Zobacz pełną wersję : podłonczenie głośniuków to tyłu nie ma KABLI ??
Witam nie dawno zakupiłem honde civic 93 rok hatchback. Mam podłączone 2 przednie głośniki w przodzie. Mam zamiar podłonczyć 2 jajka do tyłu ale nie mogę znaleść kabli poprowadzonych od radia. Przeszukałem cały tył i nic. wie ktoś może czy te kable są poprowadzone do tyłu czy trzeba sobie samemu poprowadzić i podłonczyć sie do kostki ?? i jak którędy najłatwiej je poprowadzić żeby nie było dużej demolki :]]
Proszę o poradę
niestety trzeba podłączyć samemu, najlepiej poprowadzić pod wykładziną środkiem bądz w ktorymś z progów
albo podpiąć się do fabrycznych w boczkach tylnych. ja tak mam. chyba fabryczne...........
Jak ściągniesz takie te jakby zaślepki (takie podłóżne w tylnich boczkach) i pogmerasz ręką (głęboko, gdzieś na samym dole i chyba bliżej drzwi niż bagażnika) to wymacasz fabryczne przewody zakończone wtyczkami, są okręcone bodajże taśma i przyklejone do wiązki - trzeba taśmę odkleić to wtedy się rozwiną i dadzą się wyciągnąć wyżej.
Na forum raczej nie pisze się dobrze o montowaniu głośniuków na tyle, jeśli już to dobrą subskrzynkę sobie do bagażnika wpakować, a najlepiej przewody pociągnąć samemu :)
hmhm z tego co tam widziałem to przeliczyłem każdy kabel i wszystkie idą do świateł :( chyba puszczę swoje kable :P tylko nie wiem jak za bardzo podpiąć do kostki żeby było dobrze :). O skrzyni tez myślałem i chyba tez będzie ale oprócz tego zamontuje jeszcze 2 jajka na półce :)
u mnie kabli na tyl nie bylo kladz sam :)
Sprawdź ile przewodów wychodzi z kostki radia i wszystko będzie jasne.
Jak byś chciał ciągnąć przewody sam to schematy gniazd masz tutaj (http://studio24.prv.pl/) ->Kablomania->ISO
kocelcivic
30-03-08, 22:22
a jak odpiac te plastiki z tylnego boczku??? bo mam talent do urywania zaczepow wiec wole spytac...
Podważanie zaczynasz od tego końca bliżej bagażnika (tam gdzie trzeba złożyć oparcie żeby mieć dojście), jak już puszczą wszystkie zatrzaski to trzeba całość pociągnąć w stronę bagażnika, bo dla odmiany koniec plastiku od strony drzwi jest zakończony taką wypustką która jest wsunięta w boczek (jak byś ciągnął do siebie tak jak zatrzaski to może pęknąć).
Ja w EG kładłem w jednym z progów (listwa jest na zatrzaski, raczej nic nie urwiesz) ale położyłem zasilający + głośnikowy i niestety było słychać drobne przebicia, jak muza była sciszona.. dlatego trzeba położyć w obu progach osobno.
Póżniej z progów dalej leciało dołem kanapy i do bagażnika - wcale nie trzeba rozbierać boczków.
no i skoro już lecisz z kablami na tył, to chyba nie zamierzasz zasialać przodu i tyłu tylko z radia? przeciągnij odrazu zasilający do wzmacniacza :)