Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podłączenie LPG I gen Zavoli? Jak?

KamiloWKS
04-01-14, 13:54
Witam, mam problem gdyż przeszukałem cały internet chyba ,że źle szukam.
Potrzebuje podłączyć gaz do silnika Hondy Civic D15B2 V Gen. 1,5. Mam już podłączoną butle, gdyż silnik przechodził przekładkę i dlatego wszystko jest tylko kable do parownika, wtrysków itp
Jest to silnik na dwupunktowym wtrysku.

Parametry:
Komputer to Zavoli Coregas
Emulator Aeb 446
Parownik Zavoli
I to chyba wszystko

Ma ktoś może jakiś schemat podłączenia tego wyzej wymienionego?

Jak podłaczyć do emulatora wtryski to wiem , lecz niestety nie wiem jak podlączyć parownik (2piny) oraz chyba elektrozawór(2piny) (zdaje mi się ,że tak się nazywa).

Nie wiem jak podłaczyc tzn które do parownika takiego jak ten:
http://phjacus.pl/images/czesci/regulacje_ge.jpg

Druga rzecz nie wiem czy te kable na zdjęciu idą do tego elektrozaworu:
http://i44.tinypic.com/11sj9n8.jpg

Oraz wykaz kabli do których doszedlem gdzie co jak podłaczyć i te których jeszcze nie wiem
Sonda Lambda - do niej dochodzi fioletowy wraz z szarym
Wtrysk 1 - fioletowy kabel z emulatora AEB
Wtrysk 2 - czarny kabel z emulatora AEB
Zółty w czarnej obwódce - do parownika
Brązowy wychodzący z kabiny (z przełącznika - gaz-benzyna) - do aparatu zapłonowego
Niebieski wychodzący z kabiny (z przełącznika - gaz-benzyna) - do aparatu zapłonowego
Masa z parownika - podłączona wiadomo gdzie

Kable które gdzie wchodzą? Nie wiem:
Czerwony i brązowy z emulatora - jeden z nich napewno idzie do silnika krokowego i drugi do czujnika temperatura w kolektorze ssącym (tylko które do czego)
Zółty i niebieski z emulatora - ? I tutaj właśnie nie wiem czy one czasem nie wchodzą do tego elektrozaworu nr 2 bo długość własnie odpowiada (ten tzw elektrozawór nr2 mam podłaczony za kolektorem ssącym)
Czerwony wychodzący z kabiny (+12V pod stacyjke) - bezpiecznik - i nie wiem gdzie od bezpiecznika
To chyba wszystkie kable

19Ryba10
04-01-14, 14:12
jak tu ci nie podpowiedzą to zaloz wątek na lpg-forum

KamiloWKS
04-01-14, 14:22
Ryba, właśnie także mam założony jednakże jest to chyba zbyt stara instalacja :P. Do nowszych nie problem jest znaleźć schemat, czy nawet do sekwencyjnej.
Mamy weekend, a terminy do jednego dobrego gazownika trochę długie. A zostały praktycznie podłaczyć +- kabelków i będzie śmigać na gazie.

yautja
07-01-14, 19:58
Dobrze myślisz. W tym emulatorze:
- żółty to masa
- niebieski to plus do elektrozaworu
- brązowy - do 1 wtrysku
- czarny (do żółtego od wtrysku) - do ECU
- czerwony - do 2 wtrysku
- fioletowy (do czerwonego) - do ECU