PDA

Zobacz pełną wersję : Kolektor ssacy D16Z6 w D15B7- problem

peterek
31-03-08, 09:28
witam wszystkich forumowiczow !!
mam pytanko odnosnie dolotu:
wymieniles w swoim D15B7 kolektor ssacy z D16Z6 i wszystko ladnie chula, tylko zauwazylem, ze silnik w dolnym i srednim zakresie obrotow jest mniej elastyczny niz na seryjnym kol. na wysokich obrotach odczuwam poprawe.
prosilbym o komentarze osoby, ktore przeprowadzily taka sama modyfikacje u siebie, czy rowniez u nich dol jest mniej elastyczny.
dodam jeszcze, ze reszta dototu to power- rura ze stozkiem

pozdrawiam

Kras
31-03-08, 09:38
Jeśli kolektor ten ma większe i krótsze kanały niż oryginalny (a chyba tak jest) to spadek w niższych zakresach obrotowych jest w pełni naturalny.

peterek
31-03-08, 09:43
nie wydaje mi sie, zeby mial krotsze, szersze sa na pewno !!
prosilbym o odp ludzi, ktorzy tez przekladali ten kolektor !!

plakon83
31-03-08, 10:04
dorzuć jakiś długi dolot i będzie ok;)

Lcfr
31-03-08, 16:18
Jeśli kolektor ten ma większe i krótsze kanały niż oryginalny (a chyba tak jest) to spadek w niższych zakresach obrotowych jest w pełni naturalny.

nie wydaje mi sie, zeby mial krotsze, szersze sa na pewno !!
prosilbym o odp ludzi, ktorzy tez przekladali ten kolektor !!
wieksze ma na pewno (na samym wylocie ma 3,5mm szersze i 1,5mm wyższe)

Ja po wymianie tez zauwazyłem , że przyszło sporo góry (i max prędkość sie zwiększyła itd) ale nie uważam by dół sie pogorszył. Z wyników które miałem na hamowni po takim modzie przyszły KM a zabrało 1NM w maxie. Moze dlatego, że "na górze" jest zauważalnie lepiej myślisz ze "na dole" jest słabiej???

Kras
31-03-08, 16:38
Owszem, nie ten silnik i inne kolektory, ale u mnie po zmianie na taki właśnie "krótszy-grubszy" samochód stracił około 10Nm w średnim zakresie. Ale fakt, zdecydowanie zyskał na górze.

kiero
31-03-08, 20:35
witam
umnie wrecz odwrotnie ...

peterek
01-04-08, 08:21
to dziwne bo jestem pewiem ze dol jest slabszy, czuc to przede wszystkim przy wyprzedzaniu. Wczesniej moglem na 5 ciagnac od 2 krpm, teraz czuje ze auto slabiej sie zbiera...
czy macie jakies rady (dostrojenie kompa moze cos pomoze)

pozdrawiam

Lcfr
01-04-08, 16:37
czy macie jakies rady (dostrojenie kompa moze cos pomoze)

pewnie pomoże - szczególnie jak masz więcej modów....
ale cudów sie nie spodziewaj

Wczesniej moglem na 5 ciagnac od 2 krpm, teraz czuje ze auto slabiej sie zbiera...

raczej mało kto (nikt?????) nie "ciągnie" na 5tce od 2krpm
nie jest to domeną hondy-nie taka charakterystyka silnika
ani to skuteczne, ani to osczędne, ani to zdrowe !! (dla silnika)

Generalnie pewnie sie poprawiła góra a Ty oczekujesz "więcej" w całym zakresie co raczej jest mylnym oczekiwaniem....