PDA

Zobacz pełną wersję : rozebranie pompy nissin 1cal

sebawo
20-12-13, 14:12
Próbuję rozbebeszyć pompę w celu wymiany gum, bo nie jestem pewny jej stanu.
Problem w tym, że po zdjęciu segera i odkręceniu jednej jedynej śrubki tłoczek nie chce wyjść. Jest na to jakiś knif? Wydawało mi się, że powinno mi to wszystko wyskoczyć ze środka, a nie chce...

PlushaQ
20-12-13, 19:54
Sytuacja wygląda tak… (nie wiem jak w przypadku 1calowej, ale mam doświadczenie z 13/16 i 15/16). Generalnie… dociskasz tłok i szybko zwalniasz nacisk, aby sama odskoczyła! Cała filozofia - istotne to robić to nad jakimś blatem, albo blisko podłogi, żeby Ci to nie pouciekało. Jednak małych elementów tam nie ma, wszystko jest skręcone ze sobą w jedną, solidną całość. Może są do tego specjalistyczne narzędzia, ale to w zupełności wystarczyło w przypadku 13/16. Przy 15/16 trzeba było wyjąć jeszcze trzpień zabezpieczający tłok, mieszczący się w gnieździe zbiornika wyrównawczego.

sebawo
22-12-13, 11:44
No właśnie tak robię i ni cholery nie chce zejść...
Moze ten górny pierścień jest zapieczony,spróbuję go zalać jakimś odrdzewiaczem...

Kloch
22-12-13, 14:42
W pompie 1" jak masz 2 otwory na górze do których jest przymocowany zbiorniczek i ze zbiorniczka do tych otworów leci płyn hamulcowy to w jednym z nich a konkretnie tym dalej od serwa jest taki długi bolec wsadzony. Jak naciśniesz pompę i ją odwrócisz to wypada - bez znaczenia którą stroną go wsadzisz bo jest taki sam. Może taka wskazówka odemnie bo nie wiem jak wygląda rozebranie 1" z pralki dokładnie :)

sebawo
22-12-13, 16:58
Mam coś takiego:
http://leonsc.ehost.pl/2010.01.15/prelude%20_883871216/pompa%20hamulcowa%20zbiorniczek_30zl/4.jpg

Po wykręceniu tej śrubki na imbus wychodzi właśnie taki długi bolec. Nic innego mi nie wypadło, nie ma też żadnego bolca w otworze wewnątrz....