Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak zdjąć pokrętło od przedniej szyby żeby nic nie zepsuć?

jedna_brew
29-12-13, 09:36
pytanie jak w temacie... muszę dostać sie do mechanizmu podnoszenia szyb, ponieważ strasznie ciężko chodzi...

piotreek23
29-12-13, 10:07
Boczek zdejmij :) a pokrętło czasem nie ma śruby na środku pod zaślepką?

jedna_brew
29-12-13, 10:50
hej,
nie przyglądałem się pokrętłu - sprawdzę...

piotreek23
29-12-13, 10:55
Jak nie ma śruby to obadaj to http://www.tester.vot.pl/?p=323 powinno ci pomóc. A boczek potem standardowo zaczepy+śruby. U mnie są w klamce jedna,w podłokietniku i pod osloną głośnika. Potem się z wyczuciem odczepia ;) i schodzi.

jedna_brew
29-12-13, 17:27
hej,
no nie ma śruby, trza będzie podważyć i zdjąc korbkę

Kwapcio23
30-12-13, 02:05
Śruby żadnej seryjny chromowany korbotronik nie posiada. Żeby uprzedzić dalsze pytania opisuję cały proces. Wsadź palec między korbkę a boczek, zobaczysz wtedy taką drucianą zawleczkę (nie wiem czy to właściwe słowo). Ją musisz zdjąć, nie martw się, nie uszkodzisz, popchnij śrubokrętem czy czymkolwiek jeden z końców, wyskoczy. Potem odkręcasz śrubę przy klamce (musisz odciągnąć klamkę tak jakbyś otwierał drzwi), kolejna śruba w tej rynience którą zamykasz drzwi i jeszcze jedna w miejscu, które jest widoczne po otwarciu drzwi, przy zamkniętych zakrywa je deska. Po zdjęciu korby i odkręceniu tych trzech śrub po prostu odrywasz boczek łapiąc od spodu i następnie wyjmujesz go w górę, najpierw od końca drzwi podnosisz i wyłazi Ci cały aż do lusterka. Tadaaaam! Jak złożyć? W drugą stronę. ;) Da się zrobić całość w mniej niż minutę, tyle razy to robiłem, że kiedyś sobie zmierzyłem już czas. :D

gruszkin
30-12-13, 11:28
dobrze to opisałes Kwapciu, ta zawleczka to kawał drutu, trzeba korbę pociągnąc do siebie i popchnąc tą zawleczkę śrubokrętem i schodzi :)

jedna_brew
01-01-14, 13:10
hej,
skorzystawszy z rad i zdjąwszy bez strat własnych boczek :) wydaje mi się, że mechanizm podnoszenia jest brudny po prostu i stąd ten opór. pytanie jak go wyczyścić? tj, czy trza wyciagać ten mechanizm razem z szybą?

FaziRBK
01-01-14, 13:16
Da sie, musisz obniżyć szybę na taką wysokość, żeby wykręcić 2 śruby trzymające samą szybę na prowadnicy, następnie wyjąć szybę, a potem 4 śruby odkręcić, które trzymają cały mechanizm. Wyjmujesz i czyścisz.

kruczekvu
01-01-14, 16:14
zobaczysz wtedy taką drucianą zawleczkę (nie wiem czy to właściwe słowo).
Omega po prostu ;)

jedna_brew
02-01-14, 10:17
hej,
kilka porad dla potomności, piszę także coby samemu nie zapomnieć :)

1. szybę wyjmujemy na zewnątrz ramki począwszy od tylnej części. wkładamy oczywiście w odwrotnym kierunku. uwaga: przednia krawędź szyby musi dobrze wejść w uszczelkę!
2. po zdjęciu korbki i boczku należy wpierw odkręcić szybę od szyny (prowadnicy?). w tym celu obniżamy szybę tak aby się dało odkręcić dwie śruby (klucz 10). uwaga - nie odkręcamy tych śrub do końca, tylko tyle żeby dało się przesunąć prowadnicę pod srubą. przesuwamy prowadnicę w prawo i dzięki większemu otworowi po lewej stronie możemy wyjąć szybe. montując szybę zaczynamy od strony bliżej zawiasów - tył jest dużo łatwiej dokręcić.
3. uważamy żeby po odkręceniu szyba nie wpadła nam do drzwi.

ciężkie otwieranie szyby u mnie było spowodowane błędnym montażem, tj. niewłaściwy montaż szyby w uszczelce, co przy podnoszeniu/opuszczaniu powodowało duży opór.