Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gwint AP od 4g do 6g

frymar1992
23-12-13, 19:29
Witam, tak jak w temacie, interesuje mnie gwint od 4g do 6g. A dokładniej chodzi mi o gwint AP. Czy takowy ktoś posiada na forum w swoim 6 genie ? I jak to w końcu jest z założeniem od 4g do 6g ? Wiele osób pisze ze potrzebne są widełki od 4g przedniego zawieszenia a z tylu do mocowania trzeba dołożyć tulejkę do mocowania amortyzatora do wahacza bo wahacze w 6g są węższe. Ale chodzi mi głownie o przód bo dzisiaj przez przypadek trafiłem na link i się dowiedziałem ze w przypadku 6g jednak widełki od 4g do 6g nie pasują. Ale nadal wiem ze da się założyć ten gwint dając tuleje w ori widełkach, robił ktoś to na forum ? Chciał bym się dowiedzieć co i jak dokładnie za nim zdecyduje się na zakup gwintu AP od 4g do swojego EK3. Czy górne mocowania przodu i tyłu są na pewno takie same ? Czy z tyłu różnica jest tylko w szerokości wahaczy (w 6g węższy) co można zniwelować tulejką ? No i jak z przodem, bo w miejscu mocowania widełek do wahacza w 4 szerokość wynosi 50mm a w 6g 70mm po czym wnioskuje że widełek nie da się przełożyć. Ale za to otwór w widełkach w 4g wynosi 38mm a w 6g 42mm czyli teoretycznie wystarczy dołożyć tulejkę żeby zniwelować te 4mm różnicy żeby zamocować gwint od 4g. No i widełki są nieco "wyższe" niż w 4g. Czy mimo tego na AP od 4g siądzie niżej i będzie można bardziej posadzić w dół Honde ? Przerabiał już ktoś ten temat ?

kosnita
24-12-13, 08:52
Przeciez duzo ludzi lata na tym.... Ja mam 5g, ale widelki od 4g potrzebne, i jak do 6g to z tylu tulejka w wachaczu jest wezsza, mozna albo zmienic tulejke na szersza albo dac bo bokach jakies dystanse stabilizujace i tez bedzie gralo :) A gorne mocowania z tego co mi wiadomo to w 4,5,6g przod i tyl to to samo :) A widelki od 4g musisz miec bo srednica mocowania widelek z przodu na tlok jest w 4g mniejsza niz w 5 i 6 genie.
Takie jest moje info jak cos to mnie poprawcie :D

frymar1992
24-12-13, 11:10
No i tu kolego właśnie sie mylisz bo dolne mocowanie widełek do wachacza jest juz inne niestety. w 5g owszem da sie tak zrobic, ale 6g juz nie i stad zbieram informacje.

kosnita
25-12-13, 10:26
Jak nie wiesz to wpadnij do mnie frymar :D do Tluchowa nie masz daleko, a moje ap do 4g lezy w garazu i zaden problem przymierzyc i porownac ;). Stawarz here ;)

miodek89
25-12-13, 18:52
Cześć,

Jak chcesz mieć dobre obniżenie to nawet się nie zastanawiaj i zakładaj gwint z 4 gen. Obniżyć można bardzo dużo.

Wszyscy piszą kupić widełki z 4 gen... bla bla bla
Mi tez tak doradzili, więc kupiłem te widełki. Okazało się, że dół jest za wąski i nie da się zamontować.Tutaj masz zdjęcie:

http://imageshack.us/scaled/medium/823/08cr.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/08cr.jpg/)

Po lewo: z 6 gen
Po prawo: z 4 gen

Więc zobacz, że na dole z 4 gen są za wąskie, żeby u nas założyć. Mi dorobił tulejkę tokarz ( z 42mm na 38mm, czyli tulejka o grubości 4mm) i jest wszystko super.

MrCk
25-12-13, 19:48
ja u Siebie w EK4 mam zawias Koni który miałem wcześniej w ED7

Tył
Widełki dolne są za szerokie, więc daje się kilka podkładek aby wypełnić wolna przestrzeń, u mnie po 3 z jednej strony i po 3 z drugiej

Przód
Tak jak kolega miodek89 pisze że amortyzator z 6G jest szerszy u dołu niż w 4G, wiec wystarczy zrobić tuleje

Do zrobienia takiej tulei wystarczy dwa kawałki rury wydechowej 42-45mm o długości ok 50mm i toche wiedzy technicznej..., Kawałek rury przecinamy wzdłuż tak aby miała możliwość zaciskania się, gdy skręcamy widełki śrubą tą która je przestrzela i to cała filozofia dorobienia takiej tulei...

Na sam koniec zostaje Ci kombinowanie ze sprężynami, bo obniżające z 4G obniżają jeszcze bardziej w 6G w przypadku zwykłego zawieszenia bez regulacji, ale mowa tu o gwincie, wiec w tym wypadku nie będzie problemu

frymar1992
25-12-13, 22:06
No i dzięki za pomoc ! Tego oczekiwałem ;) Właśnie gdzieś widziałem temat z tym zdjęciem co dodał kolega miodek89 i po tym aż specjalnie poszedłem sprawdzić jak w końcu jest. I rzeczywiście widełki od 4g do 6g nie ma co próbować. Ale zrobię tak jak piszecie ;) Tył podkładki/tulejki jakieś a przód też dam sobie z pewnością radę nawet i bez tokarza. Więc za pewne kupie AP od 4g. Nie chodzi tylko o mega obniżenia ale i o trwałość amortyzatorów ;) Dzięki za pomoc !:D