Zobacz pełną wersję : Dziwne bicie...
Mam dziwny dźwięk podczas jazdy, nie jest to łożysko chyba bo nie szumi, lecz podczas jazdy słychać bicie typu tutututututu... Najlepiej slychac jadac 60-70 km/h. Ma ktoś jakiś pomysł. Może to wina wyważenia kola, a może geometria, chyba ze cos z podwoziem?
za mało danych, czy z przodu, czy z tyłu, czy wciśnięcie sprzęgła lub hamulca coś daje.
U mnie ostatnio taki dźwięk pochodził od przyrdzewiałej prowadnicy zacisku hamulca w tylnym kole (jedna strona tarczy gładka a druga zardzewiała).
Lub po prostu kamień w oponie :)
pozdrawiam
Wiecej danych... bicie "tutututu..." najlepiej slychac jadac 60-70 km/h, nie ustaje gdy zdejmuje noge z gazu, wciskam sprzęgło, lekko hamuje czy odejmuje gazu. zawsze przy prędkości 60-70 słychać bicie, może ktoś jeszcze podpowiedzieć co to jest?
lozysko obstawiam albo opona ( oczywiscie moze byc wiecej powodow ale te 2 najbardziej prawdopodobne ) Bo pokrzywione tarcze chociazby mozna odrzucic skoro przy hamowaniu itd bez zmian.
Probowales poprostu podokrecac wszystkie kola?
Tak koła sa dokrecone, tez obstawiam koło lub oponę, wybieram się do wulkanizatora, zobaczymy.
Wracam do tematu słyszalnego "bicia" podczas jazdy, najlepiej słychac od 60 km/h. Koła i opony sprawdziłem u wulkanizatora sa ok. Podwozie jest dobrze spasowane, a hamulce tez ok, i nadal słychać tututu... Może to łożyska, ale ona raczej szumia niz bija, a moze to przeguby? Spotkał się ktos z czyms takim lub ma pomysł jak to bicie zdiagnozowac?
moze to przeguby?
Hmmm. W jednym aucie przegub sypnął mi się nagle bez żadnych wcześniejszych oznak - fakt, było bicie na budzie. na kierze i podobne, cytuje :
tututu
Teraz walczę w Corolli, gdzie przy gazie w podłogę 1/2/3 czuć lekkie bicie na kierownicy; wychodząc z zakrętu przyciskając gaz też bije.
Tu też myślę nad przegubem zewnętrznym.
U Ciebie, jeśli szaprałeś się na podniesionym kole i żadnego luzu ani dźwięku nie zdiagnozowałeś, jeśli nie masz bicia na kierownicy, ani budzie ...to polecałbym podnieść cały przód - jak nie masz warunków to u mechanika - odpalić, rozbujać i słuchać :]