Zobacz pełną wersję : po ostrzejszym hamowaniu heble sie zakleszczaja...
kocelcivic
31-03-08, 22:38
Tak jak w temacie...po ostrzejszym hamowaniu jak sie nagrzeja tarcze czuje jak samochod non stop hamuje...czym to moze byc spowodowane??? rozumiem ze przy wyzszych temperaturach plyn hamulcowy sie rozszerza co moze powodowac takie akcje ale nie dzialy sie wczesniej takie zeczy...a jak juz sie przykleszcza cheble to jadac niemam szans na ostudzenie ich bo caly czas tra a co za tym idzie grzeja sie coraz mocniej... wciskajac sprzeglo przy 100km/h po 200metrach samochod staje w miejscu...czego to moze byc wina??
krzywe tarcze zaciski do zrobienia czyli rozebrac na czesci pierwsze wyczyscic powymieniac wszystkie uszczelki i zlozyc. z plynem to juz lekka przesada
przy wyzszych temperaturach plyn hamulcowy sie rozszerza
wróć do szkoły podstawowej na lekcje fizyki, ile ten płyn Ci się rozszerzy? Poza tym w nowym seryjnym samochodzie po mocniejszym hamowaniu blokowało by Ci koła gdyby płyn sie rozszerzał według Twojego rozumowania.
zaciski do zrobienia czyli rozebrac na czesci pierwsze wyczyscic powymieniac wszystkie uszczelki i zlozyc
Dokładnie. Miałem to samo. Trzeba kupić zestawy regeneracyjne do zacisków czyli uszczelki tłoczka i gumki do tych prowadnic w jarzmie, wyczyścisz wszystko tłoczek delikatnie wyszlifujesz drobnym papierem ściernym, poskładasz smarując smarem do hamulców i heble będą działać jak nowe.
kocelcivic
01-04-08, 08:38
wcześniej jeździłem na rowerze z tarczami hydraulicznymi i przy ekstremalnych sytuacjach kiedy hamulec dzialal non stop przez dluzszy czas to bylo zagrozenie ze od temperatury plyn sie rozszerzy i zakleszczy hamulec...było to problemem małych układów z tarczą 160mm...takze tym tokiem rozumowania myslalem...bo wczoraj polatalem ostrzej i bylo pare hamowań z 200 do 0...dzis rano jadac do motoryzacyjnego heble tak sie rozgrzaly ze bilo od nich cieplem na 2 metry...a zaznaczam ze jechalem normalnie...
gdzie taki zestaw moge kupic???? ile moglo by to kosztowac u mechanika tzn robocizna???
Ja te zestawy do zacisków kupowałem w Intercarsie tylko musisz sprawdzić jakiej firmy masz zaciski, bo są dwie i różnią się średnicą tłoczka. Ja mam Nissin i mają one właśnie nazwe producenta wytłoczoną. Koszt zestawu to coś ok 10-15 złotych ale obrze nie pamiętam bo rok temu kopowałem. A ile weźmie mechanik to Ci nie powiem, bo ja to sam robiłem troche jeszcze mi Ojciec pomagał. Jak masz troche wiedzy z mechaniki i zdolności manualnych to sam zrobisz, bo to nie jest trudne.
A płyn też wymień, bo ja będziesz miał wszystko rozkręcone to przy okazji, bo możliwe, ze już ma dużo wody w sobie i sie gotuje jak mocno heblujesz ;)
kocelcivic
01-04-08, 14:28
kupiłem już nowe klocki...rozbiore zacisk poczyszcze cylinderki i zobaczymy... mam nadzieje ze to tego wina...tyle ze wedlug mnie to jakby sie zapiekly to by nie wracaly wcale...a u mnie jak samochod postoi z godzine to hebel puszcza....gorzej jak sie rozgrzeje... :(
jak ty z 200 hamujesz do zera od razu to zycze zdrowia zywotnosci tarcz klockow i podobnych czesci :/ aha sprawdz czy tarcze maja bicie jezeli tak to trzeba je przetoczyc bo sama wymiana klockow tu nic nie da
kocelcivic
02-04-08, 18:46
no i już problem namierzony...po zdjeciu starych klockow ktorych prawie nie bylo okazalo sie ze zacisk nie odbija tzn tloczek nie wsuwa sie na swoje miejsce... wypchnalem wiec tloczek i okazalo sie ze ta gumowa uszczelka ktora chroni przed wilgocia i brudem byla peknieta i wszystko w srodku pordzewialo...po wyczyszczeniu okazalo sie ze sa pokaznej wielkości wżery...robilem to z moim dziadkiem(ktory prowdzi warsztat samochodowy od 50lat) i dziadek zabronil mi zalozenia nowych klockow jesli nie zmienie tloczka na nowy,bo tezeli zaloze nowe klocki to miejsce wrzerow akurat bedzie pracowalo w miejscu uszczelnienia i plyn przy ostrzejszym wcisnieciu pedału poleci w piz**... złożyliśmy ten zacisk (ktory po przeczyszczniu wszedl jak maselko) ale drugiego juz nie czyscilismy jedynie nasmarowalismy i troche odpuscil(jakbysmy wyczyscili to prawdopodobienstwo wycieku byloby podwojne)....i teraz moje zasadnicze pytanie... Czy mozna kupic same tloczki(NOWE) bo jesli nie to czeka mnie kupno calych zacisków...i jaki bylby koszt mniej wiecej...???
można kupić same tłoczki, ale nie wiem czy na szrocie w podobnej cenie nie kupisz całych sprawnych zacisków.
kocelcivic
03-04-08, 14:17
cena dwóch tłoczków w salonie Hondy to jedyne 309zł :aloha: :aloha: :aloha:
komplet przednich zaciskow to koszt wynoszacy prawie 1300zł :aloha: :aloha: :aloha:
Jednakże nie zamierzam szukac urzywek na zlomie bo po roku moze byc to samo...zaciski sa dobre wiec szukam albo samych tloczkow(zamiennikow)oile nie bedzie samych tloczkow w sprzedazy to calych zaciskow(zamiennikow) :/ :/
najlepiej to kup używane kompletne zaciski ze szrotu, rozbierz je wyczyść, wymień te gumy, nasmaruj specjalnym smarem i w ten sposób zregenerowane przeżyją całe to auto.