PDA

Zobacz pełną wersję : D13b2 olej pytanie

Jookoozzz
31-12-13, 17:35
Witam...nie wiem czy nie popełniłem nastepujacego błedu, nie widziałem jaki był wlany olej przez poprzedniego własciciela...zmieniłem na 15w40, niby wszystko jest ok tylko teraz ( mam wrazenie ze po wymianie oleju ) przy ok. 6tys obr silnik wyje jakby mu sie obroty konczyly, dwaniej ciagnol ponad 7 tys. Czy wymiana oleju na 15w40 mogła spowodowac zamulenie silnika?

Seba27
31-12-13, 18:37
Zdecydowanie tak...
Powiedz ile ci to oleju ciagnelo wczesniej na 1000km?
Dolewales cos wczesniej?
Kopci?

EDIT:

Poki nie naprawisz gaznika wez to zostaw - po naprawie i ustawieniu wlej Valvoline MaxLife 10w40 - dostepny w "car clinic" na 29listopada od reki za 120zl

Jookoozzz
31-12-13, 19:21
Zrobiłem około 5tys km ...nie wziol ani deka co sam byłem zdziwiony...nie pusci dymka nawet na zimnym...czyli mozna zmienic pozniej na 10W40 ?

EDIT : Jak kupilem na miarce było ok 1mm nad połowa skali...po ok. 5tys wymieniałem i było tyle samo...teraz znowu wymieniałem bo mi owies wlecial do oleju i wlalem 15w40...

Mobilek
31-12-13, 19:29
Mam D13B2 od 5 lat, po zakupie wlalem mineralny Shell 15W40 i do tej pory lato-zima ten olej w silniku, od wymiany do wymiany bez dolewek. Nie zauwazylem objawów zamulenia zależnych od oleju, jezdzone codziennie i bylo tez zdrowo krecone jak na 1.3 i moje nie wyje wogole, ciagnie do konca pod czerwone pole i ma 230tys przebiegu :) Wiec troche dziwne ze Twoj wyje na tym oleju

Co Ci wlecialo???????? Owies? Korkiem oleju sie wsypal?

Jookoozzz
31-12-13, 19:36
Owies = paliwo, sikało na dwa cylindry i dostało sie do oleju...zrobiła sie woda :P Tylko ja teraz wymieniałem gaznik, wiec dalej moze byc z nim problem ze nie osiaga swych osiagów :) juz szukam dziury w całym. Lecz dreczy mnie to ze przed wymiana tez nie ciagnol jak dawniej na wysokie obroty. Wiec juz nie wiem co juz nie tak. Honda zbadana od nakretki po zawory i dalej nic...gdzies wyczytałem ze honda nie powinna miec 15w40, jak dla silnika co lubi wysokie obroty...

U mnie wycie ujawnia sie po 5 tys, kreci dalej ale wyje jak nie wiem co, bez przybytku mocy...

Mobilek
31-12-13, 19:45
Aaaa okej to sprawdz gaznik, swiece ale olej u mnie nie mial wplywu zadnego na krecenie ;) W moim 1.3 mam wyregulowany, gaznik, swiece wymienione latem byly, olej 15W40 i krece do konca bez problemu najmniejszego, kobieta troche zamula jak pojezdzi, ale wsiadam but do konca i kreci oczywiscie bez wycia ;)

Jookoozzz
31-12-13, 19:46
Aaaa okej to sprawdz gaznik, swiece ale olej u mnie nie mial wplywu zadnego na krecenie ;) W moim 1.3 mam wyregulowany, gaznik, swiece wymienione latem byly, olej 15W40 i krece do konca bez problemu najmniejszego, kobieta troche zamula jak pojezdzi, ale wsiadam but do konca i kreci oczywiscie bez wycia ;)

Zazdroszcze Ci krecania...brak mi tego :P

Seba27
31-12-13, 20:19
U mnie bylo od odczowalne zalanie 15W40 - zamul.
Jak masz takie zuzycie jak piszesz - lej smialo 10w40 Valvo
(Rozwalony gaznik wcale nie pomaga przy kreceniu do konca)

piotreek23
31-12-13, 20:47
A ja się tak zastanawiam :) jak może zamulać na rozgrzanym silniku skoro 10W40 i 15W40 mają taką samą lepkość jak są rozgrzane..:confused:. Jak byś zalał 15W60 to wtedy ok on ma wyższą lepkość ale to też nie na tyle żeby zamulać silnik. To ja bym szukał przyczyny nie w oleju ale ww rozpierdzielonym gaźniku np. Może lewej wachy nalałeś?

Seba27
31-12-13, 20:53
Olej-Olejowi nie rowny - a 15w to niejwieksze szity, nie wspominajac o 20w...
Ja jakos dziwnym trafem poczulem mocnego zmula po przeskoczeniu z 5w40 na 15w40 + "magiczny zageszczacz" ale zyzycie oleju spadlo 10krotnie na 1000km wiec mi wkrecanie wtedy nie przeszkadzalo...
Zostaw to juz wszystko bo zaczynam sie bac jak auto przywieziesz po piatku. Co ty jeszcze wymodzisz Jookoozzz? ;)

piotreek23
31-12-13, 20:57
@Seba27 z takim podejściem można powiedzieć że normy lepkości kłamią..producenci kłamią i najlepiej lać roztopiony smalec...ludzie opanujcie się. Mi też się muliła kiedyś po tankowaniu w Tesco..jak zatankowałem na Orlenie o dziwo wszystko wróciło do normy :)
Tylko bez spiny :) i wesołego 2014 ;)

Jookoozzz
31-12-13, 21:12
hm co wymodze to nie mam pojecia...lewej wachy ? silnik by wył gdyby mial za mało paliwa lub za duzo powietrza? bo jak krece ponad 5tys. to stozka chce mi wyrwac z pod machy :P Zamowilem oryginalny filter bede go miał 2-3 stycznia...lewe to powietrze bo psikałem samostartem i silnik prawie gasł...

olej 15w40 wlałem bo nie wiedziałem jaki był przedtem a po drugie 15w40 mam za free :P Mobil...

yautja
31-12-13, 23:17
Co do oleju: jeśli nie byłeś pewien, co było wlane to trzeba było wlać dobry 10W40. Jeśli masz dostęp do Mobil'a, to na właśnie taki.
Co do zamulania: lewe powietrze jest tu głównym podejrzanym.