Zobacz pełną wersję : Koncentrat plynu do chlodnicy a rozczienczenie..
vnv_nation
18-12-13, 19:40
Pytanie mam, wymienialem wczoraj chlodnice i tak pomyslalem ze mi troche plynu ucieknie wiec kupilem 2 litry koncentratu do -70stopni. Nie poczytalem wczesniej ze koncentrat trzeba rozcienczyc i wlalem cale 2 litry do chlodnicy plus reszte czyli litr z kawalkiem zwyklego plynu do chlodnic ktory udalo mi sie "zlapac". Czy cos sie moze stac? Czy lepiej spuscic z litr i dolac wody destylowanej?
Nic sie nie stanie . Tylko po prostu to sie mało opłaca bo koncerty drogi
vnv_nation
18-12-13, 21:17
9zl za litr tego koncentratu zaplacilem wiec bez tragedii :) tyle ze po necie pisze ze plyn trzeba rozrabiac bo bez rozcienczenia jest on żrący czy cos takiego takze wole sie upewnic
motomaniak1988
18-12-13, 21:33
moze byc tez gestszy co za tym idzie gorzej odprowadzac cieplo z ukladu :P
duzo z tym roboty nie ma spusc troche i rozcieńcz tylko znow nie za bardzo zeby ci nie zamarzlo jak mroz przyjdzie :)
9zl za litr tego koncentratu zaplacilem wiec bez tragedii :) tyle ze po necie pisze ze plyn trzeba rozrabiac bo bez rozcienczenia jest on żrący czy cos takiego takze wole sie upewnic
może faktycznie jest żrący bo ktoś kto to pisał ewidentnie się nim inhalował:D
ArekWawa84
18-12-13, 22:12
z doswiadczenia wiem ze lepiej wydac 30 zl wiecej i wlac borygo a nizeli bawic sie w jakis koncentraty
vnv_nation
18-12-13, 22:39
z doswiadczenia wiem ze lepiej wydac 30 zl wiecej i wlac borygo a nizeli bawic sie w jakis koncentraty
Rozwiniesz?
Borygo jest sprawdzone w naszych warunkach pogodowych a co do koncentratu i w dodatku za 9zł/litr nie wierzyłbym w jego magiczne -70 stopni
motomaniak1988
19-12-13, 00:36
ja tez nigdy nie ufam tym koncentratom, osobiscie leje PRESTONE bardzo dobrze sie sprawdza :)
ja tez nigdy nie ufam tym koncentratom, osobiscie leje PRESTONE bardzo dobrze sie sprawdza :)
Gwarancja na 6lat i 500tys km ;)
Poza tym dobry plyn.
Ja leje koncentrat BP do wszystkiego co mam przez ostatnie 11-12lat - jestem zadowolony.
A z tym borygo to mnie tez kolega zaintrygowal - chetnie dowiem sie czemu jest taki super :)
A moze petrygo lepsze? ;)
G12++ rozcieńczasz z woda destylowana
manual
Dla najlepszej ochrony antykorozyjnej, stężenie
płynu chłodzącego musi być minimum 50%.
Stężenie mniejsze niż 50% może, nie zapewniać
prawidłowej ochrony antykorozyjnej i powodować
zamarzanie.
Stężenie płynu chłodzącego większe niż 60% może
pogorszyć efekty chłodzenia i nie jest polecane.
z doswiadczenia wiem ze lepiej wydac 30 zl wiecej i wlac borygo
A ja z doświadczenia wiem że borygo bardzo się popsuło i nie jest już to samo co kiedyś.Miałem kilkanaście przypadków czyszczenia układu po Borygo bo syfem układ zachodził
Wolę kupić coś innego pewnego przykładowo Prestone
ja tez nigdy nie ufam tym koncentratom,
Nie wiem czy wiecie ale w większości w ASO zalewane są koncentraty i jak robiłem pomiar u siebie w Accordzie teraz to mam temp do -50 stopni
Mało tego koncentraty zalewane są do każdego auta marki VW w zależności od danego kraju gdzie różnice są od -30 stopni do wspomnianych -50
Co do petrygo dziękuję ale po roku mroźnej zimy robi się galareta
vnv_nation
19-12-13, 20:31
Dobra oleje temat, nie chce mi sie juz tego spuszczac i rozcienczac moze nic sie nie stanie ;)
Koncentrat jest gęstszy , co za tym idzie ,pompa będzie obciążona bardziej i przepływ płynu wolniejszy w obiegu.W Twoim przypadku ,dolałeś tylko 2L ,więc dużej szkody nie zrobi .
W razie wątpliwości przy rozcieńczaniu i proporcjach zawsze można się wspomóc testerem płynu. Taki prosty prestona można za 20 zł kupić i na lata starczy.