Zobacz pełną wersję : Przygasaja swiatła
Łukasz Honda
30-12-13, 19:57
witam. mam honde z 2002 roku 1.7 ctdi gdy wjezdzam w dziure z woda prawym kolem przednim przygasaja mi swiatła załozylem oslone pod silnik i nadkole i dalej jest to samo... od czego tak sie dzieje??? alternator jest zasłoniety wiec od czego.. ktos pomoze???
może być ślizgający się pasek od wody ale by piszczał.
Uszkodzone lub brak sprzęgiełka na alternatorze powoduje też przygasanie świateł (podobno).
Teraz pytanie czy napięcie jest powyżej 13,5V niezależnie od obrotów.
W większości przypadków zimą pali się układ prostowniczy alternatora i na biegu jałowym (po rozgrzaniu silnika) napięcie ledwo przekracza 12V a po dodaniu gazu wzrasta do 14V.
Łukasz Honda
30-12-13, 20:39
Sprawdzali mi Ładowanie to mam 14.2 niby bardzo bobre. jak swiatła przygasaja to i wentylator tez. Chyba bedzie trzeba sie wybrac do elektromechanika
A czy od tego przygasania moze sie zapalic instalacja???
nie słyszałem o takim przypadku. W przypadku awarii alternatora pada akumulator i na odwrót padający akumulator uszkodzi alternator jak się będzie jeździć.
U mnie w listopadzie 2010 zaczął się psuć alternator (miałem 12,5V przy 1000obr do 14V przy 3000obr, łatwo zauważyć bo dmuchawa wentylacji zwalnia i przyspiesza) a spalił się (uzwojenia) w styczniu 2011 i wtedy dopiero kontrolkę braku ładowania zobaczyłem.
Przez 3 miesiące jeździłem ze wskaźnikiem ładowania (za 10zł) w zapalniczce i widziałem kiedy ładował.
Więc albo podjechać do kogoś kumatego lub obserwować.
W każdym razie alternator do standard jest tylko kwestią czasu kiedy padnie (u mnie jest od Opla Astry - mój na złom się nadawał)
pozdrawiam
Łukasz Honda
31-12-13, 13:53
dzisiaj rozmawiałem z elektromechanikime i mowił ze mozliwe ze pasek wody dostaje i sie slizga nie piszczac. Własnie mi wspomniał zebym kupil jakis miernik pod zapalniczke i kiedy przygasaja swiatła zebym sprawdził jakie jest ładowanie. mam wyjatkowa honde ciagle cos hehe