych wybrzuszeń na bieżniku czy gdziekolwiek tam ale powiem ci że bardzo w to wątpie aby nadawała sie jeszcze do jazdy chyba że po bezdrożach jakimś zdezelowanym autkiem :aloha: