PDA

Zobacz pełną wersję : Poduszka powietrzna - dezaktywacja.

pudens
02-04-08, 14:25
Witam!

Mam pytanie - chcialbym dezaktywowac w mojej Hondzie 5D '98 1.4 poduszke pasazera. Czy lepiej jest odlaczyc kostke od airbaga za schowkiem, czy moze bezpieczniki wyjac?

Jesli bezpieczniki, to obydwa? Bo wg. schematu sa dwa na miejscach nr 24 i 25.

Dzieki za szybkie odpowiedzi! :)

maslo1985
02-04-08, 14:32
wedlug procedury odpalania poduszki wewnątrz samochodu (procedura opisana w manualu do Aerodeck'a VTI, takze D14A7 ale AERODECK, chociaz watpie aby byla jakakolwiek roznica jezeli chodzi i poduszki.) nie musisz wyjmować bezpieczników, jedynie odciąć kabel od poduszki tak aby można było dostać się od kabli.

Jak chcesz to po pracy porobie zcreeny z manual i wrzuce na ten temat.

A i przede wszytskim trzeba najpierw odlaczyc mase od akumulatora i poczekać 3 minuty (tak piszą w manual'u).

Tylko ze opisalem ci "ostateczną" dezaktywację poduszki :D
Jeśli chcesz tylko aby nie działała.... stawiam na oba bezpieczniki.

pudens
02-04-08, 14:52
Ha, dzieki. Wlasnie sciagnalem sobie angielski service manual i czytam jak to sie robi. Tam jest kostka do odlaczania airbaga, wiec nie powinno byc problemy z jej czasowa dezaktywacja - w sensie nie ma potrzeby ciecia kabli... :)

Domyslam sie, ze bedzie mi krzyczal komputer i lampka od SRS sie swiecila - ale mam nadzieje, ze da sie te bledy jakos potem wykasowac i spowodowac, zeby lampka od SRS nie swiecila. Glupio sie bede musial tlumaczyc ew. kupujacemu potem...

Rozumiem, ze odlaczenie poduchy nie wplynie inaczej na uzywanie auta, tylko lampka bedzie sie swiecic?

sajmon71
03-04-08, 19:01
pudens, a w jakim celu chcesz odłączyć poduche od pasażera ?
jedyna mysl jaka mi przychodzi to fotelik dla dziecka ?

pudens
04-04-08, 16:35
Tak, zgadza sie - potrzebuje zamontowac z przodu fotelik dzieciecy. A dwa miejsca z tylu juz sa zajete przez foteliki, wiec zostaje tylko przod. Z tylu zostaje troche miejsca, zeby sie wcisnac tylkiem, ale nie za duzym... :) Czyli nie moim... :)

To nie jest typowo rodzinne auto, wiec jakos trzeba bedzie to przebolec. Probowalem poczukac czegos wiekszego w podobnej, a nawet i wiekszej cenie, ale ciezko mi sie z moja Honda rozstac... Nie znalazlem nic fajniejszego. :)

Konrad84
05-04-08, 17:04
Obojętne czy wyjmiesz kostkę, czy wyjmiesz bezpiecznik i tak nie będzie działać. Jeżeli będzie się świecić srs to wyjmij żarówkę. Minusem odłączenia poduszki jest niewiedza o stanie poduszki kierowcy, tj. gdy pojawi się problem z twoją poduszką nie będziesz o tym więcej. Naszczęście to Honda więc twojej poduszce nic nie grozi :) Jeżeli będziesz chciał sprzedać hondę :sztura: to koniecznie włącz poduszkę i włóż żarówkę.