Zobacz pełną wersję : Problem z żarówką na podsufitce.
Witam.
Tak jak w temacie, dzisiaj chcialem wymienic, po wymianie okazalo sie ze to nie wina samej zarowki. Mianowcie, kiedy chce to swieci, kiedy nie, to nie. Niezaleznie od ustawenia przycisku (0,*,1), nie reaguje w zaden sposob na otwieranie drzwi, po docisnięciu delikatnym całej lampki swieci, w innym wypadku nie. Jakies pomysly co z tym zrobic?
Pierwsze co przychodzi do głowy, to rozebranie lampki i sprawdzenie co nie styka.
Pisząc "po delikatnym naciśnięciu całej lampki" co masz na myśli? Którą część jak naciskasz to najszybciej skutkuje?
Po przełączeniu na 1 musi działać nawet jak drzwi masz zamknięte, jeśli nie, to napięcie gdzieś ginie. Probówkę lub miernik w dłoń i sprawdzaj gdzie napięcie (lub masa) jest a gdzie już nie.
Camellia Racing
20-12-13, 18:22
Naprawdę z taką głupotą musisz zakładać temat?
Dwie lewe ręce i brak myślenia... sprawdź czy kable są pewnie podpięte...
Camellia Racing dla Ciebie może to głupota i brak myślenie ale z Twojej strony !! Raginis napisał że jak dociska całą lampkę to świeci, żadnej mowy o kablu nie ma !! Dlaczego Ci świeci jak dociskasz ? Bo u nas lampka jest sterowana masą bo plus w kablu jest caly czas ale Pan Camellia Racing o tym nie wie dlatego każe Ci sprawdić wpięcie kabli a raczej kostki tylko nie wiem po co skoro problem jest w braku masy a masa jest wtedy jak lampka jest przykręcona dobrze do dachu a u Ciebie widocznie nie jest. Ściąg ten przeźroczysty plastik i pod tym będziesz miał dwie śrubki 10, dokręć je dobrze. Tyle w temacie. Pozdrawiam
Popsikaj tam jeszcze preparatem do konserwacji połączeń elektrycznych, albo smarem miedziowym posmaruj gwint śrubki, na której się trzyma, zawsze lepiej będzie prąd przepływał.
Lampka ma też podłączenie do masy na śrubce - polecam oczyścic.
Ja pamiętam że jak mi nie świeciła to ją odkręciłem i u góry kawałek metalu miałem lekko odgięty i był obwód otwarty i nie chciała świecić :P