Zobacz pełną wersję : Szum spod maski.. olej gdzieś uciekł
Ogólnie historia taka:
Oleje wymieniane przy przebiegu 136 900km - obecnie mam 150.500 przejechane.
W czwartek zrobiłem 450km - bez problemu - dziś wracając podczas jazdy poczułem, że biegi zaczynają dużo ciężej wchodzić, zjechałem na stacje.. sprawdzam olej - PUSTO !!
Dodam, że przez moment Hania miała problem z wkręcaniem się na obroty na 4 i 5.. przeciągnąłem ją na 3 tak do 6500rpm i obudziła się do życia.
Wlałem 1litr oleju takiego jak zawsze Mobile 1 15w40 - stan oleju w normie.
Ale.. przy sprawdzaniu oleju - bo robiłem to chyba już z 5 razy - miarka jest cała brudna.. z tym, że od samiusieńkiego początku aż po rączkę. Silnik okropnie szumi przy przyśpieszaniu - fakt, faktem miało być wymieniane całe sprzęgło na dniach - bo docisk zaczął szumieć coraz bardziej - mechanik powiedział, że zrobię na tym spokojnie 20.000 (rok temu).. ale, no ale.
Proszę powiedzcie mi, że po wymianie sprzęgła wszystko ustanie.. a nie zaczną się problemy z uszczelkami czy czymś.. to moje oczko w głowie :( :( :( :(
Hania - rok97' - silnik D14A3 .. jak by to miało jakiekolwiek dla kogokolwiek znaczenie..
Olej nie ucieka tylko sie spala. Z tego co napisales rozumiem,ze jezdziles ponizej minimum i cos ta w srodku sie pozacieralo. Czyli może Cię czekać remoncik. Hanka oczkiem w glowie a oleju nie sprawdzasz?
Sprawdzany byl jakies 2000km temu i bylo wszystko w normie ..
Dodam, ze po dolaniu oleju Honda smiga zwawo jak zawsze.. tylko szumi kure****.. nie wiem juz sam czy to ten docisk tak daje w du.. czy kolega powyzej ma racje..
Wlałem 1litr oleju takiego jak zawsze Mobile 1 15w40
A dużo brała wcześniej ? bo skoro lejesz minerał to musiała brać (taki mój wniosek) a jeżeli sprawdzasz co 2000 to stanowczo za rzadko, poza tym skoro wlałeś cały litr i wtedy poziom był ok to znaczy że jeździłeś poniżej minimum. Ale czy zniszczyłeś silnik czy sprzęgło hałasuje to chyba się nie fdowiesz dopóki nie rozbierzesz jednego lub drugiego ... Ja wiem że jak jest zimno i ciemno to się nie chce zaglądać pod maskę - ale 2 tys to wg mnie stanowczo za dużo.
Zle napisalem, dzwonilem teraz do mechanika i olej nie byl sprawdzany 2000km, tylko 1000km temu.. jak bylem u niego czyscic dolot..
Taki maly OT - olej zmienia sie co 10k
Nie, to zabijcie mnie!
Kupilem sobie 1 samochod za wlasne zarobione pieniadze, popsulem i naprawie tez za wlasne z Wasza pomoca czy bez. Yo
przy sprawdzaniu oliwy zawszse przetrzyj bagnet na calej dlugosci, wsadz go jeszcze raz i dopiero po ponownym wyciagnieciu sprawdzaj poziom oliwy. co do szumu to jezeli jest to szum ze skrzyni to raczej wyraznie powinno go slychac spod deski rozdzielczej przy nogach pasazera. niepokojace odglosy pracy silnika okreslilbym raczej jako stukot, a nie szum. chyba ze mowimy nie o samym silniku, ale jego osprzecie np alternatorze, tu moze szumiec jego lozysko. od ilu km auto jezdzi na oleju mineralnym? ty go zalales, czy juz z takim kupiles? mozna by sprobowac przeplukac silnik i zalac go polsyntetykiem 15w50 , jest jakas szansa ze spalanie oleju sie zmieni.
Kupilem sobie 1 samochod za wlasne zarobione pieniadze, popsulem i naprawie tez za wlasne z Wasza pomoca czy bez
Ale przecież napisał Ci Kolega:
czy zniszczyłeś silnik czy sprzęgło hałasuje to chyba się nie fdowiesz dopóki nie rozbierzesz jednego lub drugiego
Trzeba jechać do mechaniora niech on na to rzuci okiem. Tylko teraz już delikatnie ją kręć nie do końca obrotomierza, bo nie wiadomo, może coś przytarłeś. I lepiej żeby to było faktycznie sprzęgło.
Oleje wymieniane przy przebiegu 136 900km - obecnie mam 150.500 przejechane
Taki maly OT - olej zmienia sie co 10k
Nie będziemy Cię raczej pouczać ale powienieneś to wiedzieć eksploatując taki samochód, ze terminowa wymiana oleju to podstawa, bo jak jest zużyty to gorzej smaruje i przez to sie wszystko sypie a potem znika olej. Tym bardziej jak śmigasz na mineralnym mobilu.
nie rozumiem czemu się wściekasz - przecież nikt cię nie atakuje - takie rzeczy jak sprawdzanie i wymiana oleju sa bardzo ważne i dlatego powinny być robione regularnie. Co do sprawdzania oleju to nie czekaj z tym do mechanika - to naprawdę prosta czynność i możesz robić ją samemu - kiedyś mógłbyś po prostu nie dojechac do mechanika bo olej by się zdążył wypalić.
Bardzo się cieszę - ja też kupiłem swój pierwszy za zarobione pieniądze a potem za swoje go naprawiałem - takie życie- najwazniejsze że dalej nim jeżdże ;). Jedź do mechanika - ktoś musi tam zajrzeć - bez tego nie będziesz wiedział co jest nie tak. I wyluzuj.
Pozdr
przy 150tys bierze ci litr oleju na 1kkm? Mi bierze pół litry ale na ok 12kkm. I to półsenetyka. Cos masz chyba silnik zajezdzony.
cbool67, zdziwiłbyś sie w jakim stanie jest ten silnik i co potrafi.. Honda nie wzięła ani grama oleju, tylko uderzyłem miska olejowa.. i stad pojawił sie brak.
Z tego co mi powiedział mechanik - silnik zalany był mineralnym olejem - bo nie wiedział jaki obecnie jest wlany z racji przyjazdu Hondy z Niemiec - dlatego asekuracyjne wlał taki.
Szum - to sprzęgło - na sobote będzie zrobione i gotowa do akcji - zamykamy temat - bo nie którzy się chwalą a nie pomagają.
proponuje szybko zastapic ten mineral polsyntetykiem. jezeli chcialbys namiar na dobrego spechaliste od hond to wal do mnie na PW mam sprawdzonego , niedrogiego experta od hond nie tak daleko od ciebie. w kwestii odpowiedniego doboru oleju zapraszam do siebie.