Zobacz pełną wersję : Kolektor ssacy D16Z6 w D15B7- problem
witam wszystkich forumowiczow !!
mam pytanko odnosnie dolotu:
wymieniles w swoim D15B7 kolektor ssacy z D16Z6 i wszystko ladnie chula, tylko zauwazylem, ze silnik w dolnym i srednim zakresie obrotow jest mniej elastyczny niz na seryjnym kol. na wysokich obrotach odczuwam poprawe.
prosilbym o komentarze osoby, ktore przeprowadzily taka sama modyfikacje u siebie, czy rowniez u nich dol jest mniej elastyczny.
dodam jeszcze, ze reszta dototu to power- rura ze stozkiem
pozdrawiam
Jeśli kolektor ten ma większe i krótsze kanały niż oryginalny (a chyba tak jest) to spadek w niższych zakresach obrotowych jest w pełni naturalny.
nie wydaje mi sie, zeby mial krotsze, szersze sa na pewno !!
prosilbym o odp ludzi, ktorzy tez przekladali ten kolektor !!
dorzuć jakiś długi dolot i będzie ok;)
Jeśli kolektor ten ma większe i krótsze kanały niż oryginalny (a chyba tak jest) to spadek w niższych zakresach obrotowych jest w pełni naturalny.
nie wydaje mi sie, zeby mial krotsze, szersze sa na pewno !!
prosilbym o odp ludzi, ktorzy tez przekladali ten kolektor !!
wieksze ma na pewno (na samym wylocie ma 3,5mm szersze i 1,5mm wyższe)
Ja po wymianie tez zauwazyłem , że przyszło sporo góry (i max prędkość sie zwiększyła itd) ale nie uważam by dół sie pogorszył. Z wyników które miałem na hamowni po takim modzie przyszły KM a zabrało 1NM w maxie. Moze dlatego, że "na górze" jest zauważalnie lepiej myślisz ze "na dole" jest słabiej???
Owszem, nie ten silnik i inne kolektory, ale u mnie po zmianie na taki właśnie "krótszy-grubszy" samochód stracił około 10Nm w średnim zakresie. Ale fakt, zdecydowanie zyskał na górze.
witam
umnie wrecz odwrotnie ...
to dziwne bo jestem pewiem ze dol jest slabszy, czuc to przede wszystkim przy wyprzedzaniu. Wczesniej moglem na 5 ciagnac od 2 krpm, teraz czuje ze auto slabiej sie zbiera...
czy macie jakies rady (dostrojenie kompa moze cos pomoze)
pozdrawiam
czy macie jakies rady (dostrojenie kompa moze cos pomoze)
pewnie pomoże - szczególnie jak masz więcej modów....
ale cudów sie nie spodziewaj
Wczesniej moglem na 5 ciagnac od 2 krpm, teraz czuje ze auto slabiej sie zbiera...
raczej mało kto (nikt?????) nie "ciągnie" na 5tce od 2krpm
nie jest to domeną hondy-nie taka charakterystyka silnika
ani to skuteczne, ani to osczędne, ani to zdrowe !! (dla silnika)
Generalnie pewnie sie poprawiła góra a Ty oczekujesz "więcej" w całym zakresie co raczej jest mylnym oczekiwaniem....