Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : podłonczenie głośniuków to tyłu nie ma KABLI ??

kamilogon
29-03-08, 15:50
Witam nie dawno zakupiłem honde civic 93 rok hatchback. Mam podłączone 2 przednie głośniki w przodzie. Mam zamiar podłonczyć 2 jajka do tyłu ale nie mogę znaleść kabli poprowadzonych od radia. Przeszukałem cały tył i nic. wie ktoś może czy te kable są poprowadzone do tyłu czy trzeba sobie samemu poprowadzić i podłonczyć sie do kostki ?? i jak którędy najłatwiej je poprowadzić żeby nie było dużej demolki :]]

Proszę o poradę

tomay
29-03-08, 16:50
niestety trzeba podłączyć samemu, najlepiej poprowadzić pod wykładziną środkiem bądz w ktorymś z progów

wastag
29-03-08, 19:28
albo podpiąć się do fabrycznych w boczkach tylnych. ja tak mam. chyba fabryczne...........

seawater
29-03-08, 20:18
Jak ściągniesz takie te jakby zaślepki (takie podłóżne w tylnich boczkach) i pogmerasz ręką (głęboko, gdzieś na samym dole i chyba bliżej drzwi niż bagażnika) to wymacasz fabryczne przewody zakończone wtyczkami, są okręcone bodajże taśma i przyklejone do wiązki - trzeba taśmę odkleić to wtedy się rozwiną i dadzą się wyciągnąć wyżej.

Na forum raczej nie pisze się dobrze o montowaniu głośniuków na tyle, jeśli już to dobrą subskrzynkę sobie do bagażnika wpakować, a najlepiej przewody pociągnąć samemu :)

kamilogon
29-03-08, 21:29
hmhm z tego co tam widziałem to przeliczyłem każdy kabel i wszystkie idą do świateł :( chyba puszczę swoje kable :P tylko nie wiem jak za bardzo podpiąć do kostki żeby było dobrze :). O skrzyni tez myślałem i chyba tez będzie ale oprócz tego zamontuje jeszcze 2 jajka na półce :)

kurgan
30-03-08, 09:23
u mnie kabli na tyl nie bylo kladz sam :)

seawater
30-03-08, 20:43
Sprawdź ile przewodów wychodzi z kostki radia i wszystko będzie jasne.

Jak byś chciał ciągnąć przewody sam to schematy gniazd masz tutaj (http://studio24.prv.pl/) ->Kablomania->ISO

kocelcivic
30-03-08, 22:22
a jak odpiac te plastiki z tylnego boczku??? bo mam talent do urywania zaczepow wiec wole spytac...

seawater
30-03-08, 22:53
Podważanie zaczynasz od tego końca bliżej bagażnika (tam gdzie trzeba złożyć oparcie żeby mieć dojście), jak już puszczą wszystkie zatrzaski to trzeba całość pociągnąć w stronę bagażnika, bo dla odmiany koniec plastiku od strony drzwi jest zakończony taką wypustką która jest wsunięta w boczek (jak byś ciągnął do siebie tak jak zatrzaski to może pęknąć).

Alchemiq
31-03-08, 15:04
Ja w EG kładłem w jednym z progów (listwa jest na zatrzaski, raczej nic nie urwiesz) ale położyłem zasilający + głośnikowy i niestety było słychać drobne przebicia, jak muza była sciszona.. dlatego trzeba położyć w obu progach osobno.

Póżniej z progów dalej leciało dołem kanapy i do bagażnika - wcale nie trzeba rozbierać boczków.

no i skoro już lecisz z kablami na tył, to chyba nie zamierzasz zasialać przodu i tyłu tylko z radia? przeciągnij odrazu zasilający do wzmacniacza :)