PDA

Zobacz pełną wersję : Trzykrotne krótkie piszczenie potem jeden długi pisk

tempra19
30-12-13, 11:51
Witam wszystkich. Mam problem z Civikiem FK1. Mianowicie po przekręceniu kluczyka w stacyjce w ostatnia pozycje przed odpaleniem silnika lub już po odpaleniu silnika (pasy mam zapięte przed włożeniem kluczyka do stacyjki) po ca. 2 min jest 3 krotny krótki dźwięk "beep" po kolejnych ca. 2 min. jest jeden długi dźwięk "beeeeep". Ignorując dźwięk i jadać sobie w trasie co jakiś czas powtarza się die dźwięk "beeeeep". Niestety nie mogłem nic znaleźć na temat tego dźwięku gdyż wszystkie posty były na temat dźwięku przy nie zapiętych pasach. Mój dźwięk jest inny. Pochodzi z lewej strony deski rozdzielczej na wysokości prędkościomierza. Auto ma alarm fabryczny i czujniki cofania. Reszta jest całkowicie seryjna. Zakupione jako nowe u dealera Hondy w 2007 roku. Przebieg ca. 83 tyś. km.

Ma ktoś może jakiś pomysł ?

andkas
30-12-13, 21:48
Z tego co pamiętam to sygnał dźwiękowy wydają: system ostrzegania o niskim ciśnieniu w oponach, alarm prędkości ale on działa po wprowadzeniu danych liczbowych i w trakcie jazdy więc odpada, włączone światła po unieruchomieniu silnika, czujniki cofania, ale wszystkie włączają się wraz z komunikatem świetlnym na wyświetlaczu. Może, któryś z nich jest uszkodzony i w ten sposób daje o sobie znać. Ciężki orzech do zgryzienia. Osobiście z niczym takim się nie spotkałem ani w FN1 ani w FN2, które eksploatuję. Może tel. do ASO wyjaśni sprawę.

kobert
30-12-13, 22:10
Ciekawe czy to nie piszczy ten przycisk alarmu,ale to mozna latwo zdjagnozować

butler.gdansk
30-12-13, 22:15
Sprawdził bym działanie zestawu głośnomówiącego bluetooth (jeśli masz go na wyposażeniu)

uniu1
30-12-13, 23:21
Ewentualnie jeszcze czujnik nacisku w siedzeniu pasażera

tempra19
01-01-14, 14:21
Dziękuje za podpowiedzi ale..
1. Systemu o niskim ciśnieniu w oponach nie ma przynajmniej nic o nim nie wiem.
2. Alarm prędkości jest wyłączony. Sprawdzałem w ustawieniach.
3. Światła generalnie mam wyłączone jak odpalam samochód. Świecą się tylko światła dzienne które są zamontowane w miejscach halogenów.
Myślę że to nie jest to bo są tam już od ponad 2 lat.
4. Czujniki cofania to aftermarket zamontowany przez ASO przy zakupie w ramach promocji. Wyświetlacz/brzęczyk jest koło lusterka. Wydaje inny "beep" niż "beep" auta.
5. Bluetooth nie ma w aucie więc to nie to.
6. Mata pasażera działa poprawnie według mnie bo jak ktoś siedzi albo naprawdę coś ciężkiego się położy to piszczy żeby pasy zapiąć i jest to inny "beep"
7. Przycisk alarmu nie za bardzo rozumiem. Nie mam żadnych przycisków jest tylko dioda led niebieska która mruga jak auto jest zamknięte. Alarm/immobilizer chyba dobrze działa
bo jak auto otworze nie z pilota tylko kluczyka to auta nie da się odpalić.
Pod maską jest syrenka z miejscem na kluczyk i tyle.

Czytałem kilkanaście for zagranicznych i nigdzie nic nie było.
Tylko na temat siedzeń że ludzi piszczenie wkurza.
Dzięki raczej do ASO przy okazji zajadę bo jest to wkurzające.

Zauważyłem jednak coś innego. Mam jeszcze takiego samego drugiego Civica w którym jest przy akumulatorze założony mechaniczny wyłącznik prądu.
Auto jest sporadycznie używane (ca. raz na 2 tygodnie; ma dopiero 60 tkm najechane) i jakbym prądu nie odłączał to bym tylko akku ładował za każdym razem.
Jak włączę prąd i otworze auto z kluczyka i włożę kluczyk to stacyjki i go odpalę to też 3 razy piszczy. Różnica jest taka że później już nie piszczy.
Nie było to wkurzające bo tylko 3 razy i był spokój.

Może to coś z prądem jest ? Generalnie od nowości oba auta jak się tydzień nimi nie pojeździ to już nie ma szansy na odpalenie.
W zimie to 2 dni przy mrozach i nie ma szans na odpalenie. ASO powiedziało że ten typ tak ma. Dla mnie to jest porażka.

Mają bardzo małe akku coś chyba 33-36 Ah.

Jak zajadę do ASO to dam znać.

tempra19
27-03-14, 20:24
Problem został rozwiązany. Auto było wyposażone w monitoring GPS. Usługa śledzenia została wyłączona już jakiś czas temu ale urządzenie nie było zdemontowane. Urządzenie te właśnie piszczało. Po demontażu jest spokój. Można zamknąć.

shinoda
27-03-14, 20:26
czyli nie bylo calkowicie seryjne to wyposażenie.. :)