RogerJLB
25-12-13, 13:18
Witam serdecznie. Otoz mam nieciekawy problem z moja honda civic 1.7 diesel . Kupilem samochod okolo 2 miesięcy temu wszystko bylo ok smigal super , kilka dni temu pojawil sie problem , przy wyprzedzaniu , na 3 biegu przy wyższych obrotach pojawila sie kontrolka check Engine i samochod stracil moc ( na 2 biegu max 40 km/h, na 4 okolo 60) pojechalem od razu do warsztatu , tam podpieli hondzie pod komputer wyskoczyl blad P0238 , z tego co pamietam za wysokie napięcie w przewodzie jakims. Blad z komputera usunięto hondzia smigala super . Zdarzylo sie to jeszcze raz , i znowu to samo. W końcu w Internecie wyczytalem ze moze byc to przyczyna zapieczonej turbiny Np od stania w korkach ( a w Krakowie ich dużo ) .
Tak wiec wyjechalem na autostradę na dlugo odcinek puscilem honde na 4 biegu na wyższych obrotach i wszystko bylo ok nawet odblokowala sie turbina i sluchac w końcu jej mily dla ucha swist bylo ok kilka dni ale problem pojawil sie znowu dokladnie dzis rano po 35 km drogi szybko jadąc ze stalą prędkością nie na wysokich obrotach.
W warsztacie gdzie podpinaja mi ja pod komputer w hondzie spotkali sie pierwszy raz z takim problemem , w innym natomiast polecali ta autostradę . Samochod jezdzi nie wydaje dziwnych odglosow , wszystko jest ok , tylko o co chodzi z tym P0238 ,jaka jest przyczyna i jak temu zaradzić ? Dodam ze turbina jest w dobrym stanie. Bardzo proszę o pomoc !
Tak wiec wyjechalem na autostradę na dlugo odcinek puscilem honde na 4 biegu na wyższych obrotach i wszystko bylo ok nawet odblokowala sie turbina i sluchac w końcu jej mily dla ucha swist bylo ok kilka dni ale problem pojawil sie znowu dokladnie dzis rano po 35 km drogi szybko jadąc ze stalą prędkością nie na wysokich obrotach.
W warsztacie gdzie podpinaja mi ja pod komputer w hondzie spotkali sie pierwszy raz z takim problemem , w innym natomiast polecali ta autostradę . Samochod jezdzi nie wydaje dziwnych odglosow , wszystko jest ok , tylko o co chodzi z tym P0238 ,jaka jest przyczyna i jak temu zaradzić ? Dodam ze turbina jest w dobrym stanie. Bardzo proszę o pomoc !