Zobacz pełną wersję : Jakie sprzęgło w d14a4
Witajcie. Mam kilka pytań co do sprzęgła jak i zamachu w skrzyni z d13b2 z fd4.4
w planach jest kupno takiej właśnie skrzyni do d14a4 :
-jakie sprzęgło zakupić pod tą skrzynię, 200 czy 212mm?
-złożyć to do kupy lepiej na 200mm czy 212mm?
pozdrawiam :D
Seryjnie w D14 jest sprzeglo 200mm.
Najlepiej kupic sobie kolo zamachowe pod sprzeglo 212mm i dokupic do tego odpowiednie sprzeglo (np D16Z6).
Tylko dlatego, ze sprzegla 212mm sa sporo tansze od sprzegiel 200mm :)
Tak jak spychu pisze, spezegla 200mm sa bardzo drogie.
A zamach pod 212 kupisz za 40 zl.
A jakie konkretnie sprzęgło kupić? Marka, model... Jestem w temacie kompletnie zielony. Też będę zakładał skrzynię z fd 4.4 do d14a4 i przy okazji chciałbym ogarnąć sprzęgło, chociaż niedawno wymieniałem samą tarczę Valeo ale docisk został stary bo tak mi doradził mój były mechanik. Autem poszarpuje przy szybkim puszczeniu sprzęgła po zmianie biegu a czytałem gdzieś że docisk też może być za to odpowiedzialny. Chciałbym założyć coś co da mi minimum pewności że przy szybkiej zmianie biegu na wysokich obrotach nic się nie stanie. Skrzynia rzekomo igła tak że tym bardziej zależy mi na sprzęgle. Budżet powiedzmy 500-700 zł. Doradzi ktoś coś?
Najlepsze sprzegla beda exedy, ktos w dziale gielda oglasza sie z nimi,
dobre bedzie tez np sachs, LUk ale w dobrej cenie ciezko cos dorwac , valeo bym sobie darowal, handlujemy tym w pracy i problem jest zawsze z ewentualna reklamacja(odwalaja, jak np. ryske zrobisz w poblizu wieloklinu- nie dasie sprawnie idealnie trtafic skrzynia z walkiem sprzeglowym moim zdaniem)