PDA

Zobacz pełną wersję : Bagażnik na rowery.

Alik
31-03-08, 21:48
lepszy na góre czy na tył?
jakie macie doświadczenia i co godnego możecie polecić

Chemiczny
01-04-08, 11:45
Ja mam Mont Blanc na dach - kupiłem na allegro baze. uchwyty na rowery to polski wyrob aluminiowy (firma transsport bodaj) ale z trzymaniem za widelec roweru (kolo przednie jedzie w srodku) to dla mnie najpewniejszy i w miare kompromisowy system wożenia. kola przednie jadą w pokrowcach (do kupienia w decathlonie).
Boję się tylko czasem czy nie będzie problemu z ewentualnym odpryskiem lakieru w miejscu zamontowania bagaznika (wg instrukcji blaszane łapki idą bezpośrednio na blache bez gum ani niczego) a w sumie przeciążenia są duże szczególnie na zakrętach.
Maciek

Poli77
01-04-08, 14:15
Uzywalem na razie tylko dachowych, ale z roznymi mocowaniami bazy: sruby wkrecane w fabryczne otwory montazowe, pseudo rynienka, relingi; w komplecie z najtanszymi wersjami produkcji Inter-Pack - polecam. Mozna ze spokojem pojechac wiele km. Najwazniejszy dobor uchwytu do ksztaltu ramy i solidne dociagniecie kol paskami (jesli w danym typie wystepuja) + sprawdzenie mocowania po paru km "jak sie uloza". Sladow na lakierze nie zostawia jesli dobrze oczyscisz miejsce montazu i uchwyt (warunek uchwyt z odpowiednia podkladka gumowa lub inna zabezpieczajaca) oraz nie zostawisz luzu, zeby bagaznik pracowal. Na hak nie probowalem - nie mialem haka, a nie trzymalo kalkulacji montaz haka + bagaznik.