Zobacz pełną wersję : przekładka d16z6 do EJ9 sedan
witam, jestem zmuszony zrobic kapitalny remont w d14a4 ale mechanik mi powiedział kosmiczen pieniądze, silnik ma przejechane 280 tys km i chyba nadeszla dobra pora na wymiane dlatego moje pytanie, czy da rade wrzucic silnik bez wymiany skrzyni i pół osi d16z6 gdy wczesniej bylo d14a4... trzeba szukac calego swapa czy da rade spiąc razem d16z6 z skrzynia z d14 ?? prosze o prade i opinie bo musze na dniach zrobic to wszystko i albo remont ale ostre poszukiwanie silnika... thx :piwo2: za wszystkie odp
Wydaje mi się że skrzynia podejdzie, ale jeśli się nie mylę w odróżnieniu od Z6 jest ona łożyskowana na "małych łożyskach" (więcej nt skrzyń w FAQ). Nie wiem czy ma to duże znaczenie w późniejszej trwałości skrzyni.
Poza silnikiem musisz oczywiście przełożyć wiązkę silnikową i połączyć ja z kabinową (zmiana z OBD2b na 1)
Goły silnik D14A4 raczej w dobrym stanie wyrwiesz poniżej 1000PLN
http://www.allegro.pl/item334247873_rover_400_silnik_1_6_125_km.html
Czy ten silnik różni sie po za pokrywa zaworów czymś od d16z6 wkładany do hanek..??
Silnik jako silnik jest identyczny z Hondowym, ale nie Z6. W Roverach nie było SOHC VTEC. Jedynie 1.6 SOHC (111-116KM według różnych katalogów) lub 1.6 DOHC (bliźniak Z5).
Zresztą tak jak przedmówca: D14A4 znajdziesz bardzo tanio, np. http://www.allegro.pl/item334661285_honda_civic_silnik_1_4_90km_103_tkm_ d14a4_.html
A jeśli koniecznie chcesz więcej to np. dobre D15Z6...ta sama generacja Civa, spięte ze skrzynią D14 będzie całkiem żwawe: http://www.allegro.pl/item332798066_honda_civic_silnik_1_5_benzyna_d15z6 _silnik_w_auci.html
dzieki :d juz znalazlem pare ogloszen i bede dzwonil dzis ale raczej na d15z6, jest vtec i chyba z tego co sie nie myle 115 ??
Mam jeszcze pytanie pod d14 ma kolektor 4-2-1 bedzie pasował pod d15 >>?? jezeli ktos wie to niech cos powie w temacie ;)
Co trzeba kupic wraz z silnikiem, jezeli skrzynia pasi do wszystkie pół osie juz nie, czyli tylko wiązke elektryczna ?? komputer ?? nie znam sie na tym na tyle wiec napiszcie mi tez to :d
z gory thx :piwo2:
Ocin,
poszukaj lepiej D16Y8 bo jak ci padnie sonda w d15 to mozesz plakac
a czy w d16y8 bedzie trybic skrzynia z d14 ??
Ocin,
a czemu ma nie trybic
pytam bo sie nie znam :) zawsze lepiej zapytac niz potem denerwowac sie ze cos nie bangla :/ po prostu chce wiedziec czego szukac :) mam mechanika co mi do złozy ale on zna sie na ogolnej mechanice i nie jest jakims wybitnym specem od hanek, wiec jak sie go pytam czy taka skrzyna pasi z takim silnikiem to on nie wie ;/ dlatego zwracam sie do FORUM ; :d czyli do specjalistów :aloha:
gadalem z gosciem juz dzis i prawdo podobnie Rikoo bedzie d16y8 tylko wlasnie moje pytanie czy po za wiazka i kompem cos potrzeba jeszcze... czy wstawie d16y8 w miejsce d14 bez problemow wiekszych bo tez kasy nie mam az tyle co by kompletny SWAP robic :(
skoro ja mam fabrycznie wstawiony ten silnik w VIgen to d ciebie tez pewnie wejdzie
bedziesz potrzebowal napewno silnik,wiazke bo Y8 na vitka i komputer,skrzynia podpasi
jeszcze kluczyk i immo oraz będzie delikatna rzezba z wiązką