PDA

Zobacz pełną wersję : Kompendium na temat B20 + vtec

CaliforniaKid
01-01-14, 22:44
Ostatnimi czasy zgłębiam wiedzę i informację na temat zestawu blok np B20Z1 + czapka z B18Cx. Pierwszy mój przystanek to oczywiście YouTube i jak zobaczyłem jak takie projekty się zawijają to od tego momentu non stop szukam jakichś informacji na ten temat. Znalazłem swoisty HowTo w języku angielskim LINK (http://honda-tech.com/showthread.php?t=1676914). Analizując temat na dosyć amatorskim poziomie (jeszcze jestem świeżak w temacie HOND) doszedłem do wniosku, że to bardzo fajna alternatywa, w dosyć ciekawych pieniądzach. Szczególnie przykuł moją uwagę wysoki moment jaki uzyskują te jednostki. Z forum na razie tyle wiem, że użytkownik INFI zabiera się za budowę takiego sprzętu.

Tutaj moja prośba do Was (nie wiem czy to do końca dobry pomysł) ale pomyślałem żeby stworzyć temat zbiorczy dla takich jednostek (coś jak temat zbiorczy o kompresorach)

Bardzo bym prosił jeśli się komuś chce o wrzucanie wszelkiego rodzaju informacji i dzielenie się własną wiedzą. Pozdro! Happy new Year

Bonless
03-01-14, 01:26
Jest już taki temat:

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?7838-2litry-seria-b&highlight=litry

Poza tym wystarczy poszukać trochę na forum bo jest już trochę takich projektów i można znaleźć wszystkie niezbędne informacje do budowy takiego silnika, zwłaszcza z pomocą linka którego sam podałeś.

Rutus
09-01-14, 03:21
Najbardziej rozwala Mnie widok tego że piszesz tak "profesjonalnie" itp a jeździsz EG3 z d13b2 ? Coś jest tutaj chyba nie tak :) ?

Fawor
09-01-14, 07:49
Najbardziej rozwala mnie fakt, jak ludzie pier*olą głupoty...tak się składa, ze również jeździsz D13B2 i masz jeszcze równiej 'profesjonalne' pomysły.

CaliforniaKid
09-01-14, 16:49
Najbardziej rozwala Mnie widok tego że piszesz tak "profesjonalnie" itp a jeździsz EG3 z d13b2 ? Coś jest tutaj chyba nie tak :) ?

To, że jeżdżę d13b2 automatycznie znaczy, że nie mogę w ogóle myśleć nawet o czymś lepszym? Ja mam zamiar się dokształcić jak tylko mogę bo Hondy to dla mnie nowość. Piszę Twoim zdaniem 'profesjonalnie' tylko i wyłącznie dlatego, że mam w miarę ładną składnie i lubię pisać poprawnie i przejrzyście. To jest sekret mojego profesjonalizmu.

Skoro wg. takiego znawcy i człowieka godnego mówienia o B20 jakim jesteś powinienem nie pisać o takich jednostkach to kalam się do stóp i proszę o przebaczenie.

Fawor
09-01-14, 22:32
Dobra składnia zdania potrafi przerazić niejednego ;)

Ogólnie o temacie (z racji tego, że w B20 siedzę chyba dość mocno...): dla mnie jedyne rozsądne wyjście przy kompletowaniu zestawów pod na prawde grube Bserie NA. Minimum blok 84mm, najlepiej razem z wałem, jeśli mówimy o autach streetowych. Zrobienie B20VTECa zgodnie ze sztuką (gwarancja bezawaryjności i efektu) nawet posiadając już Bserię wcale nie jest tanie, a kompletowanie zestawów doprężonych z celowaniem 230+ wychodzi bardzo podobnie do porządnie zrobionych turbo. Niestety konie wolnossące zawsze były drogie, ale fun z reakcji na gaz takiego potworka jest potęzny :) Kolejnego kompedium wiedzy otwierać raczej nie trzeba - chociażby na B20vtec.org dowiesz się totalnie wszystkiego.

BLACKDEVIL
11-01-14, 23:04
Fawor-uniu niuniu,niuniu,niuniu ;-D jakby się do ciebie odezwać na gg czy coś to pomożesz czy też wskażesz drogę odnośnie b2O vtec jako dobry kolega i jeden z tych co są skarbnicą wiedzy uchylisz rąbka tajemnicy dla młodszych i nie ogarniętych ziomali z forum ; -)

najbardziej rozwala mnie fakt, jak ludzie pier*olą głupoty...tak się składa, ze również jeździsz d13b2 i masz jeszcze równiej 'profesjonalne' pomysły. amen!!!!!!!!!!!!!!

robivitez
26-02-14, 13:28
Co sadzicie, zeby zamiast B16 kupic nawet seryjne B20+ek4 skrzynia. Zrobic dolot i wydech i jest te 160km i spoooro niuta. (W całym zakresie po 20-30 Nm wiecej od B16, a to sporo) I napewno takie B20 z CRV bedzie w dobrym stanie w dobrej cenie.

rosiniak99
26-02-14, 21:29
Myślę że to dobry pomysł - B16 ma 150Nm przy 7000 a B20 180 przy 4800 więc różnicy w zakresie obrotów na co dzień jest naprawdę sporo ;)
no i różnica cenowa na plus