Zobacz pełną wersję : kontrolka ładowania
markamp0000
02-01-14, 11:36
Witam,
mam problem, mianowicie kontrolka ładowania nie zawsze świeci się po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu. Podczas odpalania kontrolka mrugnie i gdy silnik pracuje kontrolka nie świeci się czyli jest tak jak być powinno. Ładowanie jest na poziomie 14,44V, akumulator ok i ogólnie wszystko działa jak powinno tylko ta kontrolka zawsze świeciła po przekręceniu kluczyka, a teraz nie. Teraz pytanie na co popatrzeć, co przeczyścić i w ogóle co zrobić w takiej sytuacji, może nic wielkiego się nie dzieje ale denerwujące to trochę, że nie jest tak jak fabryka nakazała.
Wyciągnij licznik i zobacz czy żarówka nie zaczyna się odzywać
Najlepiej zmienić i wtedy masz pewność że jest ok
motomaniak1988
02-01-14, 16:21
albo wyczysc styki w kostce przy alternatorze.
markamp0000
02-01-14, 17:27
przy alternatorze kostkę czyściłem, teraz sprawa wygląda tak że gdy przekręcam kluczyk to kontrolka się świeci ale gdy przekręcę kluczyk parę razy tam i z powrotem to kontrolka raz się świeci a raz nie, to wymieniać tą żarówkę? czy jeszcze oprócz kostki przy alternatorze są jeszcze jakieś złącza żeby je przeczyścić bo wygląda na to że raz coś łączy a raz nie łączy
raczej kostka stacyjki do czyszczenia ;]
markamp0000
03-01-14, 15:55
ok pomogło przeczyszczenie kostek od stacyjki wszystko działa jak należy
dzięki koledzy
markamp0000
04-01-14, 13:24
Jednak to że kontrolka działała na chwilę to nie przez to że przeczyściłem styki kostek od stacyjki tylko zaobserwowałem jedną rzecz, że gdy pojeżdżę trochę samochodem to kontrolka działa bez zarzutów, a gdy rano odpalę samochód to kontrolka nie działa jak należy, dodam też że auto stoi "pod chmurką". Więc myślę że wilgoć ma z tym coś wspólnego. Dzisiaj zdjąłem pasek od alternatora i kontrolka nie sygnalizuje w ogóle że nie ma ładowania, żarówka jest ok, całe zegary są ok, kostki od stacyjki i bezpośrednio przy altku są w porządku, więc pozostaje tylko stacyjka. Czy jest możliwość rozebrania jej i przeczyszczenia jakoś od wewnątrz??? I czy jest możliwość, że stacyjka po rozgrzaniu samochodu działa prawidłowo?
Myślę że to stacyjka ponieważ czasami kontrolka ciśnienia oleju też coś zaczyna wariować.
markamp0000
04-01-14, 15:48
Rozebrałem jeszcze raz zegary i zmierzyłem napięcie na stykach tam gdzie jest żarówka i pokazało 3,7 V podczas gdy kontrolka nie świeci, a powinno pokazywać chyba 12 V wtedy by kontrolka świeciła czy tak?
tak powinno być 12V także masz gdzieś upalony styk albo masę.