Zobacz pełną wersję : regeneracja rantu felgi aluminiowej
Maniek-1111
26-12-13, 22:02
Panowie jak najlepiej zregenerować rant felgi aluminiowej, który jest odrapany w wyniku otarcia o krawężnik? Otarcie nie jest zbyt głębokie, ale po długości całej felgi
Przetocz rant na tokarce a pozniej to lakier albo polerka jak byl polerowany rant.
Maniek-1111
26-12-13, 22:19
Po niedzieli wstawie foty to ocenicie czy da rade przetoczyc, bo slyszalem ze felgi alu mozna zniszczyc przez toczenie
ja jestem na etapie regeneracji rantów i postanowiłem zrobić to papierem 180 (za radą kolegi lakiernika który mi to potem pomaluje). Zjechałem wszystkie ranty ile się dało tym papierem, żeby maksymalnie wyrównać powierzchnię i na moje oko jest ok zostały drobne małe ubytki ale ten kolega powiedział mi, że te małe dziurki wypełni ładnie podkład i będzie git więc taką mam nadzieję :) bardziej martwi mnie dobranie koloru gun metal żeby był maksymalnie zbliżony a bez kodu koloru może być cięzko...
bartekwawa
04-01-14, 10:49
Jeżeli chcesz to zrobić w domowym zaciszu to zacznij od mniejszej gradacji papieru typu 80 aby zlikwidować większe ubytki a następnie po kolei większymi gradacjami tak do 1500. Pracy nie ma przy tym za wiele a efekt jaki uzyskasz będzie bardzo zadowalający. Będzie ładnie wyrównane a jeżeli rant był polerowany to praktycznie zostanie ci tylko porządnie spolerować element, który był dotknięty papierem.