Zobacz pełną wersję : elektryczna szyba kierowcy
Witam, mam problem, otóż nie działa mi szyba elektryczna kierowcy, el. szyba pasażera działa ok, przyciskiem od kierowcy również mogę otwierac i zamykać szybę pasażera, jednak szyby od kierowcy już nie. Jakieś pomysły?? kable sprawdzałem, i nie sa urwane. również wariują mi lusterka el. jak ruszam prawym to i lewe się rusza, a jak ruszam lewym to prawe nie... moje auto civic ej6 96rok coupe prosze o pomoc!!
Kazik_h9w3
01-01-14, 07:49
Jeżeli chodzi o szybę to ja u siebie miałem podobnie z tym że wina leżała po stronie modułu domykania szyb a nie wiem czy Ty takowy posiadasz ?
no właśnie nie mam domykania szyb także raczej odpada
wydaje sie byc najprostrzym sposobem, spr bezpiecznik spr silnik na krotko no i czy nie ma przerwy w wiazce - czy jest prad jak bezpiecznik sprawny
bezpiecznik jest ok. wydaje mi sie że prąd musi być, bo przycisk do otwierania szyby pasażera ( ten co jest właśnie w panelu u kierowcy) działa i mozna otwierać szybę pasażera a są one podpięte do jednej kostki. a może być to wina przekażnika?? czy jakby to był przekaźnik szyb to by w ogęle nie działało?? i jeszcze od razu zapytam gdzie jest ten przekaźnik w skrzynce bezpieczników pod deską? jakby ktoś miał foto to bym był wdzięczny
wez najpier posprawdzaj a nie gdybaj, to ze dziala tamta nie ma nic do rzeczy bo lewa jak i prawa jest na innym bezpieczniku, dopoki nie spr silnika to sie nie dowiesz
zacznij od podstaw
Najczęściej jak są takie objawy to śniedzieją kable przy wtyczce w drzwiach i się urywają.
no właśnie zamiast wtyczki obecnie kable mam zlutowane gdyż wtyczka mi sie zwyczajnie rozleciała ze starości jak chciałem zobaczyć w jakim jest stanie gdyż nie było centralnego zamka i kilka kabli sie urwało w środku wtyczki ze starości w momencie jak ja wziąłem w ręce.. potrzebowałem auta na szybko i wywaliłem wtyczkę i polutowałem kable, możliwe że cos mogłem pomylić?? kable mam zlutowane kolorami tak jak były. za bardzo nie mam poglądu czy na 100% wszystko jest ok bo pourywane były w samej wtyczce i nie było do konca widać czy wszystkie były idealnie połączone kolorami ale na to wyglądało. dodam iz szyba nie działa i lusterka wariują od momentu jak to zrobiłem. mysłałem że moze cos sie mogło przepalić ale może faktycznie zle cos jest zlutowane... ma ktoś może jakies zdjęcia tej wtyczki z kolorami kabli jak idą czy cos w tym stylu?? byłbym wdzięczny, mimo wszystko jutro sprawdze czy idzie prąd do silniczka. dodam ze centralny już działa bo kabel plusowy był przerwany przy wtyczce tylko nie przy samej także ten na pewno jest dobrze zlutowany
bezpiecznik oraz przekaźnik sprawdzone i są ok, sprawdzałem omomierzem i nie dochodzi żadne napięcie do silniczka...
czyli wychodzi na to ze majstrujac cos przy kostce nie zorbiles tak jak nalezy teraz musisz poszukac gdzie problem czy w instalacji drzwiowej czy kabinowej
Jeżeli chodzi o szybę to ja u siebie miałem podobnie z tym że wina leżała po stronie modułu domykania szyb a nie wiem czy Ty takowy posiadasz ?
Podłączę się pod temat, u mnie ten sam objaw. Mam moduł domykania szyb. Jak u siebie rozwiązałeś problem. Dodam, że kiedy wciskam przycisk otwierania szyby kierowcy to słyszę wyraźne tykanie przekaźnika w drzwiach.