Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zderzaki, dokładki i progi - Naprawa co i jak

Camellia Racing
30-12-13, 16:25
Cześć wszystkim,

Prosiłbym o pomoc bo kompletnie nie mam pojęcia czym i jak naprawić moją dokładkę:
http://img850.imageshack.us/img850/381/90n9.jpg

Byłem w zakładzie gdzie spawają plastiki ale Pan nie chciał się zabrać za tą dokładkę bo podobno nie ma możliwości tego skleić.
Ktoś coś pomoże?

Dokładka ma oznaczenia:
>PUR-GF15<

Dzięki wielkie!

Słońce
30-12-13, 16:40
PU z tego co mi wiadomo ciężko się spawa żeby była malina..do tego mało kto się tego podejmuję. Istnieją jakieś kleje do poliuretanu ale czy to zda egzamin - wątpię.

Jeżeli nie ma nikogo kto by się tego podjął w Twojej okolicy to ja bym to zrobił z wewnętrznej strony na żywicę i matę szklaną (w tym miejscu najwyżej dokładka byłaby sztywna) a z zewnątrz zgrzać pęknięcie, szpachla elastyczna, podkłady..

Młody ŁDZ
30-12-13, 17:01
Jeżeli nie ma nikogo kto by się tego podjął w Twojej okolicy to ja bym to zrobił z wewnętrznej strony na żywicę i matę szklaną (w tym miejscu najwyżej dokładka byłaby sztywna) a z zewnątrz zgrzać pęknięcie, szpachla elastyczna, podkłady.. IMHO najsensowniejsze rozwiazanie :) mata dosc mocno usztywni i szpachla nie powinna pekac, ale straci sie elastycznosc dokladki :)

Camellia Racing
30-12-13, 18:11
Po ziemi nie śmigam więc nie widzę problemu.
Dopiszcie jakieś linki żebym mógł sobie spojrzeć co jak wygląda z rzeczy do naprawy tego. Mata szklana - jaka? Jaka żywica/klej?

daniel208
30-12-13, 18:40
zestawy novola gotowe z matą szklaną i żywicą dostaniesz w sklepie lakierniczym lub nawet obi/praktikerze
http://www.youtube.com/watch?v=kD8XUz09Reo :D

Camellia Racing
30-12-13, 23:01
Jedną warstwę tej maty dawać czy więcej?

Słońce
31-12-13, 00:29
ja robię 2-3 warstwy zazwyczaj jeżeli chodzi o grubość i gęstość tej maty, którą dostaniesz w zestawie reperacyjnym.

Camellia Racing
31-12-13, 00:40
Zobaczę, podobno jest jeszcze opcja żeby wtopić elastyczną siatkę... Jak znajdę kogoś kto się podejmie to oleję maty...

Ly.
04-01-14, 21:24
zastanawia mnie jedna rzecz, czy taką matą szklaną i żywicą można wypełnić "ubytki" po listwach w zderzaku też?

iljash
05-01-14, 03:09
tak , tylko musisz wyszpachlowac na rowno pote, bo zywicy nigdy tak idealnie nie wyrownasz

Teksior
08-01-14, 21:31
Teraz to zamiast szpachli na duze nie równości dają mate szklaną a pozniej tylko wygładzają szpachlą.

AssHunter
11-01-14, 20:07
zastanawia mnie jedna rzecz, czy taką matą szklaną i żywicą można wypełnić "ubytki" po listwach w zderzaku też?

A jak się to potem pomaluje to nie będzie się rzucać w oczy?

iljash
11-01-14, 21:49
Jak pomalujesz tylko te miejsca to oczywiscie ze bedzie widac roznice w kolorze, to jak z normalnym lakierowaniem jak bys tylko kawalek czy punkt malowal, jakby Ci idealnie lakieru nie dobrali roznica bedzie widoczna

patrick1989
21-09-14, 23:05
Mam pytanie, czy dokładkę z poliuretanu można skleić klejem epoksydowym?

-------

never mind, naprawione w profesjonalnym zakładzie :P

m1j4g1
16-03-15, 19:22
Odkopuję. Chcę pomalować moją dokładkę z PU bo strasznie blaknie po myciu i muszę ją bez przerwy traktować jakimiś tłustymi środkami do zderzaków żeby normalnie wyglądała. Czy żeby pomalować taką dokładkę poza jej wcześniejszym odtłuszczeniem trzeba używać jeszcze jakichś podkładów czy od razu można malować kolorem? Będę musiał posiłkować się spray'em bo nie mam dostępu do profesjonalnych narzędzi lakierniczych i pytanie też odnośnie tego jakiego spray'u użyć? Jeśli trzeba zapodkładować to rozumiem że nie ma to większego znaczenia, ale jeżeli można to zrobić bez podkładu to muszę użyć jakiegoś specjalnego spray'a. Chyba że ktoś zna jakąś inną dobrą i trwałą metodę zapobiegnięcia takiego zjawiska?